Klimaatengagement bedrijven: vaak groot verschil tussen beloftes en beleid

Klimaatengagement bedrijven: vaak groot verschil tussen beloftes en beleid
Foto: Spencer Platt/Getty Images

Grote bedrijven spreken hun steun uit voor zuivere energie en maatregelen die de klimaatverandering moeten tegengaan, maar dat woordelijk engagement kan vaak niet in het lobbywerk van de ondernemingen worden teruggevonden. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank Ceres, die een duurzame economie wil promoten, gebaseerd op een analyse van de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

De onderzoekers stelden vast dat 90 procent van de bedrijven in de S&P 100 erkent dat de klimaatverandering voor hun industrie een wezenlijk risico vormt.

Lobbywerk

“Toch onthulde slechts de helft van de bedrijven de voorbije drie jaar te hebben gelobbyd voor een klimaatbeleid dat aansluit bij de doelstellingen van het Akkoord van Parijs”, ontdekte Ceres. “De openlijke steun voor de investeringen die de Amerikaanse president Joe Biden wil doordrukken om duurzame energie en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te promoten, bleek nog spaarzamer.”

De studie toonde dat elf bedrijven expliciet hun steun voor de duurzame plannen van president Biden hadden uitgesproken. Nog eens negentien andere ondernemingen gaven op zijn minst enige steun aan de Amerikaanse federale klimaatmaatregelen.

Ceres voegt eraan toe dat ongeveer 65 procent van de bedrijven heeft opgeroepen tot een overheidsbeleid om de uitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde onder de grens van 1,5 graad Celsius te houden.

“Volgens het rapport lobbyde bijna een derde van de bedrijven uit de S&P 100 anderzijds tegen minstens een aantal beleidsmaatregelen die de doelstellingen van de Klimaatakkoorden van Parijs zouden ondersteunen”, voert Ceres nog aan.

“Een aantal bedrijven bleek zelfs zowel voor als tegen een sterkere klimaatwetgeving te hebben gepleit. Er blijkt dan ook bij vele bedrijven een wanverhouding tussen hun klimaatbeloften en hun belangenbehartiging. Deze verschillen dreigen succesvolle klimaatinitiatieven in een extreem gepolariseerde politieke omgeving in de weg te zullen staan.”

“De Amerikaanse regering is met de meest betekenisvolle klimaatwetgeving uit de geschiedenis van de Verenigde Staten naar buiten gekomen”, beklemtoont Anne Kelly, vice-president overheidszaken bij Ceres. “Daarbij kon een sterke steun worden opgemerkt van grote ondernemingen, die weten dat de uitbouw van een economie op basis van duurzame energie voor zowel de planeet als het bedrijfsleven van vitaal belang is.”

“Het is misschien bemoedigend te kunnen zien dat meer bedrijven voor krachtige klimaatmaatregelen lobbyen, maar onze studie toont dat de ondernemingen terzake nog veel meer moeten doen. Echt succesvolle bedrijven hebben het nodige vertrouwen om hun reële beleid af te stemmen op de klimaatdoelstellingen die ze publiekelijk naar voor hebben gebracht.”

Sectororganisaties

Ceres ziet daarbij onder meer problemen rond sectororganisaties opduiken. “Veel bedrijven laten na te controleren of deze koepelverenigingen hun ambities op het gebied van duurzaamheid al dan niet in de weg zouden kunnen staan”, stipt de denktank aan.

“Vele bedrijven sluiten zich aan bij sectororganisaties zoals de U.S. Chamber of Commerce en de Business Roundtable, ook al zijn ze het niet altijd eens met elk beleidsstandpunt dat deze koepel hanteren. Dit betekent echter dat de sectororganisatie bij de overheid lobbywerk verricht in naam van bedrijven die het met de vertolkte standpunten eigenlijk niet eens zijn.”

“Weinig bedrijven nemen het klimaatbeleid van de diverse handelsverenigingen onder de loep of pakken bepaalde conflicterende standpunten aan”, merkt Ceres nog op. “Zolang dit probleem niet wordt opgelost, zullen de groeiende inspanningen van het Amerikaanse bedrijfsleven om de overgang naar een duurzame economie te realiseren, worden afgeremd.”

Ceres merkt nog op dat ook activistische beleggers steeds meer problemen met politieke donaties beginnen te melden. Die druk begint volgens de denktank tevens in toenemende mate vruchten af te werpen.

“Vaak worden die inspanningen echter tegengewerkt door pogingen van diverse partijen om de klimaatactie te ondermijnen, tactieken om activistische aandeelhouders te onderdrukken of met het verspreiden van verkeerde informatie duurzame inspanningen in diskrediet te brengen”, waarschuwt Marcela Pinilla, directeur duurzaam beleggen bij Zevin Asset Management, een bureau dat duurzame beleggers bij bedrijven vertegenwoordigt.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.