Door de stijgende levensduurte neemt de druk op de regeringen in ons land toe om de koopkracht van de burgers ietwat te beschermen. In Vlaanderen onderzoekt de regering of ze eigenaars kan verbieden de huurprijs (volledig) te indexeren. Enkel wie een energiezuinige woning verhuurt, zou de prijs mogen aanpassen.
De schreeuw om de koopkracht te beschermen, klinkt almaar luider. De vakbonden dreigen zelfs met een nationale staking op 9 november als er niet snel oplossingen komen voor de koopkrachtcrisis. Daarmee neemt de druk op de regeringen toe om met steunmaatregelen over de brug te komen, na een eerder teleurstellend Overlegcomité vorige week.
Indexstop huurprijzen
In Vlaanderen wordt er nu gekeken of het mogelijk is om tijdelijk de indexering van de huurprijzen (eventueel gedeeltelijk) te blokkeren. Verhuurders mogen namelijk één keer per jaar de prijs aanpassen aan de inflatie. Maar nu die zo fors is toegenomen, staat de huurders een onaangename verrassing te wachten. Bij de prijsaanpassing wordt er gekeken naar de gezondheidsindex en die bedroeg in augustus 9,7 procent.
De Vlaamse regering zou wel een uitzondering maken voor energiezuinige woningen. Er wordt gehoopt dat verhuurders zo aangezet worden om hun woning duurzamer te maken. Verhuurders kunnen vanaf 1 oktober bij de Vlaamse overheid aankloppen voor de Mijnverbouwpremie. Het is sinds begin deze maand ook mogelijk om een renteloze renovatielening aan te vragen, genaamd Mijnverbouwlening.
Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen, zal nu onderzoeken in welke mate een indexstop realistisch is. Hij gaf begin dit jaar nog aan dat zo’n plafonnering het idee geeft aan verhuurders dat ze geen of minder rendement gaan krijgen. “En dan krijg je het risico dat zij minder aanbod gaan doen. Dat is het laatste wat we willen”, klonk het. Intussen is de levensduurte weliswaar verder gestegen. Zo flirtte de Belgische inflatie vorige maand met de grens van 10 procent.
Zo’n indexstop gaat overigens gepaard met een voordeel voor de Vlaamse overheid: het doet het begrotingstekort niet verder oplopen.
Gemengde reacties
Joy Verstichele van het Vlaamse Huurdersplatform laat in een reactie aan De Standaard weten dat hij alvast voorstander is van zo’n maatregel. “Zelfs met geblokkeerde huurprijzen heeft de verhuurder een mooi rendement”, klinkt het.
Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen, de federatie van vastgoedmakelaars, waarschuwt dan weer dat een verbod op de indexering van de huuprijzen investeerders zal wegjagen. “We weten allemaal dat er schaarste heerst op de huurmarkt. We hebben investeerders nodig, maar als er voortdurend geknabbeld wordt aan hun rendement, zullen ze wegblijven”, aldus Thijs. “Dat is zeker zo in het onderste segment, waarin mensen zitten die eigenlijk een sociale woning zouden moeten krijgen. Maar ook daar zijn er te weinig van.”
(evb)