Live Beursblog – 14 oktober 2022 – Business AM

22.10 – Wall Street sluit de laatste handelsdag van de week in het rood af

Na een forse stijging gisteren is Wall Street er niet in geslaagd om daar vandaag een vervolg aan te geven. De Nasdaq dook 3,1 procent lager en de S&P500 tuimelde 2,35 procent naar beneden. De Dow Jones eindigde 1,35 procent lager.

Dat was het voor vandaag. We wensen je een fijn weekend!

21.46 – Olieprijs daalt flink

De olieprijs is vandaag flink gedaald. Zo zakte de prijs van een vat WTI-olie met bijna 4 procent tot 85,6 dollar. Brent-olie werd 2,8 procent goedkoper, waardoor zo’n vat nu 91,9 dollar kost.

Deze week hadden oliebeleggers aandacht voor de maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap. Beide rapporten waarschuwden dat de vraag naar olie minder hard zal groeien dan eerder verwacht. Dat droeg bij aan het negatieve sentiment, volgens analisten van Commerzbank. Lees hier meer.

21.31 – ING opnieuw betrokken bij witwaszaak

ING zou opnieuw betrokken zijn bij een witwaszaak. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het zou gaan om dochteronderneming Payvision. Dat bedrijf zou jarenlang de controle van zijn klanten moedwillig hebben verwaarloosd, aldus de Nederlandse nieuwssite.

Volgens de site loopt er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek tegen Payvision nadat De Nederlandsche Bank aangifte deed. Justitie verdenkt Payvision ervan tussen 2015 en 2020 tientallen miljoenen aan verdachte transacties van een reeks foute klanten te hebben doorgelaten. Het zou gaan om bedrijven waarvan later bleek dat ze criminele activiteiten ontplooiden.

21.18 – Hoe hebben de Amerikaanse banken gepresteerd in het derde kwartaal?

Vier van de zes grootste Amerikaanse banken hebben vandaag hun kwartaalcijfers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat ze tot nu toe konden profiteren van de stijgende rente. Maar de vraag is hoelang zal het duren vooraleer de situatie zal keren. Door de stijgende rente neemt het risico op wanbetalingen toe en zullen mensen minder snel een lening afsluiten. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

20.21 – Fed-bestuurder Esther George: “We mogen niet te haastig te werk gaan wanneer we de rente verhogen”

Esther George, voorzitter van de Kansas City Fed, zei vrijdag in een virtuele speech dat de Amerikaanse centrale bank de rente moet verhogen tot een restrictief niveau, maar dat die daarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag moet leggen, “omdat dat anders de financiële markten en de economie zou kunnen verstoren op een manier die uiteindelijk zelfvernietigend zou kunnen zijn.”

Fed-gouverneur Lisa Cook zei vandaag dan weer dat er waarschijnlijk behoefte is aan voortdurende renteverhogingen en dat de Fed zal doorgaan totdat haar taak om de inflatie te beheersen is volbracht. Lees: de inflatie laten zakken tot 2 procent.

18.59 – Jamie Dimon: “Verwacht nog meer verrassingen na tumult op Britse financiële markt”

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, waarschuwt dat de beleggers nog meer onaangename verrassingen staan te wachten na de crash van de Britse staatsobligaties. “Mijn levenservaring is dat wanneer je dergelijke zaken meemaakt, er andere verrassingen komen”, zei hij tijdens een conferentie naar aanleiding van de kwartaalresultaten.

Dimon zei ook nog dat het Amerikaanse banksysteem “buitengewoon sterk” is, vooral dankzij de hervormingen na de financiële crisis van 2008, maar dat de markten volatiel zullen blijven zolang de Fed de rente verhoogt en haar enorme balans verkleint.

18.21 – Christine Lagarde: “Financiële markten lijken de vooruitzichten te optimistisch in te schatten”

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), kunnen de markten nog verder dalen. “De vooruitzichten van de financiële markten zijn te optimistisch”, zei ze tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds. “De financiële stabiliteit in de eurozone is in gevaar door een economische vertraging en inflatie die zich naar steeds meer sectoren uitbreidt.”

Christine Lagarde – Getty Images

17.39 – Europese beurzen eindigen hoger

De Europese beurzen hebben de laatste handelsdag van de week in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,85 procent en de Bel20 schoot 1,2 procent hoger.

