Torenhoge inflatie zet spaarders klem: geen makkelijke vluchtroute naar rendement in zicht

Het forse inflatiecijfer in de VS zendt een schokgolf door de financiële markten. Zowel de aandelen- als de cryptobeurzen gingen de voorbije weken zenuwachtig op en neer. Dat beperkt de vluchtwegen voor de spaarder die de koopkrachtwaarde van zijn spaarboekje maand na maand ziet afkalven. Zitten spaarders in de val?

Niet alleen het inflatiecijfer zelf – 7,5 procent – maar de “breedte” van de inflatie is zorgwekkend, schrijft ING-econoom James Knightley. Het gaat niet alleen meer om de energieprijzen. Almaar meer Amerikaanse bedrijven uit verscheidene sectoren verhogen hun prijzen. Dat kan leiden tot hogere looneisen bij werknemers, waardoor de gevreesde loon-prijsspiraal op gang komt.

Verscheidene economen zeggen dat er voor de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, weinig anders op zit dan in maart haar rente niet met 25 basispunten, maar met 50 punten te verhogen. Dat vooruitzicht leidt tot grote onzekerheid op de aandelenbeurzen. Een hogere rente maakt aandelen minder aantrekkelijk. Na een zenuwachtige sessie eindigde Wall Street donderdag flink in het rood.

De consensus onder beursexperts is dat de tijd waarin Wall Street record op record brak, voorbij is. Vooral sommige techaandelen kregen het de voorbije weken al rake klappen. De Brusselse Bel20-index verloor sinds het jaarbegin 5 à 6 procent.

Gezocht: “inflatiebestendige” beleggingen

Het betekent dat voor de korte termijn de aandelenbeurzen geen voor de hand liggende vluchtweg meer zijn voor spaarders die een alternatief zoeken voor hun spaarboekje met amper 0,,11 procent rente. Op de Belgische spaarboekjes staat meer dan 300 miljard euro geparkeerd, wat leidt tot massaal koopkrachtverlies als gevolg van de hoge inflatie.

Langdurige obligaties en andere vastrentende effecten zijn op dit moment ook niet interessant, omdat er over enkele maanden wellicht obligaties met hogere rentes op de markt zullen komen, na de verwachte renteverhogingen door de centrale banken.

Ook de cryptomarkt staat, in tegenstelling tot het najaar van 2020, niet meer garant voor een zorgeloze rit naar boven. Bitcoin maakte dit jaar al een forse tuimeling en staat met een koers van circa 43.000 dollar nog steeds lager dan begin dit jaar, ondanks een comeback. De cryptokoersen gaan ook almaar hechter hand in hand met de aandelenkoersen.

Goud, de klassieke vluchthaven in onzekere tijden, won 1 procent dit jaar. Met een koers van 1.827 dollar per ounce is de historische piek van meer dan 2000 dollar in augustus 2020 nog ver verwijderd. Maar de analisten van ABN Amro verwachten dat de renteverhogingen door de Fed in het nadeel van de goudprijs gaan spelen.

Beleggingsstrategen raden de particulieren die op zoek zijn naar een alternatief voor het spaarboekje aan niet alles over een kam te scheren en te kijken naar eerder specifieke effecten, waaronder:

  • inflatiegelinkte obligaties: het rendement is gekoppeld aan de inflatie, maar de beginrente is wel lager
  • risicovollere bedrijfsobligaties die een hogere rente aanbieden omdat ze een lage kredietrating hebben
  • vastgoedfondsen
  • aandelen van marktleiders: bedrijven die goed bestand zijn tegen prijsverhogingen door hun leveranciers, omdat ze hun eigen verkoopprijzen kunnen bepalen

Stagflatie

In tegenstelling tot de Fed blijft ECB-voorzitster Christine Lagarde bij haar wait-and-see houding, wat haar al veel kritiek opleverde. Dat betekent dat er geen uitzicht is op hogere rentes op het Belgische spaarboekje, want die volgen grotendeels de ECB-rente.

Het is voor de centrale banken is dansen op een slappe koord. Een te forse renteverhoging zou de economische groei kunnen aantasten. De oorspronkelijke inflatie was, zeker in de eurozone, ook niet te wijten aan een oververhitte vraag, maar aan de spectaculair gestegen energieprijzen.

Maar niet ingrijpen is op middellange termijn geen optie – zelfs niet voor de afwachtende Lagarde – want dan ontstaat het absolute doemscenario: stagflatie, de giftige cocktail van economische stagnatie en snel stijgende prijzen.

(lb)

Meer