En plots lijken de beleggers niet langer bang te zijn voor een Amerikaanse renteverhoging met 100 basispunten

De beleggers hebben deze week heel wat om naar uit te kijken. Op de planning staat onder meer de publicatie van de kwartaalcijfers van Netflix en Tesla. Daarmee lijken de markten even minder aandacht te hebben voor een eventuele verhoging van de Amerikaanse rente met 100 basispunten.

Het was vorige week volatiliteit troef op de beurzen. Aanleiding was de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport. Daaruit bleek dat het leven in de Verenigde Staten (VS) vorige maand 9,1 procent duurder is geworden. Zoals in tal van andere landen zijn de opgelopen energieprijzen de grootste aandrijver van de torenhoge inflatie.

In aanloop naar de bekendmaking van het publicatiecijfer kleurden de beurzen rood. Maar tijdens de laatst twee dagen van de handelsweek was er sprake van een herstelbeweging. Zo schoot de Nasdaq vrijdag 1,8 procent hoger. De Dow Jones won 2,1 procent en de S&P500 ging er 1,9 procent op vooruit.

Renteverhoging met 100 basispunten?

Het ziet er dus naar uit dat de beleggers zich even geen zorgen lijken te maken over een eventuele verhoging van de Amerikaanse rente met 100 basispunten. Dat komt onder meer omdat Christopher Waller, lid van de Federal Reserve Board of Governors, donderdag zei dat hij voorstander is van een renteverhoging met 75 basispunten.

“Dat alles zal natuurlijk afhangen van de informatie die we nog krijgen voor de vergadering op 26 en 27 juli”, zei hij. “Ik denk onder meer aan de cijfers over de detailhandelsverkopen en de woningbouw. Als die beduidend beter uitvallen dan verwacht, neig ik naar een grotere stijging tijdens de bijeenkomst in juli, voor zover daaruit blijkt dat de vraag niet snel genoeg vertraagt om de inflatie te doen dalen.”

“We gingen de week in met een kans van 92 procent dat de Federal Reserve de rente deze maand zal optrekken met 75 basispunten. Woensdag werd dan plots de kans op 82 procent geschat dat er een verhoging met 100 basispunten aan de horizon lonkt”, merkt Art Hogan, hoofd marktstrateeg bij National Securities, op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. Vrijdag schatte de markt de kans op zo’n forse verhoging op slechts 20 procent.

Kwartaalcijfers slokken alle aandacht op

Deze week zullen de beleggers voornamelijk aandacht hebben voor de kwartaalcijfers van enkele grote internationale namen. Vandaag is het nabeurs onder meer uitkijken naar het rapport van Netflix. Morgen is het dan weer de beurt aan Tesla. Later deze week volgen ook nog American Express, Twitter en Alphabet.

Strategen verwachten dat het winstseizoen voor het tweede kwartaal teleurstellingen en neerwaartse herzieningen zal bevatten, omdat bedrijven te maken hebben met inflatie, problemen met de toeleveringsketen, personeelstekorten en nu een tragere economische groei. Beleggers hebben dan ook geen al te hoge verwachtingen van de kwartaalrapporten. Dat zou er kunnen voor zorgen dat de beurzen in het groen schieten als de bedrijven naar buiten komen met beter dan verwachte resultaten.

Terwijl de bestuursleden van de Federal Reserve pas later deze maand samenkomen om het geldbeleid te bespreken, kunnen we ons deze week al opmaken voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is zo goed als zeker dat de toezichthouder een renteverhoging zal aankondigen. Het blijft nog koffiedik kijken of er een verhoging met 25 of 50 basispunten komt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20