Kat-en-muisspel tussen het Redditcollectief en Wall Street duwt Dow Jones onder de 30.000 punten

Het kat-en-muisspel tussen het Redditcollectief en Wall Street, dat de financiële markten al een paar dagen beheerst, zette zich ook vrijdag gewoon verder. Nadat het beleggersplatform Robinhood donderdag de handel in een aantal aandelen had stilgelegd, werden die beperkingen vrijdag gedeeltelijk opgeheven.

Het aandeel GameStop verdubbelde vrijdag even in waarde alvorens weer 40 procent van die stijging te moeten inleveren. Ook Teslabaas Elon Musk deed zijn best om de gemoederen verder op te hitsen door de hashtag ‘#bitcoin’ aan zijn Twitterbiografie toe te voegen. De cryptomunt ging meteen 20 procent hoger. Dat Musk al meermaals bewezen heeft de markten te kunnen doen bewegen, begint trouwens steeds meer establishment-investeerders te verontrusten.

Wall Street is bang dat de GameStopgekte een signaal is dat zich een megabubbel aan het vormen is die eerder vroeger dan later veel slachtoffers zal maken onder kleine beleggers. Maar deze laatste groep wil van nieuwe regelgeving niks weten. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission kondigde alvast een onderzoek aan naar de gebeurtenissen van de voorbije dagen.

De Dow Jones Industrial incasseerde alweer rake klappen en noteerde nu zelfs onder de grens van 30.000 punten. De index sloot uiteindelijk 2,03 procent lager, met een verlies van 622 punten. Ook de S&P 500 en de Nasdaq moesten beide zowat 2 procent inleveren. De Amerikaanse aandelenmarkten kenden hun slechts week in drie maanden.

De Amerikaanse dollar moet 0,1 procent inleveren tegenover de euro. De eenheidsmunt noteert nu tegen 1,213 dollar. Ook de olieprijs gaat hoger. Voor een vat Brentolie moet 55,89 dollar worden neergeteld, dat is 0,65 procent meer dan donderdagavond. Goud en zilver profiteren van de commotie en kosten respectievelijk 0,45 en 4,3 procent meer dan donderdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20