Intel

INTEL ORD - US4581401001
29,34  USD 
29,34
Vorige sluiting
29,34
Huidige koers
0,00
Open
0,00%
Verschil
0,00
Laagste
0,00
Hoogste
Ask
0,00
Bid
0,00
Volume
0
Uitgegeven effecten
0
Beurskapitalisatie
0
Exchange
NASDAQ Global Select Consolidated
Laatste update
ISIN
US4581401001
RIC
INTC.O

Het Amerikaanse bedrijf ‘Intel ‘ is één van de grootste bedrijven in de sector van halfgeleiders of ‘semiconductoren’.

Het basisproduct van Intel is de processor: het brein van een computer. De Amerikaanse technologiereus is één van de weinige bedrijven die ook zelf de productie van die computerchips voor haar rekening neemt. Vele andere bedrijven doen namelijk beroep op externe firma’s voor de productie van hun ontwerpen.

Naast processoren of ‘CPU’s’ (‘Central Processing Units’) heeft het bedrijf nog vele andere producten. Zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten biedt Intel allerhande oplossingen aan:

  • Grafische processoren
  • Opslagproducten voor data
  • Chipsets: de verbinding tussen het moederbord en de processor van een computer
  • Complete computersystemen

Er zijn ook producten die voornamelijk bestaan voor zakelijke klanten:

  • FPGA’s: een soort herprogrammeerbare processor, vaak gebruikt voor het maken van prototypes
  • Serversystemen
  • Systemen voor Cloud-computing, Artificiële Intelligentie, Internet of Things

Er zijn echter ook ‘diensten’ die Intel levert. Ten eerste is er de ‘DCM’ of ‘Data Center Manager’: een systeem dat datacenters van klanten monitort en optimaliseert. De tweede dienst is het produceren van chips voor externe klanten, die zelf geen productie-installaties hebben. Denk bijvoorbeeld aan ‘Amazon Web Services’. De divisie van Amazon laat haar chips bij Intel produceren tegen vergoeding.

Ten slotte is het ook nog interessant te vermelden dat Intel een investeringsfonds oprichtte ter waarde van 1 miljard dollar. Het doel is om met het fonds te investeren in jonge bedrijven in de halfgeleidersector. De onderneming is dus ook actief met durfkapitaal of ‘Venture Capital’.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van technologische hardware en software
  • Technologische dienstverlening
  • Venture Capital
b2b / b2c / b2g
Sector(en)
Technologie, Industrie
Subsector(en)
Hardware, Software, semiconductoren
Opgericht
1968
Medewerkers
121.100
Website
Management team
Patrick Gelsinger
Chief Executive Officer
David Zinsner
Chief Financial Officer
Christy Pambianchi
Executive Vice President and Chief People Officer
All management team...
Producten / merken
Processoren
Server(componenten)
Grafische processoren
Overige producten / merken...
door businessam.be

Beursblik: overname Univar biedt Azelis en IMCD kansen

(ABM FN) Een overname van Univar door Brenntag kan wel eens gunstig uitpakken voor Azelis en IMCD. Dit denkt analist Henk Veerman van zakenbank Kempen.

Een combinatie van Brenntag en Univar, waarover de twee in gesprek zijn, levert een grotere distributeur van speciaalchemicaliën op dan IMCD en Azelis. Maar aangezien de integratie na een overname veel tijd en energie kost, denkt Veerman dat dit kansen biedt aan Azelis en IMCD om in bepaalde regio's marktaandeel te winnen. Ook zal Brenntag, omdat het de handen vol heeft aan de overname van Univar, vermoedelijk minder of zelfs helemaal geen aanvullende acquisities willen doen. Dit maakt dat IMCD en Azelis bij het doen van overnames een concurrent minder hebben.

Waar Kempen koopadviezen heeft voor Azelis en IMCD, zette analist Veerman vorige week een verkoopadvies op Brenntag. Daarmee is volgens Bloomberg Kempen de enige met een verkoopadvies voor het aandeel, met een koersdoel van 64 euro.