  • De vastgoedbedrijven VGP en WDP waren vandaag de koplopers van de Belgische sterindex. Die twee bedrijven schoten respectievelijk 4,3 en 4,15 procent hoger.
  • Aperam was dan weer de hekkensluiter. De producent van roestvrij staal verloor 2,75 procent.

17.23 – Ook de Amerikaanse bedrijfsvoorraden stijgen

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in augustus gestegen, maar iets minder dan verwacht, leren de cijfers van het ministerie van Handel. De bedrijfsvoorraden stegen op maandbasis met 0,8 procent, in vergelijking met een stijging van 0,5 procent in juli. Economen rekenden op een stijging van 0,9 procent. Op jaarbasis namen de voorraden met 18,2 procent toe.

De omzetten van bedrijven stegen in augustus op maandbasis met 0,3 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 12,6 procent.

16.58 – Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt verder

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober verder gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde tot 59,8. Dat was 58,6 eind september.

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden positiever. Die deelindex steeg van 59,7 naar 65,3. De verwachtingsindex daalde echter van 58,0 naar 56,2. De inflatieverwachtingen voor de komende 12 maanden en 5 jaar kwamen uit op respectievelijk 5,1 en 2,9 procent, tegenover 4,7 en 2,7 procent eind september.

16.34 – Wall Street kan groene koers niet aanhouden

Na een positieve start van de handelsdag duikt Wall Street in de min. De Nasdaq noteert na een dik uur handelen 1,4 procent lager en de S&P500 staat op een verlies van 1,05 procent. De Dow Jones moet 0,35 procent prijsgeven.

16.16 – Amerikaanse detailhandel maakt pas op de plaats

 De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in september niet verder gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. In augustus stegen de verkopen nog met 0,4 procent. Op jaarbasis ging het in september wel om een toename van 8,2 procent.

15.57 – Liz Truss maakt een U-bocht: “Ik handelde in nationaal belang”

De Britse premier Liz Truss maakt zoals verwacht een U-bocht over de vennootschapsbelasting: die gaat dan toch omhoog, in tegenstelling tot wat in het eerdere begrotingsplan stond. Dat kondigde ze aan op een persconferentie. Het eerste plan werd zo slecht onthaald door de financiële markten, dat Truss vandaag haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslaat (zie hieronder).

“Ik heb vandaag resoluut gehandeld omdat het mijn prioriteit is om de economische stabiliteit van ons land te waarborgen. Als premier zal ik altijd handelen in het nationaal belang. Dat is altijd mijn eerste overweging”, verklaarde ze over de voorbije bewogen uren.

Liz Truss (Getty Images)

15.45 – Beyond Meat wil zo’n 200 personeelsleden ontslaan

Beyond Meat, producent van veganistische vleesvervangers, wil het personeelsbestand met 19 procent verkleinen. Daardoor zullen zo’n 200 medewerkers hun job verliezen. De bezuinigingen zullen naar verwachting tegen het eind van het jaar zijn afgerond. Het aandeel duikt 2,8 procent lager.

15.33 – Wall Street start in het groen

Wall Streeft start de handelsdag in het groen. De Dow Jones start 0,6 procent hoger en de Nasdaq doet er na het luiden van de openingsbel 1 procent bij. De S&P500 schiet eveneens 1 procent de hoogte in.

Gisteren hebben de Amerikaanse beurzen ook al forse winsten geboekt, nadat ze eerst nog terrein moesten prijsgeven. Beleggers vluchtten eerst naar de uitgang door het hoger dan verwachte inflatiecijfer, maar vonden snel hun weg terug naar de beurzen.

15.16 – Jeremy Hunt nieuwe Britse minister van Financiën

De ervaren Jeremy Hunt volgt Kwasi Kwarteng op als Brits minister van Financiën. Dat maakte premier Liz Truss bekend.

15.01 – “We kunnen de huidige economische situatie niet zomaar vergelijken met de jaren 70”

Verschillende economen en experts hebben de afgelopen maanden de huidige economische situatie in de VS vergeleken met de jaren 70. Tina Fong, strateeg bij Schroders, merkt op dat we vandaag af te rekenen krijgen met ongewone omstandigheden. “Het is dus niet eenvoudig om parallellen te trekken met die periode, vooral gezien de robuuste arbeidsmarkt”, klinkt het in een analyse.

