Weer nieuwe baas voor Bpost: financieel directeur Dartienne wordt CEO ad interim

Bpost krijgt zijn vierde topman in amper twee jaar tijd. Dirk Tirez, de topman van Bpost die een stap opzij zette in de zaak rond het krantencontract, keert voorlopig niet terug als CEO.

Wat voorafging. Tirez zette op 24 oktober een stap opzij als CEO omdat een intern onderzoek rond de subsidies voor de kranten- en tijdschriftendistributie aanwijzingen van wanpraktijken aan het licht bracht. Mogelijk was er sprake van collusie tussen medewerkers van Bpost en uitgevers.

Stoelendans. Henri de Romrée, CEO van e-Logistics Noord-Amerika, kreeg toen tijdelijk de leiding toegewezen als waarnemend CEO. Maar nu wijzigt de toppositie weer, meldt Bpost. De Romrée keert terug naar zijn oude functie in de VS en financieel directeur Philippe Dartienne wordt CEO ad interim.

De uitleg van Bpost. “Vandaag ontving de raad van bestuur van bpost een update van de compliance review, en de beslissing dat de CEO tijdelijk een stap opzij zet, blijft van kracht”, zegt de postgroep over Tirez.

“Aangezien het onderzoek nog steeds loopt en met het oog op de komende eindejaarspiek, die cruciaal is voor Bpost en vooral in Noord-Amerika, zijn de raad van bestuur en Henri de Romrée overeengekomen dat Henri de Romrée terugkeert naar zijn functie van CEO van e-Logistics Noord-Amerika.”

De geschiedenis herhaalt zich. De promotie van financieel directeur Philippe Dartienne tot tijdelijk CEO doet denken aan het voorjaar van 2021. Tirez zelf was toen eveneens directielid en werd onverwacht eerst tijdelijk en daarna definitief CEO, toen hij Jean-Paul Van Avermaet moest vervangen. Die was verwikkeld in een zaak rond kartelafspraken bij zijn oude werkgever G4S.

Het voorlopige rijtje van CEO’s is dus als volgt: Van Avermaet, Tirez, de Romrée, Dartienne. Een terugkeer van Tirez, wat wellicht zal afhangen van de uitkomst van het collusie-onderzoek, lijkt sowieso niet voor meteen. “De raad van bestuur heeft Philippe Dartienne gevraagd om de komende maanden de uitvoering van de strategie van het bedrijf onverminderd voort te zetten en de sociale dialoog voort te zetten””, klinkt het.

Meer