‘Leven van doorsnee Amerikaan zal ingrijpend veranderen’

De Amerikaanse president Donald Trump wil de economie van zijn land zo snel mogelijk heropenen. Zijn economische adviseur Larry Kudlow waarschuwt dat het leven van de Amerikanen straks drastisch zal verschillen van wat ze in het pre-coronatijdperk hebben gekend.

‘Zelfs wanneer Amerikanen kunnen terugkeren naar hun werk of school, zullen ze voortaan thuis moeten blijven wanneer ze ziekteverschijnselen vertonen. Ze zullen voortdurend medische tests moeten ondergaan en zich ook routinematig onderwerpen aan het opnemen van hun lichaamstemperatuur’, zei Kudlow in een interview met het webmagazine Politico.

‘We zijn ons ervan bewust dat het anders zal worden’, zei Kudlow. ‘Dat wordt een nieuw kenmerk van het Amerikaanse leven. En ik weet niet hoe snel we dat voor elkaar krijgen, maar het wordt heel, heel belangrijk. Omdat we een herhaling van deze situatie willen voorkomen.’

Het blijft onduidelijk wanneer het land, dat zich grotendeels in een gematigde lockdown bevindt, opnieuw open gaat. De ’stay-at-home’-orders lopen nog tot 30 april. Maar de piek van de epidemie wordt in de meeste staten pas de volgende dagen verwacht. 

Medisch personeel heeft nog moeilijke weken voor de boeg, aangezien het dodental blijft stijgen. Toch waren er dinsdag een aantal signalen die zich tot een voorzichtig optimisme lenen. In New York, het epicentrum van de epidemie, vlakt het aantal nieuwe bevestigde gevallen langzaam af, ondanks dat het dodental blijft stijgen. 

“Het zijn de medische experts die de medische beslissingen zullen nemen’, zei Kudlow. Hij voegde eraan toe dat hij nog steeds gelooft ‘dat we in de komende vier tot acht weken de economie zullen kunnen heropenen’. ‘De kracht van het virus zal in dat tijdsbestek aanzienlijk verminderen, waardoor de curve zal kunnen worden afgevlakt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20