Chinese fabrieken blijven langer gesloten terwijl absolute recordtemperaturen worden gemeten

De zuidelijke regio’s in China hebben maandag de beperkingen op het elektriciteitsgebruik verlengd, om het zo het hoofd te bieden aan de slinkende waterkrachtproductie en de stijgende vraag naar elektriciteit.

De Chinese overheid heeft op maandag voor de 11de dag op rij een “rood alarm” afgegeven als gevolg van de hitte in het land. Het nationale Meteorologisch Centrum zei dat maar liefst 62 weerstations op zondag recordtemperaturen hebben gemeten. Door de droogte en de hitte zijn oogsten mislukt en rivieren gekrompen, waardoor waterkrachtcentrales minder elektriciteit kunnen opwekken.

Stroomrantsoenering

Om kostbare elektriciteit te besparen wordt de stroomrantsoenering voor fabrieken in de provincie Sichuan voor een tweede week verlengd. In de provincie bevinden zich belangrijke fabrieken voor de halfgeleiderindustrie, waardoor de stroomrantsoenering de productiecentra treft van Foxconn, Texas Instruments en Intel. Ook de Chinese lithiumbatterijgigant CATL, dat batterijen levert aan Tesla, heeft een fabriek in de regio.

Fabrieken in Sichuan moesten vorige week hun activiteiten stopzetten of verminderen om stroom te besparen voor woningen, waar de vraag naar verkoeling sterk is toegenomen. De provincie is volgens deskundigen voor 80 procent afhankelijk van waterkrachtcentrales, waardoor de droogte de provincie extra hard treft.

Mislukte oogsten

De extreme hitte heeft bovendien geleid tot mislukte oogsten in grote delen van het land. Hierdoor nam de inflatiedruk vorige maand toe. “Als gevolg van de aanhoudende hoge temperaturen, steeg de prijs van verse groenten met 12,9 procent”. Dat zei Fu Linghui, een woordvoerder van het Nationaal Bureau voor de Statistiek tegen CNN.

Hij wees erop dat de extreme hitte in sommige landbouwgebieden in het zuiden tot droogte heeft geleid. In het noorden hebben regenval en overstromingen ook tot een aantal mislukte oogsten geleid. De maatregelen om stroom te besparen weerspiegelen hoe klimaatverandering de economische problemen van China verergert.

Volgens de staatsmedia probeert de regering de graanoogst in de herfst, 75% van China’s jaarlijkse oogst, te beschermen door chemicaliën in de wolken te spuiten in een poging regen te genereren.

De Chinese regering zegt dat de huidige zomer de heetste en droogste zomer van China is sinds het begin van de temperatuur- en neerslagregistratie in 1961. De temperaturen hebben de afgelopen week de 40 graden overstegen.

(ns)

Meer