Latijns-Amerika wil paal en perk stellen aan import plastic afval uit Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben de export van plastic afval naar sommige landen in Latijns-Amerika op korte tijd verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de groep Last Beach Cleanup, op basis van gegevens van de eerste zeven maanden van vorig jaar.

Milieuorganisaties in heel Latijns-Amerika hebben in een reactie op de studie de Verenigde Staten opgeroepen om de export van plastic afval naar de regio te verminderen.

China

De Verenigde Staten zijn de grootste exporteur van plastic afval ter wereld. Tot het midden van vorig decennium was China de grootste importeurs van die afvalstromen. Toen besliste het Aziatische land echter zijn grenzen voor het afval te sluiten.

Dit had echter tot gevolg dat de exporteurs van plastic afval andere afnemers op zoek gingen. Voor de Verenigde Staten was dat vooral Latijns-Amerika, dat door zijn nabijheid en goedkope arbeidskrachten voor het Amerikaanse plastic afval een dankbare uitgelezen bestemming vormde.

Meer dan 75 procent van de invoer van plastic afval in Latijns-Amerika komt terecht in Mexico (32.650 ton), gevolgd door El Salvador (4.054 ton) en Ecuador (3.665 ton).

Een rapport van de Global Alliance for Incinerator Alternatives (Gaia) betoogde dat de import verder oploopt omdat Amerikaanse en Chinese bedrijven in Latijns-Amerika in recyclagefabrieken investeren om de Amerikaanse import van plastic afval te kunnen verwerken.

Milieukolonialisme

Critici bestempelen de praktijken als een vorm van milieukolonialisme. Twee jaar geleden werd een internationale overeenkomst gesloten om de stroom plastic afval van de ontwikkelde landen in het noorden naar de armere landen in het zuiden te stoppen.

De Verenigde Staten hebben die overeenkomst echter niet geratificeerd en worden ervan beticht hun afval naar landen over de hele wereld – Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika – te blijven uitvoeren.

“Recyclage wordt vaak onterecht als een positieve actie bestempeld”, voert Gaia nog aan. “Rijke landen beroemen zich op de recyclage van hun afval, waarbij ze echter nalaten inspanningen te doen om hun afvalproductie te verminderen.”

(lb)

Meer