Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vanaf vandaag moet u een formulier invullen als u terugkeert uit het buitenland: dit moet u weten

Logo Business AM
Coronacrisis

01/08/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 5 min leestijd

Brussels Airport - Isopix

Welk formulier voor corona moet u nu juist invullen als u terugkeert van vakantie? Eigenlijk is het allemaal best eenvoudig.

Waar is het formulier dat ik moet invullen?

Dat kan u hier vinden. Het heet het Public Health Passenger Locator Form. U kan het formulier zelf online invullen of afdrukken en invullen, beide zijn geldig.

Moet ik het formulier invullen?

Als u terugkeert van vakantie die langer dan twee dagen duurde, moet u het formulier invullen. Dat is verplicht vanaf 1 augustus. Als u minder dan 48 uur in het buitenland verbleven hebt, dan moet u het formulier niet invullen.

Soms kan ook een werktrip in het buitenland voldoende zijn om het formulier in te moeten vullen. De verplichting geldt ook voor buitenlanders die minstens 48 uur naar België komen.

De regels zijn het strengst voor wie per vliegtuig of per boot terugkeert. De exacte regeling: als u

  • met het vliegtuig of per boot naar België reist, ongeacht de verblijfsduur
  • of naar België reist en meer dan 48 uur in België blijft of naar België terugkeert (bijvoorbeeld met de wagen of de trein) na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland

dan moet u het formulier invullen.

Wat moet ik invullen?

U moet onder meer uw persoonlijke gegevens invullen, uw reisbestemming en het aantal reisdagen. Wie per vliegtuig reist moet ook zijn vlucht- en zetelnummer meegeven.

Wanneer moet ik het formulier invullen?

U moet het online formulier binnen de 48 uur voor u terugkeert naar België invullen. U bewijst dat u het nodige heeft gedaan door een QR-validatiecode, die u per mail ontvangt.

Wat moet ik doen als ik het formulier heb ingevuld?

Er zijn twee opties:

  • Als u een smartphone heeft, dan vult u het in, stuurt het op en houdt die mail bij. Er staat dus een QR-code in die mail die u ten allen tijde moet kunnen laten zien. Als u met het vliegtuig reist, zal deze QR-code gevraagd worden bij het boarden. Bij luchtvaartmaatschappijen wordt het een vereiste om in te checken.
  • Als u geen smartphone heeft, dan kan u het document afprinten, invullen en bijhouden. Opnieuw: u moet het ten allen tijden kunnen laten zien.

Moeten kinderen een apart formulier hebben?

Neen, kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd op het formulier van hun ouders. Reist uw 16-jarige zonder begeleiding? Dan moet er wel een formulier ingevuld worden.

Wat gebeurt er nadat ik het formulier heb ingevuld?

Als u uit een rode zone terugkomt, ontvangt u een SMS met de vraag om u te isoleren en contact op te nemen met een arts. Die zal u zeggen dat u een test moet laten uitvoeren en dan moet u dat laten doen. U zal een bericht krijgen met een ticket waarmee u die test kan laten uitvoeren. Opgelet: dat is een verplichte procedure. Ook de contactonderzoekers zullen met u een vragenlijst overlopen.

Hoe lang worden mijn gegevens bewaard?

28 dagen. Volgens de GDPR-privacyregels zullen ook enkel professionelen die contact met u moeten opnemen omwille van de coronacrisis, omgaan met uw gegevens.

Waarom moet ik dit formulier invullen?

U zal er uiteraard niet hoogstpersoonlijk de coronacrisis mee indijken. Maar door het formulier wordt de contacttracing vergemakkelijkt als u toch nog positief zou testen. Zelfs als u niet uit een risicogebied komt, is dat belangrijk. Want vaak zien we heropflakkeringen van het virus pas na enkele weken, als het kwaad al is geschied.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks