Oncoloog: ‘Wie ongezonde producten maakt, moet meebetalen aan de gezondheidszorg’

‘Bedrijven die bewust ongezonde producten maken, moeten een derde bijleggen aan de gezondheidszorg om die betaalbaar te houden.’ Dat zegt oncologe Christel Fontaine in ‘On-gezouten’, de nieuwe podcast van onze zustersite gezond.be.

Het kliniekhoofd van de medische oncologie aan het UZ Brussel ijvert voor een gezondere levensstijl. ‘Eén op de drie kankers kan vermeden worden als we onze levensstijl een beetje aanpassen’, klinkt het. ‘Beperk alcohol tot één glas per dag, rook niet en vermijd snelle suikers. Gezonde vetten kunnen wel, dus eet gerust nog margarine.’

(Lees verder onder de video)

Fontaine vraagt daarvoor een inspanning van iedereen, ook van bedrijven. ‘Frisdrank zou verboden moeten worden’, vindt ze. ‘Zeker in ziekenhuizen. Dat is vergif. En bedrijven die sigaretten, frisdranken en snacks maken, moeten een derde meebetalen aan de gezondheidszorg. Zij weten dat ze ons ziek maken en blijven hun producten verkopen, dus moeten ze iets terugdoen.’

Immunotherapie

Ze pleit voor meer begeleiding naar een gezonde levensstijl, naar Nederlands model. Daar wordt drie jaar lang een coach terugbetaald om iedereen die van een chronische ziekte herstelt opnieuw een gezonde levensstijl aan te leren en zich goed te laten voelen in zijn vel.

In de rest van de aflevering gaat het over immunotherapie. ‘Dat is een enorme hype tegenwoordig, maar het helpt wel veel mensen’, zegt Fontaine. ‘Vroeger was de kans op overleven van iemand die naar de oncoloog moest quasi onbestaande, nu kan één op de vijf kankers genezen worden dankzij immunotherapie.’

Al blijft ze sceptisch over allerlei nieuwe aangekondigde therapieën. ‘Het is makkelijk om iets te testen op bijvoorbeeld muizen, maar die zijn niet ziek en het kan ook niet rechtstreeks vertaald worden naar mensen. Ik blijf daar heel voorzichtig mee.’ Onlangs ontdekten Britse wetenschappers een nieuwe kankertherapie die mogelijk bijna alle kankers geneest.

U kunt de podcast beluisteren via Spotify of uw podcastapp.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Lichte daling groeitempo Duitse industrie bevestigd

01/12/2021 08:58

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Duitse industrie is in november definitief afgenomen en ook iets sterker dan voorzien. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De index voor de Duitse industrie daalde in november van 57,8 naar 57,4. De voorlopige indicatie wees in november op 57,6.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20