Koers grapmunt Dogecoin schiet 28 procent hoger: Twitter-nieuws Musk grote prijsprikkel?

Dogecoin (DOGE) stond op het moment van schrijven met maar liefst 28 procent in het groen: de altcoin noteerde aan 0,1590 dollar. De grapmunt is het geliefkoosde cryptoproject van Tesla-CEO Elon Musk en zijn koers reageert vaak positief op nieuws uit het Musk-kamp.

Gisteren raakte bekend dat de rijkste mens ter wereld, Elon Musk, socialemediaplatform Twitter overneemt. Dogecoin steeg al met 9 procent nadat door Amerikaanse media bericht werd dat Musk dicht bij de aankoop van Twitter (54,20 dollar per aandeel) stond. Nu lijkt het hek helemaal van de dam.

De Dogecoin-prijs steeg bij berichten over Musks overname van Twitter. – bron: TradingView, CoinDesk

De koers van Dogecoin en Musks overname van Twitter zijn niet direct gecorreleerd, oppert cryptonieuwssite CoinDesk. Sommige analisten menen echter dat het feit dat Musk vaak als jolige pleitbezorger van Dogecoin in de media komt, speculatie aantrekt van cryptobeleggers die hopen dat de digitale munt wordt opgenomen in de langetermijnplannen van Twitter. De hoop op adoptie door een groot bedrijf is overigens wel vaker wat cryptobeleggers in een altcoin doet stappen.

“Gespeculeerd wordt dat adverteerders DOGE zouden kunnen betalen voor advertenties en voor andere toepassingen op Twitter”, legde Tomer Nuni, de chief marketing officer van blockchain-gamebedrijf Kryptomon, uit aan CoinDesk. “We hebben hetzelfde zien gebeuren toen Tesla op de mogelijkheid hintte dat je voor zijn producten zou kunnen betalen met DOGE.”

Twitter Blue

Eerder deze maand hintte Musk in een tweet op cryptobetalingen op Twitter. In de tweet stelde hij Dogecoin voor als een van de betaalopties voor Twitter Blue, de abonnementsdienst van de site met premium-functies.

Bij Twitter Blue hebben gebruikers – in ruil voor een maandelijks abonnement van 3 dollar – de mogelijkheid om als eerste nieuwe functies te testen. Zo kregen de leden in januari al eerder toegang tot nieuwe mogelijkheden om NFT’s te linken aan hun Twitter-account.

Musk vindt dat “Iedereen die zich voor Twitter Blue inschrijft (…) een authenticatie-tekentje moet krijgen. Zo’n tekentje zou gelijkaardig zijn aan het blauwe vinkje dat geverifieerde accounts verwerven, maar zich wel op een duidelijke manier ervan onderscheiden. Ook de prijs voor het abonnement kan volgens Musk lager, tot 2 dollar per maand.

Overigens blijkt een toepassing om crypto over te maken via Twitter intussen sowieso ophanden te zijn. Zo liet fintechbedrijf Stripe vorige week weten aan een platform te werken om betalingen met digitale munten op de microblogsite mogelijk te maken.

Grap

DOGE werd in 2013 als grap gestart, maar is intussen opgeklommen tot de 11de grootste cryptomunt naar marktkapitalisatie, volgens gegevens van CoinMarketCap. Er is geen limiet aan het aantal Dogecoins dat kan bestaan; naarmate er meer munten worden gecreëerd, zou de prijs in theorie moeten dalen. Volgens beleggingsmiljardair Mark Cuban heeft de munt geen intrinsieke waarde, schrijft Fortune. Visueel heeft de valuta de Japanse Shiba Inu-hond als thema, een concept dat ook navolging kende in andere grapmunten, zoals, jawel, Shiba Inu (SHIB).

Op 14 januari is Tesla begonnen met het accepteren van Dogecoin als betaalmiddel voor een paar van zijn artikelen. Toen Musk de aankondiging hiervan deed op Twitter, steeg de prijs met 33 procent: van ongeveer 16 cent naar 21 cent, volgens gegevens van CoinGecko.

Musk, die zichzelf de Dogefather noemt, heeft eerder ook steun verleend aan de technische ontwikkeling van Dogecoin. Zo verklaarde hij in een tweet van mei 2021 samen te werken met DOGE-ontwikkelaars om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20