Federal Reserve: “Bedrijven en gezinnen zullen nog pijn lijden”

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, had tijdens zijn toespraak in Jackson Hole allesbehalve hoopvol nieuws voor de beleggers, gezinnen en bedrijven. “Het verstrakkende geldbeleid zal nog even aanhouden. Dat is noodzakelijk om de inflatie te temperen”, klonk het.

Alle ogen waren deze namiddag gericht op Jackson Hole, en meer specifiek op Powell. Beleggers hoopten dat hij tijdens zijn toespraak voor academici en centrale bankiers meer details zou delen over het rentebeleid. En dat deed hij ook, maar wat hij te zeggen had was niet naar de zin van de beleggers.

Powell maakte duidelijk dat er niet snel een einde zal komen aan de renteverhogingen. “De hogere rentevoeten, groeivertragingen en de zwakkere arbeidsmarkt (als gevolg van het verstrakkende geldbeleid red.) zullen de gezinnen en bedrijven nog even pijn doen”, klonk zijn onheilspellende boodschap. “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden. Prijsstabiliteit is de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve en vormt het fundament van onze economie.”

Beurzen duiken in het rood

In zijn toespraak verwees Powell ook naar de geschiedenis. “Die leert ons dat jobverliezen die gepaard gaan met een verstrakkend geldbeleid alleen maar groter worden door uitstel”, aldus Powell. Lees: liever nu pijn lijden dan op de lange termijn afzien.

De beurzen namen dan ook een diepe duik na de speech van de Fed-voorzitter. Omstreeks 18 uur noteerde de Nasdaq 2,6 procent in de min en de S&P500 stond op een verlies van 2,2 procent. De Dow Jones dook 1,8 procent lager. De Bel20 ging het weekend in met een verlies van 1,85 procent.

Beleggers waren voorzichtig hoopvol in aanloop naar de toespraak van Powell. Er werd gehoopt dat de toezichthouder de komende maanden de rentes minder fors zou verhogen dan tijdens de jongste vergaderingen. Zowel in juni als juli heeft de centrale bank de rente met 75 basispunten opgetrokken. Onder meer de lager dan verwachte inflatie voedde de hoop dat Powell de handrem een beetje zou lossen. De geldontwaarding aan de overkant van de Atlantische Oceaan bedroeg vorige maand 8,5 procent. In juni was dat nog 9,1 procent.

“Een eenmalige daling van de inflatie is niet voldoende om ons ervan overtuigen dat die inkrimping duurzaam is”, aldus Powell.

Inflatiebestrijding is topprioriteit

“In wezen zegt Powell duidelijk dat inflatiebestrijding op dit moment belangrijker is dan ondersteuning van de groei”, merkt Jeffrey Roach, hoofdeconoom bij LPL Financial, op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC

Het blijft koffiedik kijken hoe fors de renteverhogingen dit najaar zullen zijn. De Federal Reserve zal zich daarbij baseren op de data die het dan voorhanden heeft, zoals de toekomstige inflatie- en jobrapporten.

Meer