Een recessie komt nu wel heel dichtbij voor het Verenigd Koninkrijk

Net zoals tal van andere landen ziet het Verenigd Koninkrijk de economische activiteit afnemen door onder meer de energiecrisis. Het Britse bbp is in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen. Als dat ook gebeurt in het vierde kwartaal, bevindt onze overzeese buur zich (in theorie) in een recessie.

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken wereldwijd verhogen de rente om de inflatie te temperen. Dat verstrakkende geldbeleid doet het risico op een recessie toenemen, want door een hogere rente stroomt er minder geld naar de economie. Ook de energiecrisis speelt een belangrijke rol in Europa. Het Verenigd Koninkrijk betaalt ook nog eens "the true price" voor de Brexit.

In het nieuws: de Britse economie is met 0,3 procent gekrompen in het derde kwartaal

  • De krimp volgt op een minieme groei in het tweede kwartaal. Na een herziening van het groeicijfer bleek dat de economie in het VK toen met 0,2 procent is gegroeid. Eerst was er nog sprake van een afname met 0,1 procent.
  • Hoe dan ook schetsen de groeicijfers allesbehalve een positief beeld. Als de economische groei ook in het vierde kwartaal negatief is, wordt er in theorie gesproken van een recessie (
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20