Platina: beleggers lijken er niet veel om te geven, maar dat kan snel veranderen

“Platina heeft beleggers meer teleurgesteld dan enige andere grondstof in de afgelopen vijf jaar”, schrijft Brits financieel specialist Dominic Frisby in MoneyWeek. En toch, meent hij, wacht het edelmetaal een beloftevolle toekomst.

Historisch gezien is platina duurder dan goud, wat logisch is omdat het zeldzamer is. De prijs van platina is gewoonlijk 1,25 maal die van goud. Met een goudprijs van ongeveer 1.800 dollar per ounce zou je dus verwachten dat de platinaprijs rond de 2.250 dollar per ounce ligt.

“Dat is echter niet het geval; de prijs is nog niet half zo hoog”, weet Frisby. “Het is zelfs nog geen 1.000 dollar per ounce – het staat op 980 dollar. Als het zo doorgaat, zal platina in de komende twee weken de helft goedkoper zijn dan goud. Slechts 15 jaar geleden was het nog het dubbele van goud.”

Waarom deze teleurstellende prestatie? Er zijn drie redenen volgens de Brit.

Dieselschandaal

“Er zijn drie belangrijke bronnen van vraag naar platina in de wereld: auto’s – platina wordt gebruikt in katalysatoren van dieselmotoren; investeringen – mensen kopen platina om dezelfde redenen als zij goud en zilver kopen; en juwelen.”

“Sinds het dieselschandaal van Volkswagen eind 2015 – toen aan het licht kwam dat dieselmotoren niet zo schoon waren als werd beweerd – is de vraag naar dieselauto’s sterk gedaald. Ongunstige belastingen hebben dit alleen maar versterkt.”

“Ondertussen stapten veel van de beleggers die in de jaren 2000 misschien platina kochten, nu in Bitcoin. De speculatieve anti-inflatiehandel is overgestapt op crypto.”

“En wat juwelen betreft, is platina niet meer zo in de mode als tien jaar geleden – waarschijnlijk omdat het nu minder waard is, en juwelen een statussymbool zijn.”

Jarenlang was er een tekort aan platina. “De jaarlijkse vraag was groter dan het aanbod en dat dreef de prijzen op. Nu is er een overschot en dus is het moeilijk om erg enthousiast te worden over deze markt.” Dat zal niet eeuwig duren, meent Frisby. Platina kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan een koolstofarme toekomst …

Groene waterstof

“Het licht aan het einde van de tunnel voor platina-investeerders is groene waterstof; het lijkt de beste weg naar decarbonisatie. Platina wordt gebruikt in waterelektrolyse-installaties om groene waterstof te produceren, en ook in waterstofbrandstofcellen, die elektrische brandstofcelvoertuigen kunnen aandrijven. Platina is de sleutel tot het ontsluiten van waterstof en zal dus de sleutel zijn tot het bereiken van de wereldwijde ‘netto-nul’-doelstellingen.”

Dit is echter algemeen bekend, en momenteel blijft de markt onverschillig staan tegenover het edelmetaal. “Dat zou kunnen betekenen dat groene waterstof nog te lang op zich zal laten wachten, dat de markt de politici niet gelooft wat ‘netto-nul’ betreft, of dat de markt het gewoon bij het verkeerde eind heeft. Of een beetje van alle drie.”

Verder: “Al bij al ziet het er voorlopig naar uit dat de malaise van platina zal aanhouden… totdat ze ineens ophoudt. En dan zal het voor de hand liggen dat iedereen wat platina in zijn portefeuille moet hebben, net zoals we eerder dit jaar met uranium ontdekten.”

“Het afgelopen jaar schommelde de koers van platina tussen de 850 en 1.350 dollar. We staan nu op 980 dollar en zitten in een neerwaartse trend. Als je het kan oppikken onder de 900 dollar, zie ik niet hoe dit verkeerd kan gaan als een lange termijn investering.” Maar: “je zal misschien een tijdje moeten wachten”, besluit Frisby.

Meer