JP Morgan stiers over cryptomarkt vanwege ineenstorting roebel

JP Morgan, de grootste bank van de VS, laat in een eerder deze week gepubliceerde notitie wel erg positieve vooruitzichten optekenen over de cryptomarkt. Westerse sancties die de Russische economie raken, hebben in Rusland het een en ander in een crypto-stroomversnelling gebracht, luidt het.

Stablecoins

Er zijn veel koersstijgingen op de cryptomarkt in het verschiet nu vooral stablecoins, cryptomunten die de koers van fiatvaluta’s zoals de dollar volgen, de afgelopen week een piek in instroom noteerden. Dat staat te lezen in een op woensdag uitgebrachte notitie van zakenbank JP Morgan, opgepikt door Business Insider.

JP Morgan bericht dat het marktaandeel van stablecoins in de totale cryptomarkt is gestegen tot een recordhoogte van ongeveer 10 procent. Dat zou in een opwaarts effect resulteren voor de algemene cryptomarkt, aangezien stablecoins “typisch” worden gebruikt als het vehikel om fiatvaluta’s in cryptomunten om te wisselen, schrijft de grootbank.

Volgens de bank stroomde er de afgelopen (oorlogs)week ongeveer 1,5 miljard dollar naar stablecoins. “De stijging kwam er toen meer Russische burgers cryptomunten gingen gebruiken in het licht van de ineenstorting van de Russische roebel”, schrijft Business Insider.

“Het volume van in roebels luidende Bitcoin steeg afgelopen donderdag op de dag van de invasie tot bijna 1,5 miljard roebel, met nog een piek op maandag, wat suggereert dat sommige Russische burgers hebben gereageerd op de ineenstorting van hun munt door over te schakelen op crypto”, aldus JP Morgan.

Brazilië, Turkije, Venezuela

JP Morgans analyse van de situatie bij de aanvang van de oorlog wordt intussen wat tegengesproken door recentere gegevens. Volgens data van verschillende blockchain-analysefirma’s is het Russisch cryptovolume op de grote beurzen de voorbije dagen immers gekelderd met maar liefst 50 procent – en dat ondanks een toename van de economische sancties tegen de Russen.

Toch is dit niet de eerste keer dat burgers van een land met een ineenstortende munt massaal zouden overstappen op crypto. Zo vestigt JP Morgan de aandacht op burgers van Brazilië, Turkije en Venezuela, die in de loop der jaren vergelijkbare stappen hebben ondernomen.

Menens met crypto

Daarnaast hadden analisten van de bank nog wat positieve woorden over voor ’s werelds populairste cryptomunt: “Bitcoin geniet een speciale status in het huidige tijdsgewricht, omdat het de enige cryptomunt is die wordt gezien als een substituut voor goud en dus als een afdekking tegen een catastrofaal scenario”, klinkt het.

Dat het JP Morgan menens is met crypto, blijkt ook uit een recente investering die de grootbank deed: donderdag kondigde de instelling namelijk aan geld te zullen pompen in blockchain-analysebedrijf TRM Labs tijdens een investeringsronde.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20