Lening afsluiten als je snel geld nodig hebt

Vandaag de dag een minilening afsluiten is doorgaans een peulenschil. Bovendien maakt het niet uit of je vermeld staat op de zwarte lijst van het CKP en hoef je geen rente te betalen. Uiteraard betaal je wel bepaalde kosten als je geld leent in de vorm van een minlening. Deze kosten kunnen overigens behoorlijk hoog zijn waardoor het zeker aan te raden is om ook alternatieve manieren om aan extra geld te komen onder de loep te nemen, zoals rood staan bij de bank of geld lenen bij bekenden. Indien je toch kiest voor een minilening dan kun je door meerdere aanbieders te vergelijken vaak tegen het meest gunstige tarief geld lenen.

Wat betekent het om een minilening aan te gaan?

Als je een keer krap zit, maar er nog wel een bepaalde betaling verricht moet worden, kan een minilening erg verleidelijk zijn. Iedereen van 18 jaar of ouder kan online in enkele minuten een dergelijke lening afsluiten. Je moet jezelf echter wel afvragen of deze lening wel echt nodig is, zeker als je geregistreerd staat bij het CKP. Een minilening is weliswaar rentevrij, maar daar staat wel tegenover dat de overige kosten de pan uit kunnen rijzen en de looptijd extreem kort is.

Alternatieven voor een minilening

Een reguliere lening bij een bank zal doorgaans een stuk goedkoper zijn dan een minilening en is dus zeker het overwegen waard. Als nadeel van geld lenen bij een bank wordt vaak aangevoerd dat dit erg tijdrovend is. Je bank zal namelijk:

  • wellicht je persoonlijk willen spreken,
  • je vaste maandelijks inkomen checken aan de hand van loonstroken,
  • een check uitvoeren bij het CKP,
  • in tegenstelling tot bij een minilening er geen kleine bedragen geleend kunnen worden.
  • bij de rente eveneens administratieve kosten in rekening brengen.

Rood stand in plaats van een minilening

Als alternatief van een minilening kun je ook rood staan op je lopende rekening bij de bank. Maar ook hierbij zul relatief je diep in de buidel moeten tasten om de rente te betalen. Je betaalt echter alleen voor het bedrag dat je rood staat waardoor je geen vast bedrag of een looptijd af hoeft te spreken. Je neemt gewoon geld op als dat nodig is en vanaf dat ogenblik ga je pas rente betalen. De betaling van rente stopt direct weer zodra de rood stand op je rekening is opgeheven.

Leen helemaal geen geld

Bij voorkeur leen je echter helemaal geen geld. Dit bespaart je namelijk zeker geld omdat voor elke lening een financiële vergoeding betaald moet worden. Uitstellen van een aankoop totdat je genoeg geld gespaard hebt kost je uiteindelijk veel minder.

Wanneer je toch een minilening aangaat

Op het ogenblik dat je toch een minilening aan wilt gaan, dan is het vergelijken van diverse tarieven en voorwaarden van meerdere kredietverstrekkers een must. Sommige kredietverstrekkers zijn immers veel voordeliger dan alle andere en bieden bovendien gunstiger voorwaarden. Kortom: meerdere minileningen en aanbieders ervan vergelijken kan je flink wat geld besparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20