22.11 – Twitter één van de weinig groene aandelen
Twitter gaat de nacht in met een winst van 0,8 procent. De beleggers reageerden positief op het nieuws dat de aandeelhouders het overnamebod van Elon Musk hebben goedgekeurd. Dat neemt niet weg dat de miljardair de deal alsnog wil opblazen. Lees er hier meer over.
22.01 – Wall Street krijgt rake klappen door inflatierapport
De Amerikaanse beurzen hebben allesbehalve een topdag achter de rug. Door het hoger dan verwachte inflatiecijfer (zie hieronder) zijn veel beleggers naar de uitgang gevlucht. De Nasdaq beleefde met een daling van 5,15 procent de slechtste beursdag sinds 18 mei. De S&P500 verloor 4,4 procent en de Dow Jones tuimelde 3,95 procent naar beneden.
Ook de crypto’s kregen het zwaar te verduren. Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, verloor de afgelopen 24 uur zo’n 9,5 procent. Ether dook gedurende diezelfde tijdspanne 7 procent lager. De angst zit er goed in bij de beleggers dat de Federal Reserve volgende week een vervolg zal geven aan de forse renteverhogingen.
21.39 – Komt er een Amerikaanse renteverhoging met 100 basispunten?
Het beurshuis Nomura denkt alvast van wel. “Wij blijven ervan overtuigd dat de markten onderschatten hoe diep de Amerikaanse inflatie is verankerd en hoe groot de reactie van de Fed waarschijnlijk zal zijn om die inflatie te beteugelen”, klinkt het. Nomura voorspelde in juli ook een verhoging met 100 basispunten, maar de Federal Reserve besloot doen om de rente op te trekken met 75 basispunten. Lees er hier meer over.
21.02 – Ook prijzen van metalen zakken door inflatiecijfer VS
In reactie op het inflatiecijfer in de VS zakken ook veel metalen in prijs: palladium, een metaal dat door autofabrikanten wordt gebruikt in de uitlaat van hun wagens om de uitstoot van verbrandingsmotoren te verminderen, staat 7,87 procent lager. Goud daalt 1,27 procent, zilver 1,88 procent. Koper, veel gebruikt in de bouw, daalt dan weer met 2,26 procent, en van de koers van platina gaat er 2,86 procent af.
20.16 – Aandeelhouders Twitter steunen overnamebod Elon Musk
Twitter heeft dinsdag bekendgemaakt dat de aandeelhouders het overnamebod van Tesla-baas Elon Musk steunen, volgens de voorlopige stemuitslag. Dat meldt Wall Street Journal.
Twitter heeft gezegd dat het de overname-overeenkomst zal naleven en dat aan alle voorwaarden zal worden voldaan. Musk bood 54,20 dollar per aandeel op het socialemediabedrijf, waarop hij zelf een actieve gebruiker is. De miljardair probeert nu weg te stappen van die overname.
18.31 – Europese beurzen sluiten handelsdag in het rood af
De Brusselse beurs is dinsdag fors lager gesloten, nadat Wall Street onder druk kwam te staan na een tegenvallend inflatiecijfer. De Bel20 index daalde 2,2 procent tot 3.639 punten. De sterindex eindigde zo een reeks van vijf opeenvolgende sessies van stijgingen. Het is meteen ook het grootste dagverlies voor de sterindex in drie maanden tijd. De Eurostoxx50 verloor 1,6 procent.
18.21 – Bank of America: “Beleggers vluchten naar de uitgang uit vrees voor een recessie”
Uit een bevraging van de Bank of America bij fondsbeheerders die verantwoordelijk zijn voor een vermogen van 616 miljard dollar blijkt dat de (aandelen)beleggers volop op de verkoopknop drukken. Een historisch hoge 52 procent van de respondenten zegt onderwogen te zijn in aandelen, terwijl 62 procent overwogen is in contanten.
Nu de zorgen over de economie toenemen, heeft het aantal beleggers dat een recessie verwacht het hoogste bereikt peil sinds mei 2020, schreven strategen onder leiding van Michael Hartnett dinsdag in een analayse. Maar liefst 70 procent van de respondenten verwacht dat de energiecrisis de Europese Unie in een recessie zal storten.
18.04 – Ontketenen verkiezingen in Italië een nieuwe eurocrisis?
Italië trekt op 25 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Giorgia Meloni van de postfascistische partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) is torenhoog favoriet om de volgende premier te worden. De stembusslag valt in een periode van financiële zenuwachtigheid: De Italiaanse rente dobberde dinsdagnamiddag rond 3,95 procent, tegenover 1,66 procent voor Duitsland. Dat komt neer op een spread van 229 punten. Dreigt er nieuwe eurocrisis? Lees er hier alles over.
