Deskundigen waarschuwen: “Ernstige droogte in Europa heeft impact op onze voedselproductie”

Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie, loopt bijna de helft van het grondgebied in Europa het risico om getroffen te worden door ernstige en aanhoudende droogte. 

Een evaluatie van de droogte in Europa, die afgelopen maandag door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek is gepubliceerd, schetst een grimmig beeld van de droge en moeilijke maanden die ons in het verschiet liggen. Uit het rapport blijkt dat maar liefst 46 procent van het Europese grondgebied momenteel te kampen heeft met ernstige droogte, waarvan 11 procent op een “kritiek” niveau.

Het gebrek aan vocht in de bodem veroorzaakt aanzienlijke stress op de vegetatie, waardoor de landbouwsystemen in Europa flink onder druk komen te staan en er bezorgdheid heerst over de gevolgen voor de oogstopbrengsten.

Duidelijke opwaartse trend

In de evaluatie worden met name Frankrijk en de mediterrane regio’s, waaronder Italië, Spanje en Zuid-Griekenland, genoemd als de zwaarst getroffen gebieden.

Daarnaast wijzen de onderzoekers naar de duidelijke opwaartse trend van het aantal droogtes in Europa. “De ernstige droogte waarmee verschillende regio’s van Europa sinds het begin van het jaar te kampen hebben, breidt zich verder uit en verergert. De beschikbaarheid van water zal de komende maanden mogelijk zelfs in het gedrang kunnen komen”, zo valt te lezen.

“We zien probleem na probleem”, zegt Serge Zaka, agro-klimatoloog bij het Franse agronomische bedrijf ITK. “We hebben te maken met zowel een impact van temperatuurstress als waterstress. Zo zorgt de hitte voor stress bij melkvee, wat leidt tot een verminderde melkkwaliteit. Daarnaast wordt ook de hormoonhuishouding aangetast door de extreme temperatuur, wat de vruchtbaarheid van dieren aantast.”

Voedselproductie serieus geraakt

Door de hevige hittegolf waarschuwen klimaat- en landbouwexperts dat de inspanningen van de Europese landbouwers, die dit jaar serieuze arbeid hebben geleverd om het gat te dichten dat ontstaan is door de oorlog in Oekraïne, mogelijk tevergeefs zouden kunnen zijn.

Zo merkte de Spaanse minister van Landbouw op dat het land naar verwachting aanvankelijk 20 miljoen ton graan zou produceren. Echter als gevolg van de “uitzonderlijke klimatologische omstandigheden” is dat gedaald tot zo’n 17 miljoen ton.

In bijna alle sectoren van de agro-industrie wordt dan ook een “drastische terugval van de oogstopbrengst” verwacht, wat de voedselzekerheid in gevaar brengt, zo citeert Euractiv de Hongaarse minister van Landbouw, die afgelopen maandag aanwezig was bij een vergadering van EU-ministers van Landbouw.

Hydroloog aan de Universiteit Utrecht, Niko Wanders, zegt dat het Europese ecosysteem “onder de druk kan bezwijken” en dat het duidelijk is dat de “situatie over de gehele linie verslechtert.”

(ns)

Meer