IMCD en Azelis dalen maandag 1,5 en 0,2 procent, terwijl Brenntag 6,8 procent inlevert.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen noteren lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur lager, door zorgen over de protesten in China tegen het strenge beleid tegen het coronavirus.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 436,97 punten, de Duitse DAX steeg 0,8 procent naar 14.425,33 punten en voor de Franse CAC 40 was er een min van 0,7 procent op 6.659,10 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 7.461,72 punten.

Als China morgen de beperkende maatregelen zou opheffen, zou het virus als een vuurtje rondgaan en duizende mensen doden, omdat te weinig Chinezen immuniteit hebben opgebouwd als gevolg van het nulcovid-beleid, stelde Swissquote. "Dit betekent dat het erop lijkt dat de Chinese economie meer schade zal leiden bij de heropening, hetzij door eindeloze en zinloze lockdowns, hetzij door een zware gezondheidscrisis."
   
De olieprijs daalde, nu beleggers steeds minder vertrouwen hebben in de heropening van de Chinese economie. Een januari-future West Texas Intermediate stond 3,2 proent lager op 73,81 dollar. Brent-olie voor februari werd 3,3 procent goedkoper op 80,98 dollar.

De euro/dollar steeg 1 procent tot 1,0473. Maandagochtend vroeg was dit nog 1,0348. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,401 op de borden.  

De euro is maandag verrassend sterk tegenover de dollar, ondanks de onrust in China waardoor eerder een sterkere dollar zou mogen worden verwacht, stelde Stefan Koopman van Rabobank maandag tegen ABM Financial News.

Economisch nieuws is er deze week over de inflatie in Duitsland, op dinsdag, en de eurozone op woensdag. Maandag is de agenda leeg.

Bedrijfsnieuws

De Duitse chemiedistributeur Brenntag is in gesprek over een overname van Univar Solutions uit het Amerikaanse Illinois. Brenntag is de grootste chemiedistributeur ter wereld en Univar is de op één na grootste. Het aandeel Brenntag daalt maandag 7,2 procent.

Het aandeel Fresenius heeft een forse korting op sectorgenoten door problemen die boven het aandeel hangen, volgens UBS. Het aandeel wint 1,8 procent.

JPMorgan heeft maandag AB InBev op de kooplijst gezet en Heineken er juist vanaf gehaald. Het aandeel AB InBev wint in Brussel 3,5 procent, terwijl Heineken in Amsterdam 0,6 procent daalt. 

Energie-aandelen hebben het lastig door de dalende olieprijs. Shell verliest 1,8 procent. BP daalt 1,4 procent en TotalEnergies levert zelfs 2,3 procent in. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,75 procent in het rood.

De S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 4.026,12 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 34.347,03 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 11.226,36 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursupdate: AB InBev houdt schade in Brussel beperkt

(ABM FN) De Brusselse beurs levert maandagochtend in, maar weet dankzij een koerswinst voor indexzwaargewicht AB InBev de schade beperkt te houden. De Bel20 daalde minder dan een half procent op 3.692,60 punten.

Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx merkte op dat de onrust in China koersdruk veroorzaakt op de Europese beurzen. "Een groot deel van de Chinese bevolking lijkt het gehad te hebben met het COVID-19 beleid van Beijing. Dit heeft meteen ook zijn weerslag op de beurs", aldus Verstraete.

"We verwachten niet dat de tegenwind in China de komende duidelijk zal afnemen", waarschuwde CIO Mark Haefele van UBS maandag. Beijing zal vooral de economie willen stabiliseren en niet stimuleren, denkt Haefele.

"Het record aan online verkopen in de VS en Nederland op Black Friday weten het negatieve sentiment op de eerst handelsdag van de nieuwe week niet keren", vulde investment manager Simon Wiersma van ING aan. "Toch zijn die verkopen niet onbelangrijk. Het wijst immers op de verrassend sterke bestedingskracht van consumenten in deze lastige periode en biedt perspectief voor de groei- en winstcijfers in het vierde kwartaal", zo stelde Wiersma.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,0447. De olieprijs staat flink onder druk door de ontwikkelingen in China.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig.

