Live Beursblog – 10 november 2022 – Business AM

22.01 – Wall Street sluit op overtuigende wijze in het groen

Einde handelsdag in New York:

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 wint 5,5 procent, en staat op 3.955 punten;
 • de techindex Nasdaq is winnaar van de dag en stijgt met 7,3 procent, naar 11.114 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, staat 3,7 procent in het groen, op 33.715 punten.

Een absolute topdag, dus. Al moeten we daar vooral geen voorbarige conclusies uit trekken, zo stelt MarketWatch-columnist Mark Hulbert in dit stuk: “Dagen zoals vandaag komen vaker voor tijdens neerwaartse cycli op de aandelenmarkt.”

In elk geval: we laten er onze slaap niet voor. Tot morgen!

21.18 – Scheepvaartgroep Exmar lijft sleep- en hijstouwfabrikant Bexco volledig in

Exmar is volledig eigenaar geworden van Bexco, zo bericht ABM.

 • Bexco is volgens Exmar één van Europa’s toonaangevende fabrikanten van nauwkeurig vervaardigde synthetische meer-, sleep en hijstouwen voor offshore, maritieme en industriële toepassingen.
 • De groep bedient ’s werelds grootste energiebedrijven, reders en sleepboten door synthetische touwen op maat te ontwerpen en te produceren in zijn hoofdfabriek in Hamme en in zijn Antwerpse havenfabriek.

19.12 – Europese beurzen sluiten in het donkergroen

Naast de Brusselse, zijn ook de andere beurzen in Europa vandaag fors hoger geëindigd.

 • De Stoxx Europe 600-index steeg 2,8 procent op 431,89 punten.
 • De Duitse DAX liet een winst zien van 3,5 procent naar 14.146,09 punten.
 • De Franse CAC 40 won 2,0 procent bij een stand van 6.556,83 punten.
 • De Britse FTSE sloot 1,1 procent hoger tot 7.375,34 punten.

Meer hier

18.35 – “Het zal jaren duren voordat Apple zijn productie uit China haalt”

18.27 – Brusselse beurs sluit fors hoger

De Bel20 is vandaag stevig in het groen gesloten, dankzij de Amerikaanse inflatie die iets gunstiger uitviel dan verwacht. De sterindex won 1,8 procent tot 3.671,80 punten.

 • Binnen de Bel20 was WDP de grootste stijger met een koerswinst van 5,3 procent, gevolgd door Sofina dat 5 procent won.

Meer hier

17.52 – “Belgische staat wil opnieuw geld lenen van de bevolking”

17.18 – Absolute topdag voor Big Tech

Op het moment van schrijven:

 • koerst het aandeel Apple 6 procent hoger;
 • staat Alphabet op 7 procent winst;
 • doet Amazon er maar liefst 14 procent bij;
 • wint ook Meta 7 procent.

Kortom: het gunstige inflatierapport in de VS bezorgt deze handelsdag de grote techaandelen een klinkende triomf.

16.31 – Topman FTX zegt “sorry” en gaat op zoek naar vers kapitaal

Sam Bankman-Fried, de CEO van het noodlijdende cryptoplatform FTX, biedt in een reeks tweets zijn excuses aan en zegt op zoek te gaan naar vers geld. “We gaan er deze week alles aan doen om liquiditeiten op te halen. Ik kan er geen beloftes over doen, maar ik ga het proberen en alles geven”, schrijft hij.

FTX heeft naar schatting 8 miljard dollar nodig om zijn liquiditeitstekort aan te vullen. Volgens berichten in de Wall Street Journal wil het bedrijf 4 miljard dollar ophalen door aandelen uit te geven, nu de overname door Binance van de baan is.

Sam Bankman-Fried tijdens de ‘Bloomberg Crypto Summit’ in New York op dinsdag 19 juli — foto: Getty Images

15.41 – Wall Street schiet de hoogte in na publicatie inflatiecijfer

De beleggers reageren laaiend enthousiast op het inflatierapport van het ministerie van Arbeid (zie hieronder). Na enkele minuten handelen noteert de Dow Jones 2 procent in de plus en schiet de S&P500 3,15 procent hoger. De Nasdaq wint zelfs 4,25 procent.