17.13 – Goldman Sachs verwacht een verdere daling van de gasprijs
De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de Europese gasprijs tegen het eerste kwartaal van 2023 verder kan zakken tot 100 euro per megawattuur, wat dus bijna een halvering is ten opzichte van de huidige prijs. Op dit moment wordt er iets meer dan 194 euro per megawattuur betaald.
16.22 – ING verwacht dat de Federal Reserve rente gaat verhogen met 75 basispunten
Na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport verwacht James Knightley, econoom bij ING, dat de Federal Reserve de rente later deze maand zal optrekken met 75 basispunten. “Het inflatiecijfer neemt alle kans weg dat de Amerikaanse centrale bank volgende week zal verrassen met een renteverhoging met 50 basispunten. Maar de situatie is niet rampzalig genoeg om een verhoging met 100 basispunten te verantwoorden”, klinkt het.
15.51 – Wall Street start handelsdag in mineur
Ook op Wall Street is het enthousiasme van de laatste dagen plotsklaps verdwenen. De Dow Jones noteerde 1,6 procent in het rood na het luiden van de openingsbel. De Nasdaq verloor 2,7 procent en de S&P500 dook 2,1 procent in de min.
Zoals we hieronder al hebben aangehaald, reageren de beleggers teleurgesteld op het Amerikaanse inflatierapport. De inflatie lag met 8,3 procent hoger dan verwacht.
15.48 – Daling gasprijs gevisualiseerd door Reuters
Het benchmarkcontract van gasfutures voor leveringen in januari 2023; het hart van de volgende winter, is gedaald tot minder dan 200 euro per megawattuur, na een piek van 345 euro te hebben bereikt eind augustus. “Hogere voorraden in de seizoensopslag hebben de waarschijnlijkheid dat de voorraden opraken verminderd”, schrijft de gerenommeerde energiejournalist van Reuters, John Kemp, in zijn dagelijkse nieuwsbrief. Hij voorzag het bericht ook van een grafiek:
15.35 – OPEC laat groeiverwachting vraag naar olie ongewijzigd
De OPEC verwacht voor 2022 en 2023 dezelfde groei van de vraag naar olie als een maand geleden. Dit bleek dinsdag uit het maandrapport voor september van het oliekartel. In 2022 groeit de vraag naar olie met 3,1 miljoen vaten per dag, aldus de OPEC en in 2023 met 2,7 miljoen vaten per dag. Meer hier.
14.51 – Inflatierapport uit de VS duwt de beurzen naar beneden
De beleggers reageren ontevreden op het Amerikaanse inflatierapport (zie hieronder). De Bel20 kleurde nagenoeg de volledige groen, maar noteert nu 0,15 procent in het rood. Hetzelfde tafereel zien we wanneer we naar de Eurostoxx50 kijken. Die index staat nu op een verlies van 0,45 procent. Ook de Amerikaanse indexen kleuren rood voorbeurs.
14.34 – Amerikaanse inflatie komt uit op 8,3 procent
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het inflatierapport voor augustus gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan 8,3 procent duurder is geworden. Dat is een daling in vergelijking met juli. Het inflatiecijfer bedroeg toen 8,5 procent. De inflatie ligt wel iets hoger dan verwacht. De economen hadden een daling tot 8,1 procent voorspeld.
De kerninflatie is wel toegenomen. Die bedraagt 6,3 procent, tegenover 5,9 procent in juli. Dat is ook iets meer dan wat de economen hadden voorspeld. Zij hadden een kerninflatie van 6,1 procent voor ogen.
13.43 – Economie G20 krimpt
Het opgetelde bruto binnenlands product (bbp) van de G20-landen lag in het tweede kwartaal 0,4 procent lager dan een kwartaal eerder. Dat meldt de landenorganisatie OESO. De economische krimp is vooral te wijten aan de terugval in China, waar de economie met 2,6 procent terugviel als gevolg van de COVID-lockdowns.
13.20 – Topman Bayer op de wip
Bayer is begonnen met de zoektocht naar een nieuwe CEO ter opvolging van Werner Baumann. Dit schrijft persbureau Bloomberg op basis van bronnen.
Volgend jaar april houdt Bayer zijn jaarvergadering en dan wil het bedrijf met een nieuwe kandidaat voor de dag komen. Baumann heeft nog een lopend contract tot april 2024.
12.51 – Belgische staat doet nieuwe poging voor groene obligatie
De Belgische Staat zegt “in de nabije toekomst” groene staatsobligaties te willen uitgeven, “indien de marktomstandigheden het toelaten”. BNP Paribas Fortis, Crédit Agricole CIB, HSBC en J.P. Morgan werden aangeduid als joint bookrunners. Gisteren werd de aanbesteding, die voorzien was voor 19 september, nog zonder reden geannuleerd.