Stijgers en dalers

In de sterindex was AB InBev de uitblinker met een koerswinst van 3,5 procent. JPMorgan zette AB InBev op de kooplijst en haalde Heineken daar juist vanaf.

Galapagos steeg licht.

Er waren meer dalers. Sofina en Proximus verloren meer dan 2 procent en VGP zelfs 4,0 procent.

In de BelMid was Mithra de uitblinker met een koerswinst van 6,5 procent. Vrijdag zag Mithra, na twee dagen van forse koersdalingen op rij, noodzaak om de markt te informeren. Mithra meldde dat er nog altijd wordt onderhandeld met potentiële partners voor Donesta. Mithra verwacht nog altijd voor het jaareinde definitieve biedingen te kunnen presenteren.

IBA won 2 procent. Shurgard en Xior waren de grootste dalers met verliezen van 2 tot 3 procent.

Smallcap Biotalys won 7,5 procent, net als Biocartis. Wereldhave Belgium werd ruim een procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Kepler vindt Cofinimmo koopwaardig

(ABM FN) De Europese vastgoedsector wordt gedomineerd door zorgen en schulden, toch blijven Aedifica en WDP koopwaardig en wordt ook Cofinimmo op de kooplijst geplaatst. Dit oordeelden analisten van Kepler Cheuvreux maandag in een rapport.

Door de fors gestegen inflatie en de kans op een recessie, is de balans van vastgoedbedrijven hét punt van aandacht voor beleggers.

De analisten van Kepler denken dat in het huidige moeilijke klimaat geen enkel bedrijf ongeschonden blijft. Ook waarschuwen zij voor het risico op neerwaartse bijstellingen van de kredietwaardigheid van vastgoedondernemingen.

"Hoewel we verwachten dat een meerderheid van de vastgoedbedrijven die we volgen de storm zullen doorstaan, zullen andere partijen het minder goed doen", aldus Kepler. De analisten vinden bedrijven als Shurgard, Klépierre en Hufvudstaden het best gepositioneerd om het uitdagende renteklimaat te doorstaan. SBB, Castellum, Diös, Vonovia en Wallenstam lopen juist veel risico.

Kepler handhaaft het koopadvies op WDP met een koersdoel van 30,00 euro. Het koersdoel voor Aedifica werd maandag verlaagd van 104,00 naar 90,00 euro, maar bij handhaving van het koopadvies. Cofinimmo werd zelfs op de kooplijst gezet, al ging het koersdoel wel van 120,00 naar 99,00 euro. Kepler paste zijn ramingen aan voor de hogere rentes en verwacht dat Cofinimmo minder vastgoed zal aankopen volgend jaar.

Voor Care Property werd het koersdoel verlaagd van 26,00 naar 19,00 euro, vanwege de risico's op een kapitaalverhoging. Het Houden advies werd gehandhaafd.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursupdate: klein verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag met een klein verlies van start gegaan. 

De Bel20 index daalde 0,2 procent naar 3.699,82 punten.

De meeste aandelen noteerden lager, maar indexzwaargewicht AB InBev won na een koopaanbeveling van JPMorgan 0,8 procent. Verder stegen ook Elia 0,4 procent.

Aperam, Sofina en VGP daalden meer dan een procent.

In de BelMid ging Mithra 7,1 procent hoger. Vrijdag zag Mithra, na twee dagen van forse koersdalingen op rij, noodzaak om de markt te informeren. Mithra meldde dat er nog altijd wordt onderhandeld met potentiële partners voor Donesta. Mithra verwacht nog altijd voor het jaareinde definitieve biedingen te kunnen presenteren. 

IBA won 2,7 procent en UnifiedPost 1,7 procent. Euronav en Exmar daalden 1,3 en 1,9 procent, na een stevige val van de olieprijs.

