Laatste presidentieel debat zal met gedempte microfoons verlopen

In het slotdebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden zal de microfoon van de ene worden uitgezet als de andere aan het woord is. Er komt ook een strakkere regie, zo heeft de organiserende kiescommissie beslist.

Het debat zal bestaan uit zes onderwerpen, die elks 15 minuten besproken worden. De kandidaten krijgen elk op hun beurt twee minuten om een antwoord te formuleren op vragen daarover en ondertussen staat de microfoon van de andere uit.

De onderwerpen zijn:

  • Strategie tegen Covid-19
  • Amerikaanse families
  • Rassenkwesties
  • Klimaatverandering
  • Nationale veiligheid
  • Leiderschap

De maatregel komt er na een chaotisch eerste debat eind vorige maand. Dat draaide uit op een rondje roepen naar elkaar, maar veel inhoudelijks werd er niet gezegd. Normaal zou er tussendoor nog een debat komen, maar dat werd uitgesteld omdat Trump in tussentijd het coronavirus had opgelopen. Eerst was er het plan om het debat virtueel te laten doorgaan, maar daar had Trump geen zin in.

Het komende debat gaat dus donderdag wel door in levende lijve, maar Trump liet al weten dat hij zich zal laten testen op corona voor aanvang.

‘Juiste balans’

‘We zijn er ons van bewust dat we voor niemand goed zullen doen – de ene zal het te ver vinden gaan, de andere niet ver genoeg -, maar we zijn ervan overtuigd dat we de juiste balans gevonden hebben en dat de acties in het voordeel zullen zijn van de Amerikanen, voor wie het debat gehouden wordt’, zegt de kiescommissie.

Een woordvoerder van Trump reageerde dat de commissie bevooroordeeld is, maar dat ‘Trump sowieso met Biden zal debatteren, los van veranderingen op het laatste moment.’ Biden reageerde nog niet.

Het debat vindt plaats in de nacht van donderdag op vrijdag om 3 uur Belgische tijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20