14.49 –  Amerikaanse inflatie daalt meer dan verwacht

De inflatie in de Verenigde Staten kwam in oktober uit op 7,7 procent (op jaarbasis), tegenover 8,2 procent in september. De inflatie ligt ook lager dan verwacht. Economen hadden voorspeld dat de levensduurte met 7,9 procent zou stijgen.

De kerninflatie – zonder voeding en energie – bedroeg 6,3 procent (op jaarbasis). In september was dat nog 6,6 procent. Ook op dat vlak ligt het cijfer lager dan verwacht (6,5 procent).

14.33 –  Nog meer wijzigingen voor het personeel van Twitter

Het zijn turbulente tijden voor het personeel van Twitter. Nadat Elon Musk, de nieuwbakken CEO van het socialemediaplatform, de helft van de werknemers de laan uitstuurde, maakt hij bekend dat thuiswerken niet langer is toegelaten. Dat heeft hij gezegd in de eerste mail die hij heeft gestuurd naar het personeel van het bedrijf. Lees er alles over op onze site.

13.59 –  Engie boekt meer winst en verhoogt outlook

De omzet van de energieleverancier Engie is in de eerste negen maanden van 2022 met maar liefst 85 procent gestegen tot 69,3 miljard euro. Het Franse bedrijf boekte dankzij deze stijging een EBITDA van 10,7 miljard euro, vergeleken met 7,2 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de EBIT 7,3 miljard euro bedroeg.

Engie verwacht voor het hele boekjaar een recurrente winst van 4,9 tot 5,5 miljard, op basis van een EBITDA die ligt tussen de 13,2 tot 14,2 miljard euro en een EBIT van 8,5 tot 9,5 miljard euro. Eerder ging het concern nog uit van een recurrente nettowinst van 3,8 tot 4,4 miljard euro.

12.51 –  Crash cryptobeurs FTX: sportsterren Tom Brady en Stephen Curry dreigen broek te scheuren

Tom Brady, zijn ex-vrouw Gisèle Bündchen en NBA-kampioen Stephen Curry zijn maar enkele van de bekende investeerders die moeten vrezen voor hun volledige belegging in FTX, het cryptoplatform dat dreigt om te vallen nu sectorgenoot Binance afziet van een redding. Als je meer wilt weten, lees dan zeker deze bijdrage op onze site.

11.48 –  Amazon ziet 1.000 miljard dollar aan marktwaarde in rook opgaan

De aandelenkoers van Amazon is gisteren met 4,3 procent gezakt, waardoor de marktwaarde van de techgigant is gekrompen tot 879 miljard dollar. Dat is ver onder het niveau van juli 2021. Toen was het bedrijf zo’n slordige 1.900 miljard dollar waard. Amazon is het eerste bedrijf waarvan de beurswaarde met 1.000 miljard dollar zakt, als gevolg van de crisis binnen de techsector. Lees er hier alles over.

Koersverloop sinds begin dit jaar

11.23 – Amerikaanse tienjaarsrente daalt in aanloop naar het inflatierapport

Straks komen we te weten in welke mate het leven in de Verenigde Staten duurder is geworden. Er wordt gehoopt op een eerste signaal dat de geldontwaarding aan kracht verliest. Dat zou wat druk van de schouders van de Federal Reserve kunnen halen om opnieuw de rente fors te verhogen.

In aanloop naar het inflatierapport van het ministerie van Arbeid daalt de Amerikaanse tienjaarsrente. Die is met zo’n 4 basispunten gezakt tot 4,09 procent. Op 7 november had die rente nog de kaap van 4,2 procent gerond.

10.57 – Opvallende koersdaling in Frankrijk: Teleperformance tuimelt bijna 40 procent naar beneden

Teleperformance, een wereldleider in callcenters, krijgt rake klappen op de beurs in Parijs. Het aandeel noteert momenteel 38 procent in de min.

