China wil met kunstmatige wolken en regen gewassen tegen recorddroogte beschermen

China zal chemicaliën inzetten om regen te maken. Dat moet de graanoogst beschermen van de heetste en droogste zomer die ooit gemeten werd door de Volksrepubliek.

De Chinezen bieden momenteel het hoofd aan de heetste zomer die ooit werd gemeten sinds de autoriteiten 61 jaar geleden begonnen met de eerste metingen. Op sommige plaatsen in het land kroop het kwik de afgelopen dagen al tot boven de 45 graden Celsius.

Waterreservoirs staan momenteel maar op de helft van het normale waterpeil en verschillende fabrieken in de provincie Sichuan moesten de deuren sluiten om stroom vrij te maken voor de airco van woonsten. Er heerst ook een dreigend tekort aan waterkracht door de droogte.

Vooral de komende tien dagen zullen belangrijk zijn voor de Chinezen. In die periode zal de geplante rijst in het zuidwesten van het land namelijk het meeste weerstand moeten vertonen tegen schade indien de oogst niet wil mislukken, weet het staatsmedium Global Times.

Wolken vermengen met chemicaliën

De Chinese autoriteiten zullen nu een noodplan activeren om ervoor te zorgen dat de belangrijke graanoogst van deze herfst, die 75 procent van de totale jaarlijkse graanproductie van het land vormt, goed verloopt. De autoriteiten zullen onder andere chemicaliën inzetten om kunstmatige regen te creëren. 

Volgens staatsmedia zal de overheid “proberen meer regen te krijgen” door wolken te vermengen met chemicaliën en gewassen besproeien met een “watervasthoudend middel” om op die manier de verdamping te beperken. Waar dit exact zal gebeuren, werd niet vermeld.

Slechte oogst kan inflatie verder aanjagen

Volgens de lokale autoriteiten van Sichuan en de naburige provincie Hubei, zouden er al duizenden hectare aan gewassen volledig verloren zijn en zouden nog eens miljoenen hectare beschadigd zijn door de droogte.

Een slechte Chinese graanoogst dit najaar zal wellicht een forse impact op de wereldmarkten hebben. Het zou de Chinese vraag naar graan wel eens omhoog kunnen duwen, waardoor de nu al hoge inflatiedruk in de VS en Europa verder kan toenemen, weet Bloomberg.

Meer