Kerstversoepelingen in het buitenland: ook onze buurlanden gaan op de rem staan

België hanteert bijzonder strenge maatregelen tijdens de kerstperiode in vergelijking met onze buurlanden. Al lijken ook zij op de rem te gaan staan nu de cijfers daar stijgen.

Nergens binnen de Europese Unie gelden er zo’n strenge coronamaatregelen tijdens de kerstperiode als in ons land. Zo mogen gezinnen tijdens kerst maximaal één persoon ontvangen. Alleenstaanden mogen uitzonderlijk twee personen ontvangen op kerstavond en kerstdag. De avondklok blijft wel van toepassing.

Stijgend aantal Duitse besmettingen

Ondanks de strenge maatregelen lijken de coronacijfers niet verder te dalen. Ook in onze buurlanden gaat het niet goed. Zo stijgt het aantal coronabesmettingen in Duitsland ondanks een gedeeltelijke lockdown. Die stijging is zodanig nijpend dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit voor een nieuwe vergadering met de deelstaatleiders voor de kerstdagen. De bondskanselier kan niet eenzijdig de maatregelen in die staten verstrengen. Tot nu toe mogen tot tien mensen samen de feestdagen vieren.

Ook Markus Söder, de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, heeft deze week zo’n oproep gelanceerd. ‘Het coronavirus geeft niet op en we moeten hierop reageren’, zei hij in een interview met de Duitse nieuwszender ADR. ‘We moeten onszelf de vraag stellen of het wel verstandig is om te wachten tot de volgende vergadering om de maatregelen te verstrengen We moeten sneller reageren.’

De kans bestaat dus dat in sommige deelstaten de aangekondigde kerstversoepelingen in gedrang komen. Het wetenschappelijke instituut Leopoldine vreest dat er na kerst een harde lockdown zal nodig zijn als Duitsland de regels niet verstrengt.

Maximaal drie personen in Nederland

Niet alleen in Duitsland gaat het de slechte kant uit met de coronacijfers. Ook in Nederland ziet de situatie er niet goed uit. Daarom liet de Nederlandse premier Mark Rutte eerder deze week weten dat er geen versoepelingen komen tijdens de kerstperiode. Concreet betekent dat dat onze noorderburen maximaal drie personen mogen uitnodigen met kerst. Dat is weliswaar nog altijd twee meer dan bij ons.

De premier sluit niet uit dat er verstrengingen komen als het de slechte kant blijft uitgaan met de cijfers. ‘Bij een verslechtering kunnen er nog verstrengde maatregelen komen voor de kerst’, liet hij dinsdag weten tijdens een persconferentie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20