Frankrijk maakt condooms gratis voor iedereen tussen 18 en 25 jaar

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat jongeren tussen 18 en 25 jaar vanaf 2023 gratis condooms kunnen halen bij apothekers. Daarmee hoopt Frankrijk het zwaar gestegen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen in het land te verminderen.

De essentie: Iedereen tussen 18 en 25 jaar kan vanaf 1 januari 2023 in Frankrijk gratis condooms krijgen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron donderdag bekendgemaakt op een speciaal event dat zich focuste op de gezondheid van jongeren.

  • Gratis condooms zullen te verkrijgen zijn bij apothekers in het hele land. Macron omschreef de beslissing volgens de BBC als “een kleine revolutie in de anticonceptie”.
  • Vorig jaar besliste de Franse regering al om anticonceptie voor vrouwen tot 26 jaar gratis te maken. Voorheen was dat enkel gratis voor meisjes van 18 jaar of jonger.

Besmettingen met soa’s

Opvallend: Door nu ook condooms gratis te maken, maakt Frankrijk duidelijk dat het niet alleen de strijd tegen ongewenste zwangerschappen wil opvoeren.

  • De nieuwe maatregel komt er namelijk vooral om het stijgende aantal besmettingen met soa’s te stoppen. In 2020 en 2021 zag Frankrijk namelijk een stijging van 30% in besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Om die strijd tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen op te voeren komt het land met nog enkele maatregelen. De noodpil of morning-afterpil wordt gratis voor alle vrouwen. En soatesten – met uitzondering van testen voor HIV – worden gratis voor iedereen jonger dan 26 jaar.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20