Kredietkaart op afbetaling

 

Een kredietkaart is een handig plastic kaartje dat qua grootte vergelijkbaar is met een standaard bankpas. De kaart wordt gebruikt als betaalmiddel en vaak zelfs wereldwijd geaccepteerd. De kredietkaart bevat een magneetstrip met informatie die de identificatie van de kaarthouder mogelijk maakt, zoals diens handtekening en een goed gelijkende foto. Daarnaast staat er op een kredietkaart de autorisatie van de gebruiker wanneer er een transactie wordt uitgevoerd en/of er een beroep wordt gedaan op een bijbehorende dienst. De beschikbare informatie die op een kredietkaart staat zal tegenwoordig af worden gelezen door middel van een Automated teller machine, vaak afgekort als ATM, een betaalautomaat in een bedrijf of een computer van de bank of een online verkoper.

Voordelen van een kredietkaart op afbetaling

Het gebruik van een kredietkaart heeft de laatste jaren flink in populariteit gewonnen, en deze neemt nog altijd verder toe, vanwege het groot aantal voordelen dat dit met zich meebrengt. Een aantal belangrijke voordelen zijn onder andere:

 • Veilig, snel en gemakkelijk betalen over heel de wereld en zelfs online,
 • Veilig, snel en gemakkelijk geld opnemen over heel de wereld,
 • Een geldreserve achter de hand hebben en dus geld uit kunnen geven op momenten dat je dit eigenlijk zelf niet bezit,
 • Eventuele spreiding van de gemaakte kosten door de kredietkaartrekening in termijnen terug te betalen en zo meer financiële speelruimte te creëren,
 • Profiteren van bepaalde voordelen die aan het gebruik van de kredietkaart zijn verbonden, zoals:

Nadelen van een kredietkaart op afbetaling

Uiteraard kunnen er niet alleen maar voordelen van het gebruik van een kredietkaart op afbetaling op worden genoemd. Er zijn immers ook bepaalde nadelen verbonden aan het in het termijnen afbetalen van een kredietkaart rekening:

 • De rentevergoeding die in rekening wordt gebracht over de openstaande schuld zal bij een kredietkaartrekening in de regel erg hoog zijn. Dit maakt het geld lenen op deze manier dan ook relatief duur,
 • De openstaande schuld zal bij het CKP worden geregistreerd,
 • De kans op (financiële) problemen neemt toe omdat je eerder geneigd bent meer geld uit te geven dan eigenlijk verantwoord is,
 • Het doen van impulsaankopen ligt op de loer als je weet dat je de rekening toch in termijnen kunt aflossen. Er wordt dan immers niet een enorme aanslag gepleegd op je budget op het bepaald moment van de transactie,
 • Soms ben je eerder geneigd om de kredietkaart te gebruiken vanwege bepaalde voordelen of spaarpunten die in het vooruitzicht zijn gesteld.
 • Je maandelijks budget zal langere tijd door de kredietkaartschuld worden belast.

Betaling kredietkaartrekening

Een kredietkaart is een handige manier om geld uit te geven op een moment dat je hier eigenlijk (nog) niet over beschikt. De kredietkaartmaatschappij verricht immers de betaling en deze zal dan later door de kredietkaarthouder terug worden betaald. De betaling van de rekening wordt in de meeste gevallen automatisch in één keer van een gekoppelde zichtrekening afgeschreven op een vooraf afgesproken datum. In dat geval zal de kredietkaartmaatschappij doorgaans geen rentevergoeding in rekening brengen.

Dit is echter een heel ander verhaal als de kredietkaartrekening in meerdere termijnen af wordt gelost. Omdat er in dat geval sprake is van een openstaande schuld zal de kredietkaartmaatschappij wel een vergoeding in rekening brengen in de vorm van een aanzienlijk rentepercentage. Op het ogenblik dat een rekening van een kredietkaart dan ook niet tijdig of volledig wordt betaald, dan kunnen de kosten flink oplopen en heb je te maken een erg dure manier om geld te lenen.

Rente betalen over de kredietkaartrekening

Als gebruiker van een kredietkaart hoef je doorgaans geen rente te betalen als je de rekening van de kaart altijd volledig en op tijd betaalt. Wanneer je de rekening bijvoorbeeld via een automatische incasso direct van de gekoppelde zichtrekening af laat schrijven of een betalingsalert instelt bij internetbankieren. Bij sommige kredietkaarten kan de kaarthouder er ook voor kiezen om de rekening van de kaart niet meteen helemaal, maar in termijnen terug te betalen. Als je kiest voor een gespreide betaling van de kredietkaartrekening, dan betaal je rente over de geldsom die nog openstaat (dus het geld dat nog niet aan de kredietkaartmaatschappij terug is betaald). Samen met de gebruikskosten van de kredietkaarten is de rentevergoeding dan ook de meest belangrijke bron van inkomsten voor de kredietkaartmaatschappijen.

Vermelding bij het CKP

Niet alleen zal de uitgifte van je kredietkaart bij het CKP worden gemeld en geregistreerd, dit gebeurt namelijk ook met de openstaande schuld die zal ontstaan als de kredietrekening in termijnen wordt terugbetaald. In dat geval kan er immers worden gesproken van een openstaande schuld die je persoonlijke kredietgeschiedenis zal beïnvloeden. Wanneer je keurig op tijd de afgesproken termijnen aflost, dan zul je een positieve kredietgeschiedenis opbouwen, maar wanneer je bijvoorbeeld een achterstand in de betaling oploopt, of zelfs met wanbetaling te maken krijgt, dan wordt deze geschiedenis echter negatief. In het laatste geval zul je op de zogenaamde zwarte lijst van het CKP komen te staan waardoor eventuele andere kredietaanvragen kunnen worden geweigerd.

De registratie bij het CKP is dan ook een manier op kredietnemers te beschermen tegen onverantwoord leengedrag. Verder kan een kredietverstrekker, dus ook de verstrekker van je kredietkaart, de databanken van het CKP inzien en beoordelen of je wel over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt om een eventuele kredietkaartschulp probleemloos af te lossen. Op het moment dat blijkt dat je te veel schulden open hebt staan, of een te geringe terugcapaciteit hebt, dan zal de kredietkaartverstrekker je aanvraag voor een kaart meestal resoluut afwijzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20