14.04 – Kwarteng is niet langer de Britse minister van Financiën

De Britse premier Liz Truss heeft Kwasi Kwarteng ontslagen als minister van Financiën. Hij heeft dat intussen zelf bevestigd via Twitter. Kwarteng kwam onder vuur te liggen na de fel bekritiseerde fiscale hervorming.

Volgens de BBC is maar één persoon minder lang de Britse minister van Financiën geweest dan Kwarteng (38 dagen) en dat is Iain Macleod. Hij overleed in 1970 aan een hartaanval, dertig dagen nadat hij de functie op zich had genomen.

13.10 – Exit Kwarteng?

In de Britse pers circuleert het gerucht dat Kwasi Kwarteng al na amper 38 dagen zal moeten opstappen als Brits minister van Financiën, na de financiële chaos van de voorbije weken.

Kwasi Kwarteng — foto: Getty

12.55 – Cryptomunt Tether verwijdert dubieuze handelspapieren uit reserves

Het bedrijf achter ’s werelds populairste stablecoin liet weten de effecten te hebben vervangen door Amerikaans schatkistpapier. Meer hier.

12.22 – Belgisch handelstekort loopt op

De invoer van chemische en farmaceutische producten heeft bijgedragen tot de toename van het Belgische handelstekort in augustus. Dit maakte de Nationale Bank van België vandaag bekend.

  • In de eerste acht maanden van 2022 resulteerde de internationale handel in goederen in een tekort van 6,5 miljard euro, tegenover een overschot van 16,5 miljard euro voor dezelfde periode in 2021.
  • In augustus zijn de uitvoer en vooral de invoer sterk gestegen, respectievelijk met 36,5 en 56,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.
    • De Nationale Bank van België merkte wel op dat de uitvoer van chemische en farmaceutische producten blijft vertragen als gevolg van de vertraging van de handel in coronavaccins.

11.25 – Brusselse beurs fors in de lift: duurzaam herstel of berenmarktrally?

De Brusselse beurs heeft de rally deze eochtend voortgezet, na een spectaculaire ommekeer gisteren. Halverwege de voormiddag steeg de Bel20 1,6 procent tot 3.398,63 punten. Beursstrategen waarschuwen echter voor overdreven optimisme.

  • “Voor de spectaculaire draai gisteren zijn er mogelijks een aantal verklaringen. Vooreerst menen sommige marktintervenanten dat er koopjes te doen zijn, na de maandenlange afslachting. Hierbij putten ze moed uit een resem positief bedrijfsnieuws, zeker in de VS waaruit blijkt dat de Amerikaanse ondernemingen het gemiddeld genomen nog niet zo slecht doen. Een andere verklaring is mogelijke short covering”, stelde econoom Erik Joly van ABN AMRO.
  • “Er zijn veel redenen waarom een sterke rally plaats heeft gevonden. Maar de vraag of dit een bear market rally is of een duurzame bodem, blijft onbeantwoord”, waarschuwde Kevin Verstraete, beleggingsspecialist bij Lynx.
  • Econoom Bernard Keppenne van CBC Banque spreekt van een technisch herstel, met op de achtergrond de hoop dat de renteverhoging langzaam ten einde zullen komen, terwijl de bedrijfsresultaten er degelijk zouden moeten uitzien. De econoom waarschuwt echter voor te veel optimisme.

09.55 – Britse regering houdt de spanning erin

Het is nog steeds niet duidelijk of en hoe de Britse regering haar belastingplannen gaat bijsturen. Er wordt daar sinds gisteren volop op gespeculeerd, omdat de steunaankopen van Brits staatspapier door de Bank of England in principe vandaag aflopen en er een signaal vanuit Downing Street over de staatsfinanciën verwacht wordt. Lees verder

09.20 – Europese beurzen maken vliegende start

Na rollercoaster op Wall Street gisteren, gaan de Europese beurzen vandaag zoals verwacht met mooie winsten van start. De Bel20-index klimt ruim 1,7 procent hoger en doet daarmee nog net iets beter dan de beurzen in de omringende landen.

Enkele in het oog springende aandelen:

  • In de hoofdindex noteren alle aandelen in het groen. WDP trekt de kop met een koerswinst van 3,2 procent, terwijl UCB de stijging tot 0,4 procent beperkt.
  • In de BelMid schrijft Econocom 5,0 procent bij. Het bedrijf zag de omzet fors stijgen in de eerste negen maanden van het jaar en herhaalde de jaaroutlook.
  • Mithra noteert onderaan in de index met een klein verlies van 0,2 procent.
  • Bij de kleinere aandelen wint Hyloris 2,3 procent. Nextensa verliest juist 2,9 procent.

