Alphabet trekt weg uit China en verplaatst deel productie Pixel-telefoons naar India

Alphabet (Google) wil een deel van zijn belangrijke productie van consumentenelektronica naar landen buiten China verplaatsen. Daarmee reageert het bedrijf op de verstoringen in de productieketens als gevolg van COVID-19-afsluitingen en de oplopende spanningen tussen Peking en Washington. 

De techreus zou volgens onderzoek van journalistiek platform The Information offertes hebben aangevraagd bij fabrikanten in India om tussen de 500.000 en 1 miljoen Pixel-telefoons te maken. Dat komt overeen met 10 tot 20 procent van de jaarlijkse productie van het apparaat. Alphabet overweegt naar verluidt ook Vietnam als een andere productiebasis.

Apple, de belangrijkste smartphoneconcurrent van Alphabet, heeft al langer verschillende delen van de iPhone-productie overgebracht naar India. Daar is eerder dit jaar begonnen met de productie van de iPhone 13 en er zal in de toekomst ook de nieuwe iPhone 14 – die op 7 september werd onthuld – worden vervaardigd.

Fabrieken sluiten om stroom te besparen

De wereldwijde toeleveringsketens werden eerder dit jaar verstoord toen China onder meer de belangrijkste tech-hub Shanghai afsloot vanwege een golf van COVID-gevallen. Verschillende productiecentra werden meerdere weken gesloten. 

Daarnaast kreeg China recentelijk te kampen met absolute recordtemperaturen, die hebben geleid tot beperkingen op het elektriciteitsgebruik. De Chinese provincie Sichuan heeft in augustus alle fabrieken bevolen om twee weken lang gesloten te blijven, om het stroomtekort in de regio te verhelpen.

In de provincie bevinden zich belangrijke fabrieken voor de halfgeleiderindustrie en de stroomrantsoenering trof de productiecentra van Foxconn, Texas Instruments en Intel. Ook de Chinese lithiumbatterijgigant CATL, dat batterijen levert aan Tesla, heeft een fabriek in de regio. Sichuan is eveneens China’s centrum voor lithiumwinning.

Chipsoorlog

Meer recentelijk heeft de VS de export van bepaalde high-end chips naar China verboden, waardoor de spanningen met de Aziatische natie escaleerden. Als reactie op sprak Peking van “technologische terrorisme”.

Net als Alphabet en Apple zijn meer internationale technologiebedrijven van plan om hun afhankelijkheid van China te verminderen. Zo hebben fabrikanten als Dell en Amazon eveneens productielijnen opgezet in Vietnam.

Alphabet zal op 6 oktober zijn nieuwe Pixel-telefoonmodellen en zijn eerste smartwatch uitbrengen tijdens een evenement in de VS.

(evb)

Meer