Amerikaanse inflatie ligt hoger dan verwacht: angst voor een nieuwe forse renteverhoging neemt toe

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het inflatierapport voor augustus gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan vorige maand 8,3 procent (op jaarbasis) duurder is geworden. Dat is een daling met 20 basispunten tegenover juli. De kerninflatie is wel gestegen van 5,9 naar 6,3 procent.

Heeft de inflatie in de Verenigde Staten een piek bereikt? De cijfers van het Amerikaanse minister van Arbeid geven een gemengd beeld. Daaruit blijkt dat de geldontwaarding in de Verenigde Staten is afgenomen van 8,5 procent in juli naar 8,3 procent in augustus. Economen hadden verwacht dat de stijging van de levensduurte “beperkt” zou blijven 8,1 procent. Als we de inflatie op maandbasis bekijken, is die wel toegenomen met 0,1 procent.

Kerninflatie stijgt

Onderdak, voeding en medische verzorging leverden de grootste bijdrage aan de Amerikaanse inflatie. De benzineprijzen hebben er dan weer voor gezorgd dat dat cijfer niet hoger lag. Die zijn met 10,6 procent gedaald in vergelijking met juli. De elektriciteitsprijzen zijn (op maandbasis) wel nog gestegen met 1,5 procent. Gas werd 3,5 procent duurder.

Als we het inflatierapport van dichterbij bekijken, zien we ook dat de kerninflatie – de inflatie zonder energie- en voedselprijzen – blijft stijgen. Die is toegenomen van 5,9 procent in juli naar 6,3 procent in augustus. Dat betekent dus dat de opgelopen energieprijzen meer en meer doorsijpelen naar andere producten.

Beurzen duiken in het rood

Het hoger dan verwachte inflatiecijfer doet de beleggers naar de uitgang vluchten. De Bel20 kleurde nagenoeg de volledige dag groen, maar noteerde omstreeks 15 uur zo’n 0,15 procent in het rood. Hetzelfde tafereel zien we wanneer we naar de Eurostoxx50 kijken. Die index stond op datzelfde uur op een verlies van 0,45 procent.

Ook op Wall Street is het enthousiasme van de laatste dagen plotsklaps verdwenen. De Dow Jones noteerde 1,6 procent in het rood na het luiden van de openingsbel. De Nasdaq verloor 2,7 procent en de S&P500 dook 2,1 procent in de min.

Beleggers lijken zich zorgen te maken dat het inflatierapport de Federal Reserve zal aanzetten om later deze maand opnieuw uit te pakken met een forse renteverhoging. Tijdens de jongste twee rentevergaderingen heeft Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, telkens de rente opgetrokken met 75 basispunten.

Bovendien mogen we niet vergeten dat verschillende Fed-bestuurders, in navolging van de havikachtige speech van Powell tijdens de Jackson Hole-conferentie, hebben benadrukt dat de toezichthouder alles in het werk zal stellen om de inflatie terug te brengen naar (gemiddeld) 2 procent, de doelstelling van de Fed.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20