China worstelt met verschroeiende hittegolf en moet stroomgebruik in fabrieken afbouwen

Delen van China hebben al een maand lang te maken met een verschrikkelijke hittegolf. Fabrieken moeten hun stroomgebruik verminderen zodat de airco kan aanblijven.

Het kwik in de provincie Zhejiang, waar de dichtbevolkte miljoenenstad Shanghai zich bevindt, steeg de afgelopen maand in bepaalde plaatsen tot wel 42 graden Celsius. Ook in de stad Nanjing, in de nabijgelegen provincie Jiangsu, wordt de zomer door bewoners beschreven als “heter dan ooit”

De huidige hittegolf is geen lachertje. Zeker 900 miljoen mensen lijden onder de verschroeiende temperaturen. Verschillende Chinezen in de regio overleden al door een hitteberoerte en een aantal mensen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. 

Textiel- en polyesterfabrieken in Zhejiang worden nu gedwongen om de komende dagen minder stroom te verbruiken, weet de Hongkongse krant South China Morning Post. Zo willen de autoriteiten verzekeren dat de airco binnen woonsten kan blijven draaien.

Nieuwe klap voor stroomnetwerk en economische groeidoelstellingen

Het is de volgende klap voor het stroomnetwerk van China, dat de afgelopen maanden al geteisterd werd door catastrofale regenbuien, overstromingen en bovendien voortdurend onder druk staat door oneindige lockdowns. 

Blackouts zullen de Chinezen wellicht niet zien. Er werd de afgelopen maanden een recordhoeveelheid aan steenkool gedolven in het land, waar autoriteiten altijd een beroep op kunnen doen om piekcentrales in gang te zetten.

Toch blijft China in crisistijden vooral afhankelijk voor stroomverminderingen, waardoor zijn fabrieken tijdelijk minder kunnen produceren. Het is een volgende uitdaging voor het land dat zijn economie dit jaar met 5,5 procent wil laten groeien, wat volgens economen een onrealistisch doel lijkt.

Waterstand Rijn bijzonder laag

China is lang niet het enige land dat een extreme zomer meemaakt. Europa ziet enorme droogtes. De waterstand van de Rijn, een belangrijk kanaal voor het verschepen van grondstoffen zoals kolen en olie, is op dit moment daardoor bijzonder laag, wat de energievoorraad van de regio verder kan verkrappen. 

Binnen de 2 tot 4 dagen verwacht het nationale weerbureau China Meteorological Administration dat de temperaturen in de zuidelijke en oostelijke kustregio’s deels zullen verzachten. 

(fjc)

Meer