EU wil uniforme regels voor ride-hailingdiensten


Key takeaways

  • De EU is van plan om dit jaar de regelgeving voor ride-hailing — het via apps bestellen van vervoer met een privéchauffeur, zoals bij diensten als Uber en Bolt — te onderzoeken als onderdeel van haar bredere strategie voor de interne markt.
  • Uiteenlopende regels in de EU-lidstaten hebben spanningen aangewakkerd tussen traditionele taxichauffeurs en ride-share chauffeurs in veel steden, waarbij beschuldigingen van oneerlijke concurrentie zijn ontstaan.
  • Het harmoniseren van de regels voor ride-hailing is een complexe uitdaging vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid tussen de EU-landen en de Commissie.

De Europese Commissie wil dit jaar de regels voor ride-hailing, zoals Uber en Bolt, onder de loep nemen. Dit maakt deel uit van een bredere strategie voor de interne markt. Op dit moment verschillen de regels per EU-land. Zo lopen vergunningen, wachttijden en eisen voor voertuigen sterk uiteen.

Die verschillen zorgen in veel steden voor spanningen tussen traditionele taxi’s en ride-share chauffeurs. Er ontstaan regelmatig beschuldigingen van oneerlijke concurrentie.

Vervoer is een gedeelde verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten en de Commissie. Daarom is het lastig om de regels te harmoniseren. Petra Söderqvist, van het kabinet van commissaris Apostolos Tzitzikostas, gaf aan dat er dit jaar binnen de Commissie een politieke discussie komt om mogelijke oplossingen te onderzoeken.

Europese Commissie wil regels voor ride-hailing uniformeren

Details en concrete maatregelen verwacht men in 2025 te presenteren. Tijdens de lancering van de Shared Mobility Europe-coalitie wezen ride-share bedrijven op de grote verschillen in regelgeving binnen Europa. Zo gelden er in Italië verplichte wachttijden voor het ophalen van passagiers en in Spanje strengere eisen voor voertuiglengte. Ze pleiten daarom voor een uniformere aanpak.

Eduardo Martín Gómez de Villalba, voorzitter van MOVEA (een belangenorganisatie voor chauffeurs), erkende dat ride-hailing duurzaam vervoer en betere mobiliteit bevordert. Tegelijk riep hij op tot bindende regels om huidige problemen aan te pakken. Söderqvist waarschuwde dat grote veranderingen niet meteen te verwachten zijn, en benadrukte de gevoeligheid rond wettelijke bevoegdheden en het subsidiariteitsbeginsel.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.