Fed verhoogt rente met 75 basispunten, maar hint op trager tempo in najaar: techaandelen en crypto schieten hoger

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verhoogt de rente zoals verwacht met 75 basispunten. Dat moet de oplaaiende inflatie kalmeren. De vraag is nu hoe hard de Fed nog in de komende maanden op het rempedaal gaat duwen, aangezien het recessiespook ook in de Verenigde Staten opdoemt.

Het gaat al om de vierde verhoging in vijf maanden tijd. De federal funds rate, die richtinggevend is voor alle kredieten in de Amerikaanse economie, stijgt zo van 1,5 tot 1,75 procent naar een vork van 2,25 à 2,50 procent.

Tot voor een week geleden gokten verscheidene analisten nog op een verhoging met 100 basispunten. Maar na een resem tegenvallende economische indicatoren, werd algemeen verwacht dat de Fed niet voor dat extreme scenario zou kiezen. De beslissing was unaniem.

Een verhoging met 75 basispunten is sowieso al stevig te noemen. Het is ook de eerste keer sinds de jaren tachtig dat de Fed twee keer op rij de rente met 75 basispunten verhoogt. De Europese Centrale Bank hield het bij haar eerste renteverhoging vorige week op 50 basispunten.

Inflatie temmen of groei beschermen?

De Fed moet, net als de andere centrale banken in de wereld, dansen op een slap koord. Aan de ene kant zijn forse renteverhogingen nodig om de oplopende inflatie een halt toe te roepen, maar als de kredietverlening te duur wordt voor consumenten en bedrijven, kan dat de al kwetsbare economische groei beknotten.

Veel aandacht gaat naar het allereerste zinnetje van het Amerikaanse rentebesluit: “Recente indicatoren van de bestedingen en de productie zijn afgezwakt.”

Beurzen schieten hoger

In zijn mondelinge toelichting sloot Powell niet uit dat de renteverhogingen minder drastisch gaan zijn vanaf de volgende rentevergadering, in september. Het zal afhangen van de economische data, zei de Fed-voorzitter.

De Amerikaanse beurzen – en vooral de techbeurs Nasdaq – schoten in een eerste reactie meteen hoger. Tragere renteverhogingen zijn vooral goed nieuws voor rentegevoelige techaandelen. Ook de koersen van cryptomunten, aangevoerd door Bitcoin en Ether, gingen fors omhoog.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20