Wetenschappelijke doorbraak voedt hoop op therapie tegen alle soorten kanker

Onderzoekers aan de universiteit van Cardiff in het Britse Wales hebben een nieuw soort cel ontdekt die mogelijk kan leiden tot een therapie tegen zo goed als alle kankers.

Dinsdag is het Wereldkankerdag. Elk jaar op 4 februari focussen medische organisaties van over de hele wereld op kankerpreventie en -behandeling. Over één ding zal het alvast gaan: wetenschappers ontdekten een nieuwe, mogelijk universele, kankertherapie. Het artikel verscheen enkele weken geleden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Immunology.

Hoe werkt immunotherapie op dit moment? T-celtherapie, of immunotherapie, is de nieuwe heilige graal voor kankerbehandelingen. Bij die therapie wordt een bepaald soort afweercellen, T-cellen, uit het lichaam gehaald, bewerkt om specifiek naar kankercellen te scannen en opnieuw geïnjecteerd in het lichaam.

De therapie werkt op zich best goed, het enige probleem is dat de samenstelling van die kankercellen verschilt van mens tot mens. Dat maakt dat de therapie voor iedereen op maat moet gemaakt worden, wat natuurlijk te voelen is in de kosten.

Hoe werkt de nieuwe therapie? Wat de wetenschappers nu gevonden hebben, is een nieuw soort T-cel die op zoek gaat naar het MR1-gen, dat aanwezig is op de oppervlakte van bijna elke kankercel. Daardoor kunnen kankers sneller geïdentificeerd worden en kan zo’n behandeling dus significant goedkoper worden en dus breder beschikbaar.

De cel doodde in het labo long-, bloed-, huid-, dikkedarm-, borst-, bot-, prostaat-, eierstok-, nier- en baarmoederhalskanker.

Wat is er nog onduidelijk? Er zijn nog een paar vragen bij de therapie. Het MR1-gen bevindt zich namelijk ook op gezonde cellen, maar om een onduidelijke reden vindt de cel alleen de kwaadaardige versie ervan. Hoe dat juist komt, moet nog onderzocht worden voor de therapie naar de markt kan.

Eind dit jaar hopen de onderzoekers de therapie te kunnen testen op mensen. Daarbij moet bekeken worden of de nieuwe T-cel enkel kankercellen herkent of ook andere zieke cellen. Wanneer de therapie echt gebruikt kan worden, is nog niet geweten.

Dinsdag start onze zustersite gezond.be met ‘On-gezouten’, een podcast over gezondheid. De eerste aflevering gaat over kanker.

Meer