Goud als buffer tijdens geopolitieke spanningen en hoge inflatie: hoe kan je beleggen in de edelmetaal?

Goud glanst opnieuw. Nu de inflatie hoge toppen scheert en de spanningen in Oekraïne verder oplopen ruilen beleggers hun risicovolle activa in voor goud. De edelmetaal doet het dan ook goed wanneer er paniek op de markten is. Maar hoe kan je beleggen in goud?

Goud heeft de wind in de zeilen. De prijs van de edelmetaal is gestegen tot 1.920 dollar per ounce, het hoogste niveau in ruim een jaar tijd. Veel beleggers opteren voor een belegging in goud wanneer er geopolitieke spanningen zijn en/of de inflatie hoge toppen scheert. En laten we nu net een situatie zitten waarin we het hoofd moeten bieden aan beide elementen. Experts vrezen dat dit wel eens zou kunnen leiden tot stagflatie, een combinatie van een hoge inflatie en stagnerende economie.

Buffer in tijden van paniek

Hoe dan ook raden ervaren beleggers aan om een stukje goud op te nemen in je portfolio. Op die manier heb je een buffer als er paniek is op de financiële markten. Vraag is hoe je als particuliere belegger kan beleggen in goud. Gelukkig beschik je over meerdere opties.

Om te beginnen kan je fysiek goud, zoals munten en staven, kopen. Je kan je belegging dan veilig bewaren bij je thuis. Het is hoe dan ook aangeraden om te opteren voor een kluis. Dit gaat natuurlijk gepaard met extra kosten. Voor een goede kluis betaal je al snel enkele honderden euro’s. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een kluis te huren bij een bank.

Liever geen fysiek goud in huis? In dat geval kan je beleggen in aandelen van goudmijnen, zoals Barrick Gold en Gold Fields. Al is het aangeraden om eerst je onderzoek te doen alvorens je kapitaal investeert in zo’n mijn. De ene goudmijn is de andere niet. De beursprestaties hangen onder meer ook af van hun operationele efficiëntie bij het delven van goud. De aandelenkoersen kunnen dus variëren.

Bij een belegging in aandelen komen er wel enkele kosten en belastingen kijken, zoals de beurstaks, dividendbelasting en transactiekosten. De grote troef van een belegging in een goudmijn is dat je zelf geen goud hoeft te bezitten.

Beleggen in ETF’s

Wie liever zelf geen onderzoek doet, kan ook via zogenaamde trackers, oftewel ETF’s, beleggen in goud. In tegenstelling tot een gewoon beleggingsfonds volgt de ETF de koers van een bepaalde index, en probeert het die niet te kloppen. Het is op die manier mogelijk om naadloos de goudkoers te volgen.

Net zoals bij een aandelenbelegging hoef je dus zelf geen goud te bewaren. Ook bij een ETF ontsnap je niet aan enkele kosten en belastingen, zoals de transactiekosten en -belastingen. De kosten die de beheerder van een ETF aanrekent, liggen lager dan die van een fonds dat actief wordt beheerd.

(evb)

Meer