Bioscoopbezoek blijkt goede graadmeter voor sfeer op beursvloer

De inkomsten die de bioscopen uit hun ticketverkoop genereren, kunnen voor beleggers uitgroeien tot een handig instrument om potentiële beursrendementen in te schatten. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de University of Waterloo in Canada, gebaseerd op data over een periode van de tweede helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw tot het einde van het voorbije decennium.

Het rapport is volgens de auteurs de eerste studie waarbij informatie over de dagelijkse consumptie in verband kan worden gebracht met activiteiten op de beursvloer.

Fluctuaties

“Bij het voorspellen van beursprestaties wordt in het algemeen gebruik gemaakt van maandelijkse of trimestriële consumptiegegevens”, stippen de onderzoekers Seda Oz en Steve Fortin, docenten accounting aan de University of Waterloo, aan. Tijdens die periodes kunnen echter een aantal verschuivingen in het consumentengedrag optreden, waardoor de verbanden kunnen worden beïnvloed.

De koersen van aandelen vertonen daarentegen een neiging om dagelijks – met zelfs pieken en dalen tijdens eenzelfde etmaal – te fluctueren. De relevantie van data over periodes van een maand of zelfs een trimester zal dan ook vaak relatief blijken.

Oz en Fortin wijzen erop dat het gebruik van de inkomsten uit de ticketverkoop van bioscopen daarentegen toegang zal bieden tot een maatstaf die de consumptie op een meer frequente basis vastlegt.

Actueel en relevant

“Hierdoor worden er voor de besluitvorming op de financiële markten meer actuele en relevante gegevens beschikbaar”, voeren de Canadese wetenschappers aan. “De ticketverkopen van de Amerikaanse bioscopen herbergen informatie die voor beleggers bijzonder waardevol en relevant kan zijn.”

“Onze studie toont dat de ticketverkopen de rendementen op de beursvloer voor een periode tot vijf dagen kunnen voorspellen. Het onderzoek levert bovendien bewijs dat de dagelijkse consumptie nieuwe, actuele en relevante informatie voor de aandelenmarkten kan opleveren.”

“De inkomsten uit ticketverkopen kunnen dan ook geïnterpreteerd worden als vroege signalen van bestedingen”, beklemtonen de Canadese onderzoekers nog. “Deze data kunnen beleggers mogelijk informatie bezorgen die hen zouden toelaten winstgevende strategieën voor hun portefeuille te ontwikkelen.”

(lb)

Meer