“Piekinflatie in Europa ligt binnen handbereik”

Volgens een lid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal de inflatie binnenkort een hoogtepunt bereiken. Dat is een uitspraak die enigszins in strijd is met die van Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling.

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie in de eurozone blijft immens hoog. In september 2021 bedroeg die 3,4 procent (op jaarbasis), wat toen het hoogste niveau in 13 jaar was. Het soepele geldbeleid was toen verantwoordelijk voor de plotse stijging van de levensduurte. Een jaar later is de inflatie verder opgelopen tot maar liefst 10,7 procent. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de energieprijzen sterk gestegen. De ECB heeft nu al moeite van de wereld om het inflatiecijfer opnieuw naar beneden te krijgen.

In het nieuws: Edward Scicluna, lid van de ECB en gouverneur van de Bank van Malta, is in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC positief over de inflatie: "De piek ligt binnen handbereik". Zijn optimisme komt vooral voort uit twee zaken:

Om te beginnen zijn de energieprijzen aan het afkoelen.

  • Na het bereiken van een piek in augustus. De Europese gasprijs (de Nederlandse TTF-futures) schommelt al enkele weken rond de 110 dollar. Die daling hebben we onder meer te danken aan
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20