Invloed Oekraïne-oorlog op edelmetalen: prijzen goud en palladium schieten naar historische hoogten

De prijs van het edelmetaal goud rondde vandaag voor het eerst in anderhalf jaar tijd de kaap van 2.000 dollar per troy ounce (31,1 gram). Beleggers halen vooral de grootschalige Russische aanval op Oekraïne aan als reden voor het feit dat goud weer glanst: het wordt gezien als waardevaste belegging in tijden van crisis. Ook met palladium, een ander edelmetaal, doen beleggers deze dagen gouden zaken: dat schoot vandaag zelfs naar een recordhoogte.

Goud schoot naar een piek van 2.003,59 dollar per ounce nadat Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zondag opwierp dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten een embargo op Russische olie bespreken. Een ban op de Russische olie-export zou er komen als vergelding voor de invasie van Oekraïne door Russisch dictator Vladimir Poetin, schrijft het persagentschap Bloomberg.

Nadat een woordvoerder van de Duitse regering echter opperde dat de autoriteiten bij onze oosterburen tegen een sanctiespiraal waren, viel de koers van het metaal echter terug. Er zou dus mogelijk verdeeldheid zijn in het westerse kamp als het gaat om een verbod op Russische olie. De Verenigde Staten overwegen om op te treden zonder de hulp van hun bondgenoten in Europa, volgens bronnen van Bloomberg.

Stagflatie gunstig voor goud

“De ernst van de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over het toekomstige verloop ervan hebben geleid tot een brede goudaankoop door wie zoekt naar een veilige haven, waardoor de prijs richting 2.000 dollar per ounce is geduwd”, schreef analist Carsten Menke van Julius Baer in een toelichting die is opgepikt door Reuters.

“Een verdere escalatie zou de prijzen waarschijnlijk verder stuwen. Het laatste zou waarschijnlijk een meer blijvende impact hebben, omdat het de wereldeconomie in de richting van een stagflatiescenario zou kunnen duwen, wat wij als zeer gunstig voor goud zien.”

Strategen van zakenbank Goldman Sachs voorspellen dat beleggers goud zullen blijven kopen als de invasie aanhoudt, en herhaalden hun koersdoel op lange termijn van 2.150 dollar per ounce, bericht Business Insider.

“De huidige omgeving biedt een goed instapmoment om edelmetalen te kopen als laatste redmiddel tegen de groeiende risico’s voor de wereldeconomie”, aldus een team onder leiding van Mikhail Sprogis, vicepresident voor grondstoffenonderzoek van de bank.

Record voor palladium

Palladium steeg dan weer naar het hoogste punt ooit toen de Russische invasie van Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties de angst voor schaarste aanwakkerden.

Van ongeveer 1.900 dollar per ounce aan het begin van het jaar, steeg palladium naar 3.440,76 dollar op maandag. Hiermee werd het record van 3.017,18 dollar, in 2021, gebroken.

“Palladium weerspiegelt diepe schaarste, en de verwachting van verdere schaarste naargelang van hoe de zaken zich ontvouwen in Oekraïne en Rusland”, stipte onafhankelijk analist Ross Norman aan tegen Reuters. Norman verwacht dat de prijsrally zal aanhouden.

Rusland is één van de grootste producenten van het metaal, dat gebruikt wordt in katalysatoren voor auto’s. Het land produceerde vorig jaar naar schatting 74.000 kilogram palladium, volgens de U.S. Geological Survey. Dat is gelijk aan 2,4 miljoen troy ounces, wat bijna 40% van de totale mijnproductie van palladium in de wereld vertegenwoordigt. Uit de gegevens blijkt dat Rusland in 2020 de grootste producent was, terwijl Zuid-Afrika in 2021 de Russische productie zou overtroffen hebben, schrijft Barron’s.

(ns)

Meer