09.13 – Uitkijken naar Wall Street-banken

08.39 – Groene vooruitzichten

De Belgische sterindex Bel 20 start vandaag naar verwachting hoger na een overtuigend slot op Wall Street donderdagavond.

  • Beleggers zullen met belangstelling de koers van het aandeel Exmar volgen.
    • De Antwerpse gastankerrederij zou namelijk de mogelijkheden bekijken om stroomschepen in te zetten in Europa, om de stroomvoorziening deze winter te helpen verzekeren. Dat meldde De Tijd eerder.

Futures op de Euro Stoxx 50-index noteren ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van ruim anderhalf procent.

08.33 – Danone trekt weg uit Rusland

‘Prostokvashino’ – Russische yoghurt

Het Franse voedingsconcern Danone doet per direct afstand van de Russische operaties, goed voor circa 5 procent van de groepsomzet in de eerste negen maanden van dit jaar.

Door dit besluit ziet de onderneming zich genoodzaakt tot 1 miljard euro af te schrijven, zo bericht ABM.

07.46 – Vertrouwen Belgische belegger zakt naar laagste peil sinds lockdown

De ING-beleggersbarometer zakt in september naar het laagste peil sinds de lockdown in april 2020. Met 65 punten noteert de barometer nu ver onder zijn neutrale niveau van 100 punten, wat wijst op een groot pessimisme bij Belgische beleggers. Die situatie houdt al aan sinds februari.

Amper 15 procent van de beleggers ziet de conjunctuur de komende drie maanden aantrekken, terwijl 61 procent vreest voor een verdere verslechtering van het economische klimaat.

bron: ING België

07.12 – Singapore vermijdt recessie

De economie van de Zuidoost-Aziatische stadstaat Singapore is in het derde kwartaal sterker gegroeid dan verwacht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige ramingen die de regering vandaag heeft bekendgemaakt, en waarover CNBC bericht.

Unsplash
  • Het bruto binnenlands product (bbp) in het kwartaal juli-september kwam uit op 4,4 procent, veel hoger dan de 3,4 procent die analisten in een peiling van Reuters hadden voorspeld, en in lijn met de groei in het tweede kwartaal.
  • Het land vermeed een technische recessie, met een kwartaalgroei van het bbp van 1,5 procent op seizoengecorrigeerde basis, na een krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal.

07.07 – Chinese inflatie stijgt iets minder dan verwacht

De consumentenprijzen in China zijn in september op jaarbasis verder opgelopen, maar iets minder hard dan voorzien. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek, waarover ABM Financial News bericht.

  • Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,8 procent na een plus van 2,5 procent in augustus en 2,7 procent in juli. 
  • Voor september rekenden economen op een stijging van 2,9 procent.
  • Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in september met 0,3 procent, na een daling met 0,1 procent in augustus.

06.59 – Bioscoopbezoek blijkt goede graadmeter voor beurssentiment

De inkomsten die de bioscopen uit hun ticketverkoop genereren, kunnen voor beleggers uitgroeien tot een handig instrument om potentiële beursrendementen in te schatten. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de University of Waterloo in Canada, gebaseerd op data over een periode van de tweede helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw tot het einde van het voorbije decennium. Lees er meer over hier.

05.58 – Na bewogen handelsdag: groene sluiting in VS en Europa

Goedemorgen.

Een woelige handelsdag werd gisteren op voortreffelijke wijze afgesloten.

Even zag het er naar uit dat een hoger dan verwacht inflatiecijfer Wall Street verder de dieperik zou induwen, maar in de namiddag klauterden de Amerikaanse beurzen dan toch uit het dal.

  • De Dow Jones won zelfs 2,85 procent en de S&P500 deed er 2,6 procent bij. De Nasdaq schoot 2,25 procent de hoogte in.

Ook in Europa leek de stier even losgelaten.

  • De Eurostoxx50 sloot 0,95 procent hoger en de Bel20 won 1 procent.
    • Voor de tweede keer deze week was VGP de primus van de Belgische sterindex (na eergisteren nog het kneusje van de Belgische klas te zijn). Dat aandeel won vandaag 7,8 procent.
    • Proximus en AB InBev waren de enige twee bedrijven in de index die het hoofd niet boven water konden honden. Die indexen doken respectievelijk 1,4 en 0,45 procent lager.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.