Uit de maandelijkse analyse van de supermarktprijzen van de consumentenorganisatie Testaankoop blijkt dat de prijzen in de supermarkt met 4,97 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. “Daarmee gaat de stijging die in januari 2025 begon, verder door”, klinkt het.
Key takeaways
- De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd met bijna 5 procent de hoogte ingeschoten.
- Testaankoop zag de meest forse prijsstijging bij fondantchocolade. De prijs van dat product is een jaar tijd met ruim 40 procent gestegen.
- De winkelketens waarschuwen dat de prijzen van bepaalde goederen, waaronder chocolade en rundvlees, niet snel zullen dalen.
In het nieuws: Voor een winkelkar die in 2024 nog 100 euro kostte, tel je nu net geen 105 euro neer, leert een analyse van Testaankoop ons. De consumentenorganisatie berekent elke maand de inflatie in de supermarkt, op basis van meer dan 3.000 producten uit zeven ketens, waaronder Albert Heijn, Carrefour en Colruyt.
- Testaankoop merkt dat de prijsstijgingen sinds begin dit jaar opnieuw aan kracht winnen. In januari bedroeg de supermarktinflatie 3,29 procent. In de daaropvolgende maanden is die telkens met enkele tientallen basispunten gestegen.
Ter vergelijking: Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel zijn de consumentenprijzen afgelopen maand met 2,01 procent gestegen op jaarbasis.
- Statbel houdt bij de berekening van de inflatie ook rekening met onder meer de evolutie van de energieprijzen en de prijzen in de dienstensector.
Prijs van chocolade is fors gestegen
Details: De analyse van Testaankoop toont aan dat de voorbije twaalf maanden de prijs van geen enkel product in de supermarkt zo fors is gestegen als die van fondant- en melkchocolade. Die zoetigheden zijn vandaag maar liefst 44 procent duurder.
- Chocoladekoeken (+23%) en sinaasappelsap (+20%) vervolledigen de top drie van producten waarvan de prijs in een jaar tijd het meest is gestegen.
- Ook voor vlees moeten we vandaag fors meer betalen. Het prijskaartje van américain natuur is in een jaar tijd met 24 procent de hoogte ingeschoten. Wie een stuk entrecote koopt, betaalt 23 procent meer.
Opgemerkt: De grootwarenhuizen waarschuwen dat we er niet moeten op rekenen dat de bovenstaande producten snel in prijs zullen dalen. Dat blijkt uit een rondvraag van HLN.be.
- “Chocolade, koffie, sinaasappelsap en zuivelproducten worden duurder. Wat rundvlees betreft, is de situatie problematisch door een sterke daling van het aanbod: sommige bedrijven worden niet overgenomen. Er is nog geen zicht op een dalende trend in de voedingsprijzen”, klinkt het bij Delhaize.
- Colruyt wijst er dan weer op dat de aankoopprijzen in de rundveesector sinds januari dit jaar met 30 procent zijn gestegen. “De impact van de blauwtongziekte kan nog wel een tijdje voelbaar zijn. Voor chocolade gaan we ervan uit dat de volatiliteit op de cacaomarkt nog wel even kan doorgaan.”
- Ook Lidl waarschuwt dat rundvlees nog duurder kan worden. “Gemiddeld is een biefstuk 18 procent duurder dan vorig jaar. We verwachten dat de prijs de komende maanden nog zal stijgen. Nu al zien we een shift naar meerverkoop van kip en varkensvlees”, klinkt het.
Sommige producten in de supermarkt zijn goedkoper
Maar: Gelukkig zijn niet alle prijzen de hoogte ingeschoten. Er zijn ook producten die nu minder kosten dan een jaar geleden.
- Het gaat om ijsbergsla (-11%), bloemkool (-10%), fish sticks (-5%) en tandpasta (-5%).
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.