Écht succes voor de cryptowereld? “Wanneer een stablecoin de grootste munt is”

Emin Gün Sirer, de CEO van Ava Labs, gelooft dat het eerste teken van succes voor crypto zal zijn wanneer een stablecoin de Bitcoin inhaalt en de toonaangevende digitale valuta wordt.

Waarom is dit belangrijk?

Stablecoins hebben ten opzichte van cryptomunten het voordeel dat ze gekoppeld zijn aan activa zoals dollars of goud, waardoor ze minder volatiel zijn. Het maakt ze ook praktischer voor gebruik bij gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi); voor leningen, bijvoorbeeld. Maar er rijzen almaar meer vragen van toezichthouders over de kwaliteit van hun kapitaalreserves en transparantie.

“We zijn nog lang niet klaar totdat de nummer één coin een stablecoin is,” laat Emin Gün Sirer, CEO van Ava Labs, optekenen door Business Insider. De crypto-industrie zal volwassen zijn geworden wanneer een stablecoin – waarvan de waarde is gekoppeld aan een actief – de grootste marktkapitalisatie heeft onder de digitale valuta’s, betoogt hij. “Dat is mijn indicator voor echt succes.”

Sirer is de bedenker van de Avalanche-blockchain en zijn native token Avax, die in september vorig jaar uitkwam. Hij kreeg hulp bij het opzetten van het cryptoplatform van de Cornell University in New York, waar hij docent computerwetenschappen is.

DeFi

Stablecoins worden vaak gebruikt bij gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) – bij leningen op de blockchain, bijvoorbeeld.

DeFi is een groeiend stelsel van peer-to-peer financiering, gebouwd op cryptonetwerken (of blockchains), dat zich richt op het uitschakelen van de gecentraliseerde autoriteiten die toezicht houden op traditionele financiële wereld. Beleggers kunnen bijvoorbeeld rente verdienen op hun bezit van digitale valuta’s van leners.

Stablecoins dragen in het groeiende DeFi-ecosysteem de vaste waarde van de activa waaraan ze gekoppeld zijn. Dat betekent, volgens Sirer, dat ze een belangrijke rol spelen bij het verschaffen van liquiditeit. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze de Bitcoin overvleugelen.

“Het gaat echt spannend worden”

“Het gaat geweldig worden, want iedereen in deze (industrie) schreeuwt om meer geld, (…) schreeuwt om meer waarde om binnen te komen,” aldus de Ava Labs-chef.

“Mensen willen lenen, en ze willen dat er meer stablecoins komen.”

“Dus ik verwacht dat de Tethers van de wereld, de Circles van de wereld, zullen groeien – en het gaat echt spannend worden,” klinkt het nog.

Toonaangevende stablecoin Tether en kleinere uitdager Circle zijn beide gebonden aan de Amerikaanse dollar.

Boete van 141 miljoen dollar wegens “misleidende verklaringen”

Sirer stelt dat omdat stablecoins verankerd zijn aan andere activa, hun waarde stabiel is. “Je weet precies hoeveel je nodig hebt om een hamburger te kopen bij de winkel op de hoek,” zegt hij.

De kracht van stablecoins kan ook hun achilleshiel zijn. Toezichthouders maken zich zorgen over de kwaliteit van de activa in hun reserves en over hoe transparant emittenten zijn met investeerders.

Zo is Tether door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) veroordeeld tot een boete van 41 miljoen dollar wegens “onware of misleidende verklaringen”. Meer dan twee jaar lang zei het bedrijf dat het voldoende Amerikaanse dollarreserves had om elk Tether of USDT-token te ondersteunen, terwijl dat niet het geval was.

Commercial paper

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontdekte dat stablecoins kunnen worden gekoppeld aan door cryptomunten gedekte activa, en dat ze vaak worden ondersteund door commercial paper, een vorm van kortlopende bedrijfsschuld.

Hindenburg Research, een short-seller die fraude aan het licht brengt, heeft een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor iedereen die geheime informatie kan verschaffen over wat Tether backt, weet Insider.

Een paar maanden geleden daalde de prijs van stablecoin Titan in uren van ongeveer 60 dollar tot een fractie van een cent. Het verlies trof miljardair Mark Cuban, die later tweette: “Ik ben geraakt zoals iedereen.”

En onlangs nog vergeleek CoinDesk-columnist David Z. Morris stablecoins met de IJslandse bankzeepbel.

Ver achter op de Bitcoin

Op dit moment hebben stablecoins een totale marktkapitalisatie van bijna 131 miljard dollar, volgens CoinMarketCap-gegevens. Ondanks die forse marktwaarde lopen stablecoins dus nog ver achter op de meest dominante cryptomunt, Bitcoin, met zijn 1 biljoen dollar.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20