Hittegolf speelt ook China parten: fabrieken moeten deuren sluiten om stroom te besparen

De Chinese provincie Sichuan heeft alle fabrieken bevolen om zes dagen lang gesloten te blijven. Op deze manier hoopt het provinciebestuur het stroomtekort in de regio te verhelpen, als gevolg van een hittegolf die over het land trekt.

China wordt momenteel geconfronteerd met de hevigste hittegolf in zestig jaar, met temperaturen van meer dan 40 graden celcius. Meer dan 900 miljoen Chinezen leven op dit moment onder een “hittewaarschuwing”. Door de extreme temperaturen is de vraag naar airconditioning in kantoren en huizen geëxplodeerd, waardoor het elektriciteitsnetwerk op zijn limieten begint te komen.

Ook is door de droogte het waterpeil in de rivieren gedaald, waardoor waterkrachtcentrales minder elektriciteit kunnen opwekken.

Fabrieken sluiten

Sichuan, een van China’s grootste provincies met 84 miljoen inwoners, heeft 19 van de 21 steden in de regio opgedragen de productie in alle fabrieken op te schorten voor een week. In de provincie bevinden zich belangrijke fabrieken voor de halfgeleiderindustrie en de stroomrantsoenering zal productiecentra treffen van Foxconn, Texas Instruments en Intel. Ook de Chinese lithiumbatterijgigant CATL, dat batterijen levert aan Tesla, heeft een fabriek in de regio. Sichuan is eveneens China’s centrum voor lithiumwinning.

Door een tijdelijke productiestop in te stellen, hoopt de provincie kostbare stroom te reserveren voor residentieel gebruik. 

“Het meest extreme niveau in zes decennia”

Sinds 7 augustus is de hittegolf in de provincie toegenomen tot “het meest extreme niveau in zes decennia”. De gemiddelde neerslag is daarbij gedaald met 51 procent, in vergelijking met dezelfde periode in voorgaande jaren.

Het sluiten van de fabrieken voor een week zou het aanbod van polysilicium en lithium kunnen beperken en de prijzen opdrijven, zeggen analisten van Daiwa Capital tegen Global Times.

Eveneens Tongwei Solar, een grote speler op het gebied van zonnecellen, heeft te maken gehad met onderbrekingen in zijn drie productiecentra in Sichuan. “We werken samen met de lokale overheid om het energieverbruik op een ordelijke manier aan te passen. Momenteel zijn we bezig met het beoordelen van de specifieke gevolgen”, zei een woordvoerder tegen de Washington Post.

Naast Sichuan hebben ook andere provincies bedrijven en huishouden opgeroepen energie te besparen. In sommige regio’s worden kantoren opgedragen de temperatuur van hun airconditioning te verhogen tot meer dan 26 graden celcius. Daanaast mogen liften in sommige gebouwen niet de eerste drie verdiepingen bedienen, om elektriciteit te besparen.

Ook landbouw wordt getroffen

De extreme hitte heeft bovendien geleid tot mislukte oogsten in grote delen van het land. Hierdoor nam de inflatiedruk vorige maand toe. “Als gevolg van de aanhoudende hoge temperaturen, steeg de prijs van verse groenten met 12,9 procent”. Dat zei Fu Linghui, een woordvoerder van het Nationaal Bureau voor de Statistiek tegen CNN.

Hij wees erop dat de extreme hitte in sommige landbouwgebieden in het zuiden tot droogte heeft geleid. In het noorden hebben regenval en overstromingen ook tot een aantal mislukte oogsten geleid. De maatregelen om stroom te besparen weerspiegelen hoe klimaatverandering de economische problemen van China verergeren.

In Anhui, een van de belangrijkste graanproducerende provincies van China, zijn op verschillende plaatsen rivieren sterk in omvang afgenomen als gevolg van het warme weer. Hierdoor kunnen boeren hun gewassen niet voldoende water meer geven en raakt de voorraad voor persoonlijk gebruik schaars.

De hoge temperaturen zouden onverminderd aanhouden tot het einde van de maand. Dat zegt het Chinese Nationaal Meteorologische Centrum. Het land heeft al langer te lijden onder extreem weer in de zomer, maar de ernst van de gebeurtenissen is de laatste jaren toegenomen onder invloed van klimaatverandering. 

“Het getroffen gebied is groot, de duur ervan is lang, en de extremiteit is sterk”, zegt het staatspersbureau Xinhua tegen de New York Times.

(jvdh)

Meer