Kleurrijke stedelijke omgeving, met veel groen, is goed voor het welzijn

Kleurrijke stedelijke omgeving, met veel groen, is goed voor het welzijn
Aldgate Square in Londen: kleuren en natuur zorgen voor een aangename stadsomgeving. – Foto: Richard Baker/In Pictures via Getty Images

Een saaie stadsomgeving heeft de neiging om bij de mens een hoger niveau van stress te opwekken, terwijl de aanwezigheid van natuur een kalmerende invloed kan hebben. Initiatieven die tot een kleurrijke omgeving met voldoende vegetatie kunnen leiden, kunnen dan ook een gunstige impact hebben op het welzijn van de stadsbevolking en bezoekers.

Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Université de Lille in Frankrijk. Tevens blijkt dat virtuele realiteit bij het opmaken van stadsplannen een bijzonder nuttig instrument kan zijn.

Plezierige ervaring

De onderzoekers stelden vast dat de introductie van vegetatie passanten aanzette om hun wandeltempo te vertragen. “Tegelijkertijd kon bij de wandelaars een verhoogde hartslag worden gemeten, wat op de opwekking van een plezierige ervaring wijst”, beklemtoont onderzoeksleider Yvonne Delevoye-Turrell, professor psychologie aan de Université de Lille.

“De aanwezigheid van kleurrijke patronen bleken bovendien een positieve impact te hebben op de alertheid, fascinatie en nieuwsgierigheid. Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat het met eenvoudige interventies bijzonder goed mogelijk is om het leven van de stadsbevolking te verbeteren.”

“Overvolle straten, lawaai en saaie grijze gebouwen kunnen tot stress en vermoeidheid aanleiding geven”, merkt Delevoye-Turrell nog op. “Steden kunnen dan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het emotionele welzijn van de mensen. Natuur kan echter met zijn kalmerende en herstellende impact voor een goed tegengif zorgen.”

Virtuele realiteit

“Dit betekent dat de introductie van vegetatie en kleurrijke patronen de leefbaarheid van de stad sterk kan verhogen”, zegt de wetenschapster nog. “Het kan echter bijzonder duur en complex zijn om gebouwen te kleuren en groene zones aan te leggen.”

“Het is bovendien niet eenvoudig om daarbij gericht te werken, want de uiteindelijke resultaten kunnen door een brede waaier fenomenen – zoals de weersomstandigheden of de verkeersdrukte – worden beïnvloed. Maar ons onderzoek wees uit dat de inzet van virtuele realiteit een oplossing kan helpen bieden.”

De onderzoekers merken immers op dat proefpersonen ook in de virtuele realiteit van een gesimuleerde stedelijke omgeving op een positieve manier op de introductie van natuur en kleurrijke patronen in de stad reageerden.

“Dit betekent dat virtuele realiteit ook bij het opmaken van stadsplannen een nuttig instrument kan zijn”, voert professor Delevoye-Turrell aan. “Virtuele realiteit maakt het immers mogelijk om de impact van een aantal voorgestelde ingrepen uit te testen.”

In de toekomst hopen de Franse wetenschappers aan hun concept ook nog geuren en geluiden toe te voegen, zodat een completere beleving van de bewoners van de stad en haar bezoekers kan worden geanalyseerd.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.