Celyad en Biocartis wonnen in de BelSmall 4,7 en 2,4 procent, terwijl Sequana 0,9 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Brenntag zet met overname Univar IMCD en Azelis op afstand

(ABM FN-Dow Jones) De consolidatie in de markt voor distributeurs van speciaalchemie versnelt door de mogelijke overname van Univar door Brenntag. Dit concludeerde analist David Kerstens van Jefferies.

Brenntag is de grootste chemiedistributeur ter wereld en Univar is de op één na grootste. De totale omzet van Brenntag was in 2021 14,4 miljard euro en voor Univar 9,5 miljard euro.

Het fusiebedrijf zou een omzet in het segment speciaalchemie behalen van 6,7 miljard euro. IMCD kwam in 2021 uit op 3,4 miljard euro en Azelis op 2,8 miljard euro.

Deze vier grootste spelers in de speciaalchemiemarkt hebben samen minder dan 10 procent van de markt in handen.

Een andere rivaal, Caldis, dat eigendom is van private equity, verdriedubbelde recent zijn omzet tot 3,0 miljard euro via overnames, en staat daarmee net achter Azelis, meldde Jefferies verder.

Azelis en IMCD hebben de afgelopen periode juist kleine overnames gedaan en deden dit jaar tot nu toe ieder 12 overnames, wat respectievelijk 14 procent en 10 procent bijdroeg aan de omzet.

Jefferies heeft een koopadvies voor IMCD met een koersdoel van 175,00 euro en een Houden advies voor Azelis met een koersdoel van 26,00 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Onrust in China drukt opening Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wijzen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van een half procent. Door onrust in China over het zeer strenge coronabeleid staan vanochtend de Aziatische aandelenbeurzen en de olieprijzen onder druk. 

Afgelopen week koerste de Bel20 in een rustige Thanksgiving-week nog anderhalf procent hoger op een slotstand van 3.707 punten. Op Wall Street won hoofdgraadmeter S&P 500 tijdens de verkorte handelsweek op weekbasis ook anderhalf procent.

Afgelopen weekend brak er een van golf protesten uit op het vasteland in China, waar burgers hun frustraties uiten over het zero-covid-beleid. Directe aanleiding was een brand in de stad Urumqi in de noordwestelijke provincie Xinjiang, waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen.

Protesten in meerdere steden gericht tegen overheidsbeleid komen in China eigenlijk niet voor, sinds het neerslaan van het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Wel waren er protesten in Hongkong in 2019 en 2020, gericht tegen een versteviging van de grip van de Chinese regering op de voormalige Britse kroonkolonie. 

Begin deze maand voerde China nog versoepelingen door, maar de afgelopen weken werden de maatregelen juist weer flink aangescherpt na een sterke opleving van het virus. Eind vorige week meldde de Chinese regering op dagbasis een recordaantal van meer dan 30.000 besmettingen. 

Het sentiment in Azië is vanochtend negatief, nu het zicht op een volledige heropening van de Chinese economie uit beeld raakt, terwijl beleggers ook vrezen voor de reactie van de autoriteiten op de maatschappelijke onrust. 

Zorgen over de Chinese economische groei hebben vanochtend hun weerslag op de grondstoffenmarkten, waar de Amerikaanse olie-future met drie procent daalt naar 74 dollar per vat, het laagste niveau van 2022. In maart van dit jaar piekte de future nog rond de 130 dollar per vat. 

Op de aandelenmarkten is de Hang Seng index in Hongkong vanochtend de grootste verliezer met een koersdaling van ongeveer twee procent. Seoel verliest krap anderhalf procent, terwijl de beurs in Tokio gesloten is. De dollar wint daarnaast terrein ten opzichte van de yuan. 

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg, maar richting het einde van de handelsweek zal alle aandacht uitgaan naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport over november. 

Beleggers zijn nog altijd volledig gefocust op het rentebeleid van centrale banken, en een zwak banenrapport zou volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten om het huidige verkrappingsbeleid te matigen. 

Bedrijfsnieuws

JPMorgan zette bierbrouwer AB InBev op de kooplijst, terwijl het koopadvies voor de Amsterdamse concurrent Heineken juist werd ingetrokken.

