Prijzen in VS rijzen uit de pan: Amerikaanse inflatie stijgt naar 7,5 procent

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari nog harder gestegen dan verwacht. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in de VS afgelopen maand met 7,5 procent, tegen 7,0 procent in december. Voorspeld was 7,2 procent. De prijzen stegen afgelopen maand met 0,6 procent op maandbasis. Economen hadden op 0,4 procent gerekend, na de plus van 0,5 procent in december.

Zorgwekkende kerninflatie

De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in december eveneens 0,6 procent op maandbasis. Hiervoor was 0,4 procent voorspeld. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 6,0 procent, waar economen 5,5 procent hadden voorspeld.

Die kerninflatie is voor belangrijk deel veroorzaakt door de stijging van de woonlasten van 4,1 naar 4,5 procent, lasten die circa een derde van het inflatiemandje uitmaken en die naar verwachting nog wel even doorstijgen. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

“Die lasten hebben doorgaans even tijd nodig om prijsverhogingen te verwerken, maar als dat proces eenmaal op gang is gekomen, vlakken die niet zo snel weer af, zoals we dat bij energieprijzen doorgaans wel zien”, aldus Marey. “Dit is de belangrijkste bron van zorg in het inflatiebericht van de Verenigde Staten van vandaag.”

De energieprijzen stegen met 0,9 procent ten opzichte van december, net als de voedselprijzen.

Wat doet de Fed?

Naar het inflatiecijfer werd hard uitgekeken, omdat het bepalend kan zijn voor het monetaire beleid dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, voor de komende maanden zal uittekenen. Het is zo goed als zeker dat de Federal Reserve in maart de rente naar boven zal bijstellen. De vraag blijft hoe sterk de rente zal stijgen.

Meer