Cashloze maatschappij bedreigt vooral de allerarmsten

Het concept van de cashloze maatschappij dreigt de allerarmste bevolkingscategorieën uit te sluiten. Dat zegt financieel specialist Dominic Frisby tegenover de Britse krant The Guardian.

Om zonder contant geld te kunnen functioneren, moet de consument immers over een bankaccount kunnen beschikken. Arme bevolkingsgroepen hebben echter meestal geen mogelijkheid om zich in dat financieel systeem te integreren, zodat zij volgens Frisby wellicht moeilijk toegang zullen krijgen tot fintech en dus nog verder uitgesloten en geïsoleerd dreigen te geraken. Op die manier dreigt volgens Frisby opnieuw een maatschappij met twee snelheden te worden ontwikkeld. “Op veel locaties in de wereld kunnen al initiatieven worden opgemerkt waardoor cash geld op termijn gedegradeerd zal worden tot een betaalinstrument van tweede categorie,” merkt Adam Forrest, columnist bij The Guardian, op.

Europa

Dominic Frisby wijst erop dat cash geld een eenvoudig en handig betaalmiddel is dat aan alle bevolkingsgroepen toelaat handel te drijven, ongeacht hun financiële slagkracht. Dat voordeel dreigt met de cashloze maatschappij weg te vallen. Ook Ajay Banga, chief executive van Mastercard, waarschuwt voor de creatie van geïsoleerde eilanden, waar armen alleen nog met andere armen zullen kunnen handelen. Er dreigt ook een belangrijke geografische kloof. Uit een rapport van Fung Global Retail & Technology blijkt dat negen van de meest vooruitstrevende fintech-markten zich in Europa bevinden. Voorspeld wordt dat Zweden wellicht de eerste cashloze natie van de wereld zal worden. Volgens sommige bronnen zou die omschakeling in Zweden tegen het einde van volgend decennium kunnen worden gerealiseerd. “Maar zelfs in Zweden kan een belangrijke kloof worden opgemerkt,” zegt Adam Forrest. “In Stockholm en Göteborg kunnen al wijken worden gevonden die nagenoeg cashloos functioneren, maar het lijkt veel moeilijker om het concept ook op de oudere bevolking in landelijke gebieden over te brengen.” (mah)