Amplats: “Autofabrikanten zoeken naar nieuwe aanvoerkanalen voor palladium”

Autofabrikanten zijn wereldwijd op zoek naar nieuwe kanalen die hen met palladium zouden kunnen bevoorraden, nu de aanvoer uit Rusland door westerse sancties is opgedroogd. Dat heeft Natascha Viljoen, chief executive van het Zuid-Afrikaanse concern Anglo American Platinum (Amplats), gezegd.

Viljoen voegde er aan toe dat ook Amplats zelf eveneens vanuit de autosector verscheidene vragen voor leveringen heeft gekregen.

Palladium is een metaal dat door autofabrikanten wordt gebruikt in de uitlaat van de wagens om de uitstoot van verbrandingsmotoren te verminderen. “De meerderheid van de constructeurs en hun toeleveranciers hebben met de producenten van deze producten meestal langlopende contracten”, verduidelijkt Viljoen.

“Tussen 25 procent en 30 procent van de voorraden palladium die jaarlijks op de markt worden gebracht, zijn afkomstig uit Rusland. Maar door de westerse sancties tegen Rusland voor de oorlog tegen Oekraïne, is dat kanaal opgedroogd. Klanten moeten hierdoor naar andere leveranciers op zoek.”

“Bij consumenten zonder langlopende contracten neemt de onzekerheid over garanties op een bevoorrading dan ook toe”, voert Viljoen aan. “Deze klanten gaan wanhopig op zoek naar nieuwe betrouwbare leveringen. Amplats zal proberen aan die vraag te beantwoorden, zonder echter de bevoorrading van onze vaste afnemers in het gedrang te brengen. Er kunnen daarover echter geen harde garanties worden gegeven.”

Schaars

“Omdat de producenten meestal met vaste klanten en langdurige contracten werken, is het volume aan beschikbare overschotten beperkt”, waarschuwt Viljoen daarbij. “Het zou minstens vijf jaar in beslag nemen vooraleer Zuid-Afrika de productie van palladium voldoende op te voeren om het wegvallen van de Russische voorraden te compenseren. Mogelijk zal dat zelfs nooit helemaal lukken.”

“De Russische voorraden zullen bovendien de markt wellicht langs andere wegen – zoals China – bereiken”, merkt Viljoen nog op. “Dit betekent dat de Russische aanvoer wellicht nooit volledig zal stoppen, maar dat de toeleveringsketen naar andere routes zal verschuiven.”

De sancties tegen Rusland zouden er volgens Viljoen wel kunnen voor zorgen dat voor Zuid-Afrikaans palladium op de markt een hogere prijs zou kunnen worden gevraagd. Palladium dat in China wordt verkocht zou daarentegen tegen kortingen worden aangeboden.”

Amplats produceerde vorig jaar 4,3 miljoen ounces platina, palladium en aanverwante grondstoffen. Daarmee is het Zuid-Afrikaanse bedrijf wereldwijd de grootste producent van deze producten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20