Droogte slaat genadeloos toe op Europese landbouw: Franse boeren hebben moeite met voeden vee en productie Spaanse olijfolie loopt gevaar

Dankzij het aanhoudende gebrek aan regen en de hoge temperaturen, wordt er gevreesd voor watertekorten en droogte, waardoor de Europese landbouwoogsten zullen dalen.

Daarom roept de Europese Commissie woensdag bij de EU-lidstaten op om water uit stedelijke waterzuiveringsinstallaties te hergebruiken voor de teelt van gewassen.

“Zoetwaterbronnen zijn schaars en komen steeds meer onder druk te staan”, aldus EU-commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius in een verklaring. “In tijden van ongekende temperatuurpieken moeten we stoppen met het verspillen van water en deze hulpbron efficiënter gebruiken om ons aan te passen aan het veranderende klimaat”, voegde hij eraan toe.

Vorige maand verklaarden onderzoekers van de Commissie dat bijna de helft van de EU te kampen had met “alarmerende” droogteniveaus. Het rapport dat werd gepubliceerd schetste een grimmig beeld van de droge en moeilijke maanden die ons in het verschiet liggen. 

Franse boeren hebben problemen met voeden vee

In Frankrijk, waar een intense droogte de landbouwers heeft getroffen en heeft geleid tot wijdverspreide beperkingen op het gebruik van zoet water, heeft het vorige maand slechts 9,7 millimeter geregend, aldus Meteo France. Dat was 84 procent minder dan het gemiddeld wat normaalgesproken valt, waardoor het de droogste maand sinds 1961 was.

Boeren in het hele land melden problemen bij het voederen van vee vanwege uitgedroogde graslanden, terwijl irrigatie verboden is in grote delen van het land als gevolg van zoetwatertekorten.

Frankrijk is een belangrijke exporteur van tarwe en staat in de top vijf van exporteurs van maïs wereldwijd. Een slechte oogst als gevolg van de droogte zal de graanvoorraden verder onder druk zetten, nadat de Russische inval in Oekraïne voor een wereldwijde schok heeft gezorgd.

En ook de Spaanse agriculturele sector gaat gebukt onder hoge temperaturen en een watertekort. De hitte verergert het watertekort dat de Spaanse landbouw al sinds vorige winter parten speelt, met plaatselijke beperkingen op het watergebruik in de zwaarst getroffen regio’s.

Het land produceert ongeveer de helft van alle olijfolie in de wereld, maar die wordt nu serieus bedreigd door de huidige droogte

Boten liggen in de opgedroogde Nederlandse haven van Beusichem. (Jeroen JUMELET / ANP / AFP)

Officieel watertekort in Nederland

De Nederlandse regering heeft woensdag officieel een watertekort afgekondigd en overweegt nieuwe maatregelen als de droogte aanhoudt. “Ik vraag iedereen om twee keer na te denken voordat hij de auto wast of een kinderzwembadje helemaal vol laat lopen”, zei de Nederlandse minister van Infrastructuur Mark Harbers.

Intussen nadert het waterpeil in de Rijn een historisch dieptepunt, wat problemen veroorzaakt voor de scheepvaart en de irrigatie van gewassen. En de weersvooruitzichten zien er momenteel niet gunstig uit: “De komende twee weken wordt er nauwelijks neerslag verwacht. Hoogstens 40 tot 50 millimeter, maar dat is veel te weinig, want de verdamping is veel groter”, aldus Marco Nolet van het Nederlandse KNMI tegen de NOS.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20