Aanleiding is de berichtgeving in de media dat het bedrijf in Colombia onderdeel is van een onderzoek door de autoriteiten. Teleperformance zou personeel slecht betalen en zeer slechte werkomstandigheden bieden. Pogingen van het personeel om zich aan te sluiten bij een vakbond zouden met intimidatie en bedreiging de kop zijn ingedrukt. Teleperformance zegt nog geen officiële bevestiging van het onderzoek te hebben ontvangen.

10.13 – In beeld: Zuckerberg geeft toelichting bij herstructurering Meta

In een video geeft Mark Zuckerberg, CEO van de techgigant Meta, meer uitleg over waarom hij duizenden medewerkers ontslaat.

09.55 – De grote fout van Big Tech: denken dat de pandemie nooit zou eindigen

De coronapandemie heeft de techbedrijven de afgelopen twee jaar geen windeieren gelegd. Maar de glorieperiode voor de Big Tech is nu voorbij. Dalende inkomsten en duurdere schulden dwingen hen om het mes te zetten in de personeelskosten. De topfiguren uit die sector erkennen ook dat ze tijdens de gezondheidscrisis te optimistisch waren. We gaan daar in dit artikel dieper op in.

Een voorbeeld:

09.28 – Inflatie Noorwegen stijgt naar hoogste niveau in 35 jaar

In afwachting van het Amerikaanse inflatiecijfer, kunnen we al het cijfer uit Noorwegen met jullie delen. De consumentenprijzen in het Scandinavische land zijn in oktober met 7,5 procent gestegen in vergelijking met vorige jaar. Dat is de grootste toename in 35 jaar tijd.

09.13 – Europese beurzen kleuren rood

De Europese beurzen hebben een valse start genomen. Na enkele minuten handelen, staat de Eurostoxx50 op een verlies van 0,5 procent en laat de Bel20 0,7 procent liggen.

Het nieuws over een nieuwe CEO en de beter dan verwachte omzetcijfers geven Bpost een zetje. Dat aandeel doet er 1,35 procent bij.

08.54 – Meer winst voor Allianz in derde kwartaal

Allianz heeft in het derde kwartaal een stevige winstgroei behaald en werd daarmee ook positiever over de winstontwikkeling in heel 2022. In het afgelopen kwartaal bedroeg de nettowinst 2,5 miljard euro tegen 2,1 miljard euro een jaar eerder, een stijging met 16,7 procent. De inkomsten stegen met 1,3 procent tot 38,4 miljard euro.

Het beheerd vermogen bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 2,25 biljoen euro, na een uitstroom gedurende het derde kwartaal bij het beheerde vermogen van derden met 43 miljard euro.

Allianz rekent voor 2022 nog altijd op een operationele winst van 12,4 tot 14,4 miljard euro. Donderdag zei de verzekeraar wel te verwachten uit te komen tussen de 13,4 en 14,4 miljard euro. De operationele winst steeg in het derde kwartaal met 7,4 procent op jaarbasis tot 3,5 miljard euro.

08.47 – Unifiedpost ziet omzet stijgen

Unifiedpost heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet zien stijgen. De omzet uit digitale verwerking steeg sinds de start van het jaar met 16,4 procent van 76,1 naar 88,6 miljoen euro, waarvan 29,3 miljoen in het derde kwartaal werd gerealiseerd. De recurrente omzet uit deze divisie steeg met 20 procent dit jaar.

De groepsomzet steeg met 13,6 procent van 119,5 naar 135,7 miljoen euro in de eerste negen maanden van het jaar. Daaraan droeg het derde kwartaal 44,0 miljoen euro bij.

“We zijn blij dat de uitrol van ons platform leidt tot een verhoogde adoptie door lokale ondernemers en bedrijfseigenaars in heel Europa”, aldus CEO Hans Leybaert in een toelichting. Het aantal klanten is sinds begin januari met 24,5 procent gestegen.

Vanwege de economische omstandigheden heeft Unifiedpost besloten een positieve kasstroom zijn belangrijkste doelstelling te maken. Dit zal in de tweede helft van volgend jaar moeten lukken, denkt het bedrijf.

