Alleenstaanden kunnen tot twee personen uitnodigen tijdens kerst en winkels mogen heropenen

Het Overlegcomité heeft een akkoord bereikt over een aanpassing van de coronamaatregelen. De niet-essentiële winkels mogen heropenen en alleenstaanden kunnen tot twee personen tegelijk uitnodigen tijdens kerst.

‘De situatie in ons land is veel beter dan vier weken geleden’, stak de premier Alexander De Croo (Open Vld) van wal tijdens de persconferentie. ‘We zijn er met ons allen in geslaagd om een zeer gevaarlijke trend te keren, maar het virus blijft wijdverspreid. Mochten we nu onvoorzichtig zijn, zetten we al onze inspanningen op het spel. Daarom heeft het overlegcomité beslist om zeer voorzichtig te blijven.’

Concreet betekent dat dat er kleine wijzigingen komen. Een daarvan is de heropening van de niet-essentiële winkels op 1 december. Onder meer Frankrijk en Nederland zijn ons land al voorgegaan op dat vlak.

Er zullen wel strenge regels gelden. De regering roept op om niet aan funshopping te doen. Zo mag u uitsluitend op uw eentje winkelen, tenzij u iemand helpt die assistentie nodig heeft. Tijdens het winkelen gelden de regels die reeds van kracht zijn, zoals het dragen van een mondmasker.

Naast de winkels mogen ook musea en zwembaden opnieuw de deuren openen. Er geldt wel een uitzondering voor subtropische zwembadparadijzen.

Contactberoepen en horeca blijven gesloten

Minder goed nieuws is er voor de contactberoepen en de horeca. Zij zullen nog even verplicht gesloten blijven. ‘De steunmechanismen voor de sectoren die getroffen worden door de coronamaatregelen worden verlengd. We laten niemand los’, aldus de premier.

Plezierreizen, zoals skivakanties, worden ten strengste afgeraden. Tijdens de kerstperiode worden er grenscontroles georganiseerd om na te gaan of de mensen het Passenger Locator Form hebben ingevuld. Er zullen ook steekproeven komen om te controleren of de reizigers die uit een rode zone komen de quarantainemaatregelen naleven.

Extra bezoek voor alleenstaanden

Er komt ook een kleine versoepeling voor de alleenstaanden. Zij mogen tot twee mensen uitnodigen op kerstavond en kerstdag. Alleenstaanden mochten al twee personen afzonderlijk (een knuffelcontact en een gewoon contact) zien, maar die dagen mag dat dus tegelijk. Voor de gezinnen blijven de huidige regels van kracht. Die versoepeling geldt niet op oudejaarsavond. ‘Laten we met kerstmis proberen een punt te zetten achter een rampzalig jaar’, aldus De Croo.

Voorts blijft de avondklok in Vlaanderen behouden. Concreet betekent dat dat u tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s ochtends uw woning niet mag verlaten. Er geldt wel een uitzondering voor wie naar zijn werk moet of medische verzorging nodig heeft.

De huidige maatregelen blijven van kracht tot 15 januari. Die dag volgt er een evaluatie. Het is nog niet duidelijk of de horeca vanaf dan de deuren kan openen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20