WDP ontving van een groep banken een lening van 440 miljoen euro die in 2030 afloopt en waarop een vaste rentevergoeding moet worden betaald van effectief 1,5 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 4.026,12 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 34.347,03 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 11.226,36 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: JPMorgan verkiest AB InBev boven Heineken

(ABM FN-Dow Jones) JPMorgan is maandag positiever geworden over AB InBev, terwijl het aandeel Heineken juist van de kooplijst werd gehaald.

JPMorgan verhoogde het advies voor AB InBev van Onderwogen naar Overwogen en het koersdoel ging van 45,00 naar 70,00 euro. Daarentegen verlaagde de zakenbank het advies voor Heineken juist van Overwogen naar Neutraal, met een koersdoel van 100,00 euro. Eerder was het koersdoel voor de Amsterdamse brouwer nog 120,00 euro.

Analisten van JPMorgan zien ruimte voor een ‘outperformance’ in de winstontwikkeling van AB InBev, terwijl de bierreus de schulden verleidelijk ook in hoog tempo kan afbouwen. "AB InBev is goed op weg om een omzetgroei van hoge kwaliteit te realiseren", aldus de analisten. De zakenbank mikt op een autonome omzetgroei van 8,8 procent in 2023, gesteund door een sterk momentum in Latijns-Amerika. Daarmee is JPMorgan een stuk positiever dan de analistenconsensus, die op 6,7 procent rekent.

In tegenstelling tot beleggers, die bezorgd zijn over de prestaties van de brouwer in VS en China, ziet JPMorgan juist opwaarts potentieel.

Voor Heineken verwacht JPMorgan dat de kostenbesparingen in 2023 beperkt zullen zijn en dat de margeverwachtingen zelfs omlaag moeten. De zakenbank mikt op een daling van de autonome marges met 40 basispunten in 2023, terwijl de analistenconsensus nog mikt op een stijging met 10 basispunten. Ook sluiten de analisten niet uit dat Heineken de outlook voor de autonome EBIT-groei voor 2023 neerwaarts moet bijstellen. Daarentegen zien de analisten wel een goed momentum in de opkomende markten voor de Amsterdamse brouwer.

Het aandeel Heineken sloot vrijdag op 89,20 euro, terwijl AB InBev in Brussel op 54,57 euro eindigde.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Brenntag bevestigt gesprekken met Univar

(ABM FN-Dow Jones) Brenntag heeft vrijdagavond bevestigd in gesprek te zijn over een overname van Univar Solutions uit het Amerikaanse Illinois.

De Duitse chemiedistributeur zei dat de de overname van de Amerikaanse distributeur van speciale chemicaliën besproken wordt, maar dat er nog geen concrete resultaten of afspraken zijn.

Het is dus onzeker of er een deal zal komen.

Univar had in 2021 een omzet van ruim 9,5 miljard dollar en een nettowinst van 460 miljoen dollar, meldde het bedrijf uit Illinois in zijn jaarverslag.

Brenntag lanceerde begin dit jaar een nieuw strategische groeiplan. Voor eind 2026 wil het bedrijf zijn uitgaven aan fusies en overnames verdubbelen tot 400 à 500 miljoen euro per jaar.

Brenttag is een concurrent van Azelis en IMCD.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 89 punten voor de Duitse DAX, een min van 35 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 44 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag nauwelijks van hun plek, terwijl de zorgen over het consumentenvertrouwen en de economische groei boven de markt bleven hangen, waarbij beleggers zich vastklampten aan de hoop dat centrale banken hun beleid minder agressief zullen verkrappen.

Vanwege een verkorte handelssessie op Wall Street door Thanksgiving en Black Friday waren de handelsvolumes vrijdag ook in Europa lager.