08.14 – Nog meer nieuws over Ontex: Gustavo Calvo Paz is de nieuwe CEO

Ontex kondigde vandaag ook het vertrek van Esther Berrozpe. Zij wordt maandag opgevolgd door Gustavo Calvo Paz. “Nu Ontex de volgende fase van zijn transformatie ingaat, is de Raad van Bestuur ervan overtuigd dat de heer Calvo Paz de juiste persoon is om de uitvoering van onze strategie te versnellen”, aldus Hans Van Bylen, voorzitter van de raad van bestuur, in een toelichting.

08.11 – Adidas blijft gewoon Yeezy-schoenen verkopen

Adidas beëindigde vorige maand zijn samenwerking met Ye, voorheen bekend als Kanye West, na de antisemitische tirades van de artiest. Maar het Duitse sportmerk blijft desondanks de lucratieve sneaker- en kledinglijn verkopen, ontdaan van de Yeezy-naam en het merk, zo laat het bedrijf weten.

08.04 – Ontex zag omzet verder stijgen in het derde kwartaal

In tegenstelling tot Aperam zag Ontex de omzet in het derde kwartaal wel stijgen. Die nam toe met 17 procent tot 432 miljoen euro.

De recurrente EBITDA uit de kernmarkten daalde daarentegen met 41 procent van 40,9 naar 24,0 miljoen euro, waarbij de marge halveerde van 11,7 naar 5,6 procent. Op kwartaalbasis was er wel sprake van een margeverbetering dankzij “dubbelcijferige prijsstijgingen en aanhoudende volume-, mix- en kostenreductie bijdrages die verder kosteninflatie tegengaan”. In het tweede kwartaal bedroeg de marge 4,1 procent.

Bij de beëindigde activiteiten boekte Ontex een omzet van 206,4 miljoen euro en een recurrente EBITDA van 11 miljoen euro.

Zo kwam de groepsomzet op 638 miljoen euro uit en de recurrente EBITDA op 35,1 miljoen euro, ofwel respectievelijk 17 procent meer en 12 procent minder dan vorig jaar. De bijbehorende marge kwam op 5,5 procent uit. Meer hier.

07.51 – Winstdaling Aperam valt mee

Aperam heeft in het derde kwartaal, zoals verwacht, minder winst gemaakt. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van de fabrikant van roestvast staal.

Op een omzet van 1,8 miljard euro boekte Aperam een aangepaste EBITDA van 235 miljoen euro. De aangepaste nettowinst daalde van 317 miljoen naar 121 miljoen euro.

De nettoschuld daalde verder, zoals Aperam bij de halfjaarcijfers al had aangekondigd, tot 482 miljoen euro. In het tweede kwartaal liep die al terug van 666 naar 571 miljoen euro.

De vrije kasstroom steeg van 170 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 209 miljoen euro in het derde kwartaal. CEO Timoteo Di Maulo zei bij de halfjaarcijfers al dat hij rekende op een meer positieve kasstroom in de komende kwartalen. Meer weten? Klik hier.

07.23 – Opnieuw een nieuwe CEO bij bpost

Philippe Dartienne, de CFO van bpost, is CEO ad interim van het postbedrijf. Hij volgt daarmee Henri de Romrée op. Dartienne staat tijdelijk aan het roer totdat Dirk Tirez opnieuw de taak van CEO op zich neemt. Hij zette eind oktober tijdelijk een stap opzij omdat bij Bpost een intern onderzoek loopt naar mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het nieuwe krantendistributiecontract van de overheid.

06.58 – Donkerrode sluiting op Wall Street

Wall Street heeft de handelsdag gisteren diep in het rood afgesloten.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 verloor 2,1 procent;
 • de techindex Nasdaq daalde met 2,5 procen;
 • de Dow Jones sloot met 1,95 procent verlies

Vandaag is het uitkijken naar het inflatiecijfer in de Verenigde Staten. Komt er een eerste signaal dat de inflatie aan het afzwakken is? Of zal de stijgende levensduurte de Federal Reserve aanzetten om de rente opnieuw fors te verhogen?

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20