Fiscus zal niet langer confrontatie aangaan met particuliere beleggers over de belasting op Franse dividenden

De Belgische fiscus zal zich niet langer verzetten tegen particuliere beleggers met Franse aandelen die zich beroepen op een oud dubbelbelastingverdrag met Frankrijk om minder belastingen te betalen op hun dividenden.


Key takeaways

  • De fiscus zal zich niet langer kanten tegen particuliere beleggers die zich beroepen op een oud dubbelbelastingverdrag om minder belastingen op Franse dividenden te betalen.
  • Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, laat via LinkedIn weten dat hij die beslissing toejuicht.
  • De toegevingen van de fiscus zullen weliswaar van korte duur zijn, want ons land heeft al een nieuw dubbelbelastingverdrag afgesloten met Frankrijk. Die zal in 2026 of 2027 in werking treden.

Duiding: Wie buitenlandse aandelen bezit, moet doorgaans twee keer belastingen betalen op de dividenden. Dat komt omdat zowel de buitenlandse als Belgische fiscus een deel van kapitaalopbrengsten afroomt.

  • Om de belastingdruk te verlichten sluit de Belgische belastingdienst met tal van landen een dubbelbelastingverdrag af. Dergelijke verdragen beperken vaak het tarief van de bronbelasting die het land van oorsprong mag inhouden. De Belgische fiscus int vervolgens nog een taks van 30 procent.
    • Voorbeeld: België heeft onder meer een belastingverdrag met de Verenigde Staten. In dat verdrag staat dat de Amerikaanse fiscus een bronheffing van maximaal 15 procent mag inhouden op dividenden die worden uitgekeerd aan Belgische beleggers. Het normale tarief bedraagt 30 procent.
    • In sommige gevallen heeft een dubbelbelastingverdrag geen impact op de taks die je in het buitenland betaalt op dividenden (althans voor de Belgische beleggers). Dat is bijvoorbeeld het geval voor Nederlandse dividenden. In het belastingverdrag met dat land staat dat de Nederlandse fiscus een belasting van maximaal 15 procent mag innen. Dat is het standaardtarief bij onze noorderburen.

Fiscus begraaft strijdbijl met particuliere beleggers

Maar: In sommige gevallen is er wat onduidelijkheid over de dubbelbelastingverdragen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een verdrag dat België met Frankrijk heeft afgesloten.

  • Volgens die overeenkomst houdt de Franse belastingdienst (sinds 2018) een bronheffing van 12,8 procent in. Nadien gaat er 30 procent Belgische roerende voorheffing af.
  • In het verdrag, dat dateert van 1964, staat echter ook dat de Belgische belasting verminderd kan worden met een zogenaamd ‘forfaitair gedeelte van buitenlandse belasting (FBB)’ van 15 procent voor Franse dividenden.
  • Maar daar kwam in 1988 verandering in. De fiscus argumenteerde sindsdien dat het FBB niet meer toegepast moet worden voor particulieren. Zelfs na twee arresten van het Hof van Cassatie die de fiscus ongelijk gaven bleef die voorzichtig met die verrekening.

In het nieuws: Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, meldt nu op het socialemediaplatform LinkedIn dat de fiscale administratie zich niet langer zal verzetten tegen de arresten van het Hof van Cassatie.

  • “Rechtszekerheid voor de belastingplichtige is een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord”, voegt hij eraan toe. “Daarom ondersteun ik volledig de beslissing van de fiscale administratie om eindelijk de strijdbijl te begraven in dit dossier en om tot een constructieve oplossing voor de belastingplichtige te komen.”
  • Zolang het bestaande Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag van toepassing blijft, zal de Belgische staat verplicht zijn om een FBB ten belope van 15 procent terug te storten aan wie Franse dividenden ontvangt die zowel in Frankrijk als in België belast worden.

Nieuw dubbelbelastingverdrag met Frankrijk

Ook dit: België heeft een nieuw belastingverdrag afgesloten met Frankrijk. Die zal in 2026 of 2027 in werking treden.

  • Het FBB is niet opgenomen in dat verdrag, waardoor de bovenstaande beslissing dus tijdelijk is.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.