"Mogelijk dat in verband met de koopgekte er nog wat extra aandacht van beleggers uitgaat naar retailers als Amazon.com, Walmart en bijvoorbeeld Alibaba", zei analist Justin Blekemolen van online broker Lynx. "Het positieve sentiment onder beleggers wordt bovendien aangewakkerd door ‘dovishe’ geluiden vanuit de Fed", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in december is gestegen, maar niet iets minder sterk dan verwacht, terwijl het vertrouwen in Frankrijk in november ook iets is opgelopen.

De Duitse economie is in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,4 procent gegroeid. Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 1,3 procent. De groeicijfers waren verrassend, oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING

Bedrijfsnieuws

Lund-Yates van Hargreaves Lansdown zag in heel Europa vooral de koersen van energieaandelen er goed bij liggen vandaag, geholpen door een hogere olieprijs. Zo steeg Shell in Amsterdam 0,8 procent. De koers van het aandeel BP won in Londen 1,2 procent en van TotalEnergies steeg in Parijs 1,3 procent.

In Parijs won ArcelorMittal 0,7 procent en Pernod Ricard daalde 2,2 procent.

In Frankfurt steeg RWE 1,9 procent, Daimler Truck won 1,6 procent en Beiersdorf noteerde 1,4 procent hoger. Zalando daalde 2,8 procent, terwijl Adidas 2,3 procent lager noteerde.

Euro STOXX 50          3.962,41 (0,0%)
STOXX Europe 600       440,73 (0,0%)
DAX                    14.541,38 (0,0%)
CAC 40                 6.712,48 (+0,1%)
FTSE 100               7.486,67 (+0,3%)
SMI                    11.168,03 (+0,1%)
AEX                    722,93 (0,0%)
BEL 20                 3.707,95 (+0,2%)
FTSE MIB               24.718,81 (-0,1%)
IBEX 35                8.416,60 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een verkorte handelsdag vlak gesloten. Donderdag waren de beurzen zelfs helemaal gesloten vanwege Thanksgiving Day.

Woensdag sloot Wall Street hoger, nadat uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank zou kunnen beginnen met het vertragen van zijn agressieve rentebeleid tijdens de komende beleidsvergadering in december.

Bovendien verlaagde de Chinese centrale bank vrijdag de ratio van de deposito's die banken in reserve moeten houden met 0,25 procentpunt tot gemiddeld 7,8 procent, waardoor ongeveer 70 miljard dollar aan geld zou vrijkomen in een economie die gebukt gaat onder een nieuwe uitbraak van het coroanvirus.

De euro/dollar noteerde op 1,0401. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0363 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0408 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Beleggers letten vrijdag met name op de bewegingen van de aandelen van retailers als Walmart, Best Buy en Amazon. Walmart steeg 0,1 procent, Best Buy verloor 0,5 procent, terwijl Amazon.com 0,1 procent lager noteerde.

Apple daalde 2,1 procent. De techreus probeert problemen op te lossen bij zijn grootste iPhone-fabriek in China. Apple zou volgens de Britse tabloid Daily Star interesse hebben om voetbalclub Manchester United over te nemen, hoewel de krant geen bronnen aanhaalde.

Tesla moet ongeveer 80.000 auto's terugroepen in China, vanwege problemen met de software en de veiligheidsgordel, daags nadat de Amerikaanse toezichthouder ook aandrong op een terugroepactie van honderdduizenden auto's. Het aandeel verloor 0,3 procent.

Aandelen Activision Blizzard komen mogelijk in beweging door een bericht van Politico woensdagavond laat dat de Federal Trade Commission de overname door Microsoft zou willen blokkeren. Het aandeel daalde 4,0 procent.

S&P 500 index              4.026,12 (0,0%)
Dow Jones index            34.347,03 (+0,5%)
Nasdaq Composite           11.226,36 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag lager.

Nikkei 225              28.124,10 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.057,32 (-1,4%)
Hang Seng               17.184,21 (-2,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0348. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0393 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0371 op de borden.

USD/JPY Yen   138,25
EUR/USD Euro  1,0348
EUR/JPY Yen   143,09

MACRO-AGENDA:
10:00 Geldhoeveelheid - Oktober (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20