12.27 – Google haalt deel van zijn productie weg uit China
Alphabet (Google) wil een deel van zijn belangrijke productie van consumentenelektronica naar landen buiten China verplaatsen. Daarmee reageert het bedrijf op de verstoringen in de productieketens als gevolg van COVID-19-afsluitingen en de oplopende spanningen tussen Peking en Washington. Alles daarover lees je hier.
11.35 – Duitsland: economisch sentiment keldert naar bodemniveaus van bankencrisis
De Duitse ZEW-index, een indicator voor het economisch sentiment, is in september sterker dan verwacht gedaald, tot niveaus vergelijkbaar met de financiële crisis van 2008. Het Duitse onderzoeksinstituut stelt toenemend pessimisme vast bij de ondervraagde financiële experts. De index keldert naar -61,9, terwijl door economen een verslechtering tot “slechts” -58,0 voorspeld was.
10.42 – Ageas valt uit de gratie
De analisten van Société Générale hebben hun advies voor Ageas verlaagd van Kopen naar Houden met een koersdoelverlaging van 50,00 naar 42,00 euro. “We denken dat beleggers traditioneel defensieve namen zullen prefereren”, aldus de analisten van Société Générale.
Ook zullen beleggers kijken naar bedrijven die aandeelhouders goed belonen in de komende jaren. Om die reden werd Aegon op de kooplijst gezet, maar Allianz en Ageas juist van de kooplijst gehaald.
10.18 – Medtechbelofte Onward schiet 33 procent hoger
Het medisch technologiebedrijf Onward Medical kwam voorbeurs met positieve studieresultaten over het herstellen van de arm- en handfunctie van mensen met een ruggengraatletsel. Analisten reageren enthousiast op het nieuws van het Eindhovense bedrijf met noteringen in Brussel en Amsterdam. De beurskoers schoot als een raket de hoogte in, met een koerswinst van circa 33 procent na een uur handel.
9.50 – BUX start crowdfunding voor zichzelf
De online broker BUX kondigt aan binnenkort “tokens” van zichzelf te gaan verkopen via het crowdfundingplatfrom Seedrs. De actie richt zich op de klanten in Nederland, België, Spanje, Ierland en Italië.
9.24 – Duitse inflatie loopt verder op
De consumentenprijzen in Duitsland zijn in augustus harder gestegen dan in juli. Dit bleek dinsdag uit definitieve cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de prijzen in augustus met 7,9 procent, na een stijging met 7,5 procent in juli.
9.10 – Brusselse beurs opent iets hoger
De Brusselse beurs is iets hoger van start gegaan. Kort na de beursbel steeg de Bel20 0,1 procent tot 3.727,84 punten. In de hoofdindex trekt WDP de kop met een koerswinst van 0,9 procent, terwijl Ageas 1,9 procent inlevert.
8.59 – “Markten weigeren te dalen op slecht nieuws”
“Sinds vorige week is er iets grondig anders op de markten”, schrijft Philippe Gijsels, beursstrateeg bij BNP Paribas Fortis, in een ochtendcommentaar.
“Het hele jaar door hebben de aandelenkoersen, en dus de aandelenwaarderingen, omgekeerd evenredig bewogen met de rentevoeten. Nu lijkt dit niet langer het geval te zijn. De markten weigeren te dalen op slecht nieuws, wat goed nieuws is en op zijn minst moet worden opgemerkt.”
8.10 – Staking dreigt bij Delhaize
De socialistische en liberale vakbonden hebben bij Delhaize, dat behoort tot Ahold Delhaize, een stakingsaanzegging ingediend na mislukt sociaal overleg. Dit schrijft De Tijd dinsdagochtend. Komt er in de komende twee weken geen compromis, dan zal er gestaakt worden in de supermarkten.
7.18 – Stijgende rente stuwt bankaandelen
Een constante op de Europese beurzen gisteren: de bankaandelen profiteerden opnieuw van de stijgende rentes, die de banken meer ruimte geven om winst te halen uit renteverschillen. ING steeg bijna 6 procent. KBC won ruim 4 procent, Deutsche Bank 3 procent en Société Générale bijna 2,5 procent.
6.35 – Belgische belegger eerder pessimistisch
De beursverwachtingen onder Belgische beleggers zijn eerder somber, zo blijkt uit de ING-barometer: 36 procent van de respondenten verwacht dat de aandelenkoersen de komende maanden zullen dalen, terwijl 28 procent op een remonte speculeert. Voor de zevende maand op rij staat de barometer op “pessimistisch”.
6.22 – Uitkijken naar Amerikaanse inflatie
Op de agenda vandaag: het Amerikaanse inflatiecijfer. Economen verwachten een inflatie van 8,1 procent (hier meer). Wall Street sloot gisteren nog in het groen af, met de techaandelen als de grootste winnaars. De brede index S&P 500 won ruim 1 procent.