Kan je je spaargeld beschermen tegen dalende spaarrentes?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente verlaagd tot het laagste niveau sinds december 2022. Kans is groot dat de banken zullen reageren met lagere spaarrentes. Wat kan je doen om jouw spaargeld te beschermen tegen verdere rentedalingen?


Key takeaways

  • Door de jongste renteknip van de ECB is de kans groot dat de komende weken enkele banken opnieuw het mes zullen zetten in de spaarrentes.
  • Je kan je spaargeld op verschillende manieren beschermen tegen rentedalingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie. Bij tien banken bedraagt die momenteel 1,5 procent.
  • Ook de kasbons en termijnrekeningen zijn een optie voor de veilige spaarder. Die spaarproducten bieden je bovendien de kans om de rente voor een langere periode vast te klikken.

Context: De ECB heeft voor de achtste keer in minder dan een jaar tijd de rente met 25 basispunten verlaagd.

  • Dat betekent onder meer dat de banken voortaan tevreden moeten zijn met een vergoeding van 2 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling. Dat is het laagste niveau sinds december 2022. Een jaar geleden was dat nog 4 procent.
  • Sinds de start van de renteverlagingen hebben nagenoeg alle banken al meermaals de spaartarieven gewijzigd. Bij een op de drie spaarboekjes moet je vandaag tevreden zijn met een rente die lager ligt dan 1 procent, leert de vergelijking van Spaargids.be ons.
  • De renteknip van de ECB heeft alvast een reactie uitgelokt van de internetbank Keytrade Bank. Die verlaagt op 10 juni de rente op de Azur-Spaarrekening van 1 naar 0,9 procent.

Kies voor spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie

Duiding: Hoe kan je je spaargeld beschermen tegen een rentedaling zonder dat je risico’s moet nemen? Je kunt onder meer kiezen voor een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie.

  • Kies voor een spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie. Die wordt per storting voor twaalf maanden vastgeklikt. De premie kan dus niet veranderen tijdens die periode, ongeacht welke tariefwijziging de bank doorvoert.
    • Opgelet: Om die spaarvergoeding op te strijken, moet je je kapitaal twaalf onafgebroken maanden op jouw spaarboekje laten staan.
  • De basisrente daarentegen kan op eender welk moment veranderen.
    • De bank berekent de basisrente per dag en over de hele periode dat je geld op je rekening staat.

De vergelijking: De hoogste getrouwheidspremie bedraagt momenteel 1,5 procent. Bij tien spaarboekjes krijg je zo’n hoge premie.

  • Als we kijken naar het totaalrendement is de Ritme-Spaarrekening van vdk bank de meest rendabele formule. Bovenop de getrouwheidspremie van 1,5 procent ontvang je een basisrente van 1,35 procent.
  • De Flow-Spaarrekening van Belfius (1,5% + 1,3%) en Groeirekening van Argenta (1,5% + 1,25%) vervolledigen de top drie van meest rendabele spaarboekjes.

Maar: Bij veel van die rendabele spaarboekjes is het niet mogelijk om in één klap al je geld over te hevelen. Je moet doorgaans rekening houden met spaarbeperkingen.

  • Als je kiest voor de Ritme-Spaarrekening of de Groeirekening kan je maximaal 500 euro per maand sparen. De Flow-spaarrekening laat je tot 600 euro per maand opzijzetten.
  • Fidelity Sparen van MeDirect is de meest lucratieve spaarrekening zonder spaarbeperkingen. Net zoals bij de bovenstaande formules ontvang je een getrouwheidspremie van 1,5 procent. De basisrente ligt met 0,3 procent wel fors lager.

Er bestaan nog andere spaaroplossingen

Alternatieven: Dankzij de kasbons en termijnrekeningen is het ook mogelijk om je spaargeld voor een bepaalde periode te beschermen tegen rentedalingen. De rente die je bij de start van het contract krijgt, geldt voor de volledige looptijd. Die looptijden variëren van drie maanden tot tien jaar.

  • De nettorendementen (na betaling van een roerende voorheffing van 30%) kunnen oplopen tot 2 procent. De tienjarige termijnrekening van Beobank is momenteel de meest rendabele formule met een rente van 2,03 procent.
    • Wie zijn geld maar voor één jaar wil vastklikken, is het beste af met de termijnrekening van Izola Bank. Die gaat gepaard met een nettorendement van 1,68 procent. Sparen kan vanaf 500 euro.
  • Bij de kasbons liggen de rendementen lager. De formules van Belfius met een looptijd van zeven tot tien jaar zijn de meest rendabele spaaroplossingen binnen deze categorie. Die brengen 1,75 procent netto in het laatje.
    • Als je je geld voor één jaar vastklikt, krijg je bij vdk bank een rente van 1,365 procent. Geen enkele bank doet voor die looptijd beter.

Vergeet niet: Net zoals de spaarboekjes worden de kasbons en termijnrekeningen door het depositogarantiestelsel beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling.

Verlies aan koopkracht

Opgelet: Hoewel de bovenstaande spaarproducten je spaargeld beschermen tegen rentedalingen is de kans groot dat je aan koopkracht moet inboeten.

  • Op dit moment klopt slechts een handjevol spaarproducten de Belgische inflatie. Die bedroeg in mei 2,01 procent (op jaarbasis).

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.