Live Beursblog – 11 november 2022 – Business AM

22.27 – Wall Street hoger het weekend in

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,9 procent op 3.992,93 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 33.747,86 punten en de Nasdaq steeg 1,9 procent bij een stand van 11.323,33 punten.

20.06 – De weekbalans: Bel20 onder stoom na afkoeling Amerikaanse inflatie

De Brusselse beurs is de afgelopen week gestegen, doordat een afnemende Amerikaanse inflatie beleggers gerust stelde. De Bel20 sloot vandaag op 3.662 punten, een wekelijkse stijging van 1,6 procent.

  • De aandelenmarkten reageerden positief op de Amerikaanse inflatiecijfers die gisterenmiddag bekend werden gemaakt en die “bemoedigend” waren, in de woorden van Philip Marey, marktanalist bij Rabobank. De consumentenprijzen stegen in oktober met 7,7 procent op jaarbasis, tegen een verwachte stijging van 7,9 procent.
  • “De reactie op de beurzen is veelzeggend over het grote belang dat wordt gehecht aan het Amerikaanse inflatiecijfer. En dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat de koersdaling van wereldwijde aandelen dit jaar geheel is te wijten aan de lagere waarderingen als gevolg van de sterk opgelopen rentes”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
  • Toch waarschuwt Bank of America dat het optimisme over de economische vooruitzichten overdreven is. Sinds eind september stegen aandelen met zo’n 10 procent en dat was nog voor de meevallende inflatiecijfers uit de VS.
  • ING-econoom Philippe Ledent noemt de euforie van gisteren “begrijpelijk”, maar ook hij waarschuwt voor te veel optimisme.

18.20 – Verwarring rond betaaldienst Twitter compleet

Is de dienst Twitter Blue al afgevoerd? Sommige gebruikers in de VS stellen vast dat het niet meer mogelijk is om een blauw verificatievinkje te kopen voor 8 dollar per maand.

17.56 – Bel20 maakt vrijwel pas op de plaats

De Bel20-index eindigt de laatste dag van de beursweek met een miniem verlies, 0,24 procent, tot 3.662,94 punten. De sterindex werd afgeremd door farmareuzen Argenx en UCB, die met 6 procent daalden.

De Bel20 won gisteren nog 1,8 procent, nadat bleek dat de Amerikaanse inflatie afgenomen was, wat de hoop voedde dat de Fed nu minder agressief de rente gaat verhogen.

17.40 – Mercedes verwijdert logo FTX van F1-wagens

Van Tomorrowland tot Mercedes, bedrijven wereldwijd moeten nu hun alliantie met FTX herbekijken nadat het cryptoplatform het faillissement heeft aangevraagd. Mercedes schort de samenwerking op en verwijderde intussen al de FTX-stickers van de F1-wagens die in GP van Brazilië gaan rijden.

De F1-wagen bij de presentatie van de deal met FTX – bron Mercedes

17.15 – Wall Street houdt het rustig

Op Wall Street zijn de schommelingen kleiner dan tijdens de topdag gisteren. De Dow Jones staat met een verlies van 0,78 procent op de tabellen, maar de S&P 500 (+0,1 procent) en de techindex Nasdaq (+0,8 procent) laten een stijging zien.

17.11 – Gasprijs duikt onder 100 dollar

De Dutch TTF Gas Future, de benchmark voor de Europese gasprijs, blijft dalen. Het decembercontract daalt vrijdag 12,1 procent naar 99,74 euro. Levering voor januari kost 106,75 euro, een daling van 11,1 procent ten opzichte van donderdag. Afgelopen augustus piekte de prijs nog op 350 euro voor een megawattuur.

16.13 – Cryptoheld SBF valt helemaal van voetstuk

14.29 – “Piekinflatie in Europa ligt binnen handbereik”

Edward Scicluna, lid van de ECB en gouverneur van de Bank van Malta, is in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC positief over de inflatie: “De piek ligt binnen handbereik.” Hij verwijst in het interview onder meer naar de afkoelende energieprijzen. Meer info nodig? Lees dan zeker dit bericht.

14.12 – Galapagos ontvangt aanbeveling over maatregelen voor Jyseleca

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) heeft de aanbevelingen van het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking voor JAK-remmers, zoals ontstekingsremmer Jyseleca van Galapagos, overgenomen. Dit meldt het biotechbedrijf. Lees er hier meer over.

12.43 – VGP grootste stijger van de Bel20

VGP heeft de wind in de zeilen. Het vastgoedbedrijf noteert momenteel bijna 7 procent in de plus. Het is daarmee de grootste stijger van de Belgische sterindex.

12.14 – Europese beurzen kleuren groen, maar Bel20 duikt lager

Omstreeks het middaguur noteert de Eurostoxx50 0,8 procent in het groen. De Bel20 daarentegen kan niet mee profiteren van het beursenthousiasme naar aanleiding van het lager dan verwacht inflatiecijfer in de VS. De Belgische sterindex noteert momenteel 0,35 procent in de min.

11.21 – Europese Commissie waarschuwt voor een recessie in het vierde kwartaal

Volgens de Europese Commissie zal de eurozone in het vierde kwartaal in een recessie belanden. De monetaire unie krijgt onder meer af te rekenen met hoge energieprijzen en strengere financieringsvoorwaarden.

“Toch zullen het krachtige momentum van 2021 en de sterke groei in de eerste helft van het jaar de reële bbp dit jaar laten stijgen met 3,2 procent in de eurozone en met 3,3 procent in de Europese Unie. Dat is ruim boven de doelstelling van 2,7 procent die we naar voren hebben geschoven tijdens de Summer Interim Forecast”, klinkt het.

11.21 – Beleggers kopen minder huizen in grote steden

Huizen kopen in de grootste steden is minder populair bij beleggers, zo blijkt uit het kadaster van Nederland. Daar halveerde het aandeel in woningtransacties in Amsterdam en Rotterdam. Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage op onze site.

10.32 – Dit is de mail die Musk naar het personeel van Twitter stuurde

Elon Musk, de nieuwe baas van Twitter, liet in zijn eerste mail aan het personeel van Twitter weten dat het niet langer is toegelaten om te telewerken zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. De Amerikaanse nieuwssite CNBC heeft die mail in handen gekregen. Lees hieronder wat de miljardair schreef.

Mail Musk aan personeel Twitter: Bron CNBC.

10.01 – Kinepolis presteert beter dan grootste concurrent in Canada

Kinepolis heeft in het derde kwartaal zijn grootste concurrent Cineplex in Canada het nakijken gegeven. Dat oordeelt David Vagman, analist bij de Nederlandse grootbank ING.

Cineplex kwam donderdagmiddag met cijfers over het derde kwartaal. De grootste bioscoopketen van Canada zag de bezoekersaantallen met 34 procent stijgen, terwijl Kinepolis een stijging van 48 procent meldde. “Kinepolis liet overduidelijk een outperformance zien ten opzichte van zijn grootste concurrent”, aldus Vagman.

Verder merkte de analist op dat de omzet per bezoeker bij Cineplex met 1 procent terugliep en dat de omzet uit drank- en snacks per bezoeker ook met 3 procent daalde, als gevolg van kortingen die werden gegeven tijdens National Cinema Day. “We zagen een vergelijkbare trend bij AMC in de VS”, zo stelde de analist, evenwel wijzend op de moeilijke vergelijkingsbasis en het beperkte filmaanbod.

“Kinepolis zag in het derde kwartaal juist dat de ticketverkoop en de omzet uit drank en snacks aantrokken per bezoeker, dus ook op dit vlak laat de bioscoopketen een outperformance zien.”

ING handhaaft het koopadvies op Kinepolis met een koersdoel van 65 euro. Het aandeel steeg vrijdagochtend met 1,5 procent tot 39,90 euro.

09.54- Een recessie komt nu wel heel dichtbij voor het Verenigd Koninkrijk

Net zoals in tal van andere landen gaat het op economisch vlak niet goed met het Verenigd Koninkrijk. Zo zag dat land de economie in het derde kwartaal krimpen met 0,3 procent. Als dat ook gebeurt in het vierde kwartaal, bevindt het land zich (in theorie) in een recessie. Lees er alles over op onze site.

Rishi Sunak – (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

09.26 – “Ook zonder rode golf krijgt de dollar het lastig”

“De winst van de Republikeinse partij bij de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen, is kleiner dan verwacht. Toch kan de partij van president Joe Biden volgend jaar weer wat meer in de weg zitten. Samen met meevallende inflatiecijfers is dat een nieuwe aanwijzing dat de dollarkracht afneemt”, dat schrijft Joost Derks, valutaspecialist bij iBanFirst, in een opiniestuk op onze site.

09.11 – Europese beurzen openen in het groen

In navolging van Wall Street kleuren ook de Europese beurzen groen na het luiden van de openingsbel. De Eurostoxx50 wint 0,6 procent. De Bel20 blijft wel ter plaatse trappelen. Dat komt onder meer door het koersverlies van ArgenX. Dat aandeel duikt na enkele minuten handelen zo’n 1,2 procent lager.

08.23 – ASML verrast beleggers met gigantisch inkoopprogramma

De Nederlandse chipmachinebouwer ASML organiseert vandaag een beleggersdag. In aanloop naar dat gebeuren maakte het bedrijf de belangrijkste krachtlijnen bekend. Zo zal ASML tot 12 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Het aandeel van ASML kon eveneens profiteren van het lager dan verwachte inflatiecijfer in de VS gisteren. Het bedrijf sloot de handeldag 9,75 procent in de plus af.

08.17 – Musk sluit faillissement Twitter niet uit

De nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, vertelde het personeel donderdag in een vergadering dat het bedrijf financiële problemen heeft die zo ernstig zijn dat een “faillissement niet uitgesloten is.”

“Zonder aanzienlijke inkomsten uit abonnementen is er een goede kans dat Twitter de komende economische neergang niet zal overleven”, aldus Musk. “We kunnen niet opschalen naar een miljard gebruikers en onderweg enorme verliezen nemen. Dat is niet haalbaar.” Lees er in deze bijdrage alles over.

07.53 – Ook de Aziatische beurzen schieten fors hoger

Het optimisme op Wall Street is overgewaaid naar de Aziatische markten. De Japanse Nikkei225 won afgelopen nacht 3 procent en de Hang Seng Index in Hongkong schoot maar liefst 7,45 procent hoger. De winst voor de SSE Composite Index in Shanghai bleef beperkt tot 1,7 procent.

07.27 – Beurzen openen de deuren vandaag

Voor velen is het vandaag een feestdag, maar de beurzen openen de deuren. Wordt er een vervolg gegeven aan de groene koerstabellen? Of verliezen de aandelenmarkten terrein? Je leest het allemaal hier!

07.19 – Wall Street overtuigend in het groen na publicatie inflatiecijfer

Wall Street heeft de handelsdag stevig in het groen afgesloten. Beleggers reageerden gisteren enthousiast op het lager dan verwachte inflatiecijfer.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 won 5,5 procent;
  • de techindex Nasdaq was de winnaar van de dag met een stijging van 7,3 procent;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, stond 3,7 procent in het groen punten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.