Prijshausse op de uraniummarkt – hoe kun je daar nu het best op inspelen?

Uranium, het belangrijkste ingrediënt van kernenergie, is sinds de zeepbel van 2006 genegeerd. Maar nu zijn de prijzen in dat segment van de energiemarkt weer aan het stijgen – en flink. De Brit Dominic Frisby, misschien de enige persoon ter wereld die zowel professioneel stand-upcomedian als economisch journalist is, legt in het Britse financiële blad MoneyWeek uit wat de beste manier is om erin te investeren.

Waarom is dit belangrijk?

Met de klimaatdoelstellingen van de VN voor 2050 zullen we veel meer elektriciteit nodig hebben - voor verwarming en voor het opladen van al die miljoenen elektrische voertuigen. Om deze doelstellingen te halen, zal de elektriciteitsvoorziening drastisch moeten worden uitgebreid en veel betrouwbaarder moeten worden. “De oplossing ligt in kernenergie,” betoogt Frisby. Dus investeren in uranium - eigenlijk is dat investeren in kernenergie - zou altijd een hoog rendement moeten opleveren. Maar is het wel zo simpel?

“Ondanks alle opwinding van dit moment is er geen plotselinge stormloop op de bouw van meer kernreactoren (of als die er is, heb ik hem gemist). Er zijn al veel misleidende tijden geweest in de uraniummarkt – er was er een in 2020. Ik ben bezorgd dat dit er weer een kan zijn,” schrijft Frisby.

Misleidende tijden

“De uranium-spotprijs ging van ongeveer 7 dollar per pond rond de eeuwwisseling helemaal naar 140 dollar in 2006 – als het beweegt, beweegt het snel. Uranium-ontginningsbedrijven stegen zelfs meer dan Bitcoin. Toen spatte de zeepbel.”

“Tegen 2010 leek het erop dat de bodem was gevonden rond de 40 dollar, en de prijs trok aan tot 70 dollar. Het bleek een sukkelaarsrally te zijn die door de Fukushima-ramp werd doodgeslagen. Dat was het startschot voor een nieuwe prijsdaling die jaren aanhield, zoals dat gaat met bearmarkten. Halverwege 2016 stonden we onder de 20 dollar.”

“Maar sindsdien heeft de prijs een bodem gevonden. Hij is lange tijd rond de 20 dollar blijven slingeren. Hij zal niet lager gaan dan de dieptepunten van 2016, zoveel is duidelijk. En hij is begonnen omhoog te kruipen.”

“In 2018-2019 schommelde hij rond de 25 dollar. Post-covid piekte uranium op meer dan 30 dollar, kwam toen weer terug naar 28 dollar. Nu is het plotseling weer gepiekt” en, zo zegt, Frisby, is de 50 dollar in zicht. “Het zou bijna kunnen verdrievoudigen en we zouden nog steeds slechts rond de highs van 2006 zijn. Wat gebeurt er als het daarboven komt? Er is veel potentieel.”

Manier om erop in te spelen: uraniummijnbedrijven

Een manier om op de uraniumhausse in te spelen is via uraniummijnbedrijven, volgens Frisby. “Maar veel van de ontwikkelaars doen eigenlijk niets, ze zitten gewoon op activa en halen geld op wanneer de markt heet wordt – zoals nu. Zij zullen geen mijnen gaan bouwen totdat de regelgeving verandert.”

Die aangepaste regelgeving zal er uiteindelijk wel komen, volgens Frisby, maar hij blijft op z’n hoede. “Veel prijzen van mijnbouwaandelen zijn in de afgelopen maanden verdubbeld of verdrievoudigd. Ze kunnen snel terugvallen (…). Zorg dat je geen FOMO (fear of missing out) krijgt. De markten belonen geduldigen. Als je uraniumontwikkelaars en -explorateurs wilt bezitten en wilt wachten op een herwaardering, ga er dan voor – maar wacht tot de markten slapen en saai zijn.”

De veiligste manier om erop in te spelen: wedden op de spotprijs van het metaal zelf

De veiligste manier om nu op uranium te spelen is, meent Frisby, “door te wedden op de spotprijs van het metaal zelf – het is minder gewaagd, maar je risico is lager. Het in Londen genoteerde Yellowcake Plc is opgericht met dit doel voor ogen. Het is in feite een bedrijf dat uraniumvoorraden aanlegt – je koopt de aandelen en hoopt dat de waarde van uranium stijgt.”

Het wordt momenteel verhandeld tegen 363 Britse pond (494 dollar, of 421 euro), wat het een marktkapitalisatie geeft van ongeveer 550 miljoen dollar. Yellowstone, aldus Frisby “bezit 13.855.601 pond uranium. Tegen 45 dollar per pond is dat 624 miljoen dollar, plus nog eens 90 miljoen dollar in contanten en activa, dus 714 miljoen dollar. Tegen een wisselkoers van 1,36 dollar geeft ons dat een intrinsieke waarde van ongeveer 455 miljoen Britse pond. Dus het wordt verhandeld tegen een premium.”

“Er zijn tijden dat het verhandeld wordt aan een korting, dus zou ik wachten. Maar de keerzijde van Yellowcake is aanzienlijk minder dan die van een mijnbouwbedrijf, dus misschien (…) is het de moeite waard om er een hapje van te nemen.”

Concluderend: “Je wilt wat uranium in uw portefeuille hebben; het potentieel van kernenergie is enorm. Maar ik heb gezien wat er gebeurt met uraniumaandelen – het geluk is met de geduldigen.”

Lees ook: 3 interessante uraniumaandelen om in